Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2021 7:00
Čas čtení 6:17
Vojtěch Vanda

Abstraktní fu-turistika, neklid, exploze, útěk. Poznej P/ST

Abstraktní fu-turistika, neklid, exploze, útěk. Poznej P/ST
Zdroj: Archiv P/\ST
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP
Uložit Uložené

Co ti chybí v českém rapu? Je to experiment, čistá voda, alternativa, lyrika a přesah za hranice hudby? Říjnový FRESH RAP ti přijde vhod.

Hudba je umění. Divadlo je také umění. Na umění je krásné to, že je flexibilní – dá se ohýbat, přetvářet, měnit, obohacovat a také fúzovat. Nezřídka se stává, že jeden umělec nakoukne pod pokličku vícero rendlíčků na stejné plotně a právě odtud vítr vane také v říjnovém FRESH RAPu. Premiérově představíme dva rapové newcomers tvořící uskupení, pražskou P/ST, jehož umělecký interest sahá daleko za hranice „pouhé“ hudby.

Duo, které tvoří Dan Kranich a Ivo Sedláček, se sestává z herců, jejichž charaktery se promítají do ne úplně typické podoby, kterou v hiphopu slýcháš. Jejich alternativní představení podpořené básnickými verši a experimentální muzikou je opravdu něco neotřelého.

Doporučeno
Cestuje metrem s kuklou na hlavě a dělá beaty. Představujeme Josefa K. Cestuje metrem s kuklou na hlavě a dělá beaty. Představujeme Josefa K. 4. října 2021 18:00

Vznik nové buňky v rámci uměleckého organismu je vždycky pozitivní a světlá záležitost, nicméně pánové z P/STi potvrzují, že lze z jejich projektu cítit i něco temnějšího. „P/ST je projekt nebo kapela o dvou členech, kteří spolu chtěli dělat hudbu. Propojení dvou energií a  rozdílnejch přístupů k hudbě a její tvorbě. Abstraktní fu-turistika, ale taky náhled do našich hlav. Neklid. Exploze. Útěk,“ líčí Dan Kranich, jenž se obvykle objevuje za mikrofonem.

P/\ST Dan Kranich Ivo Sedláček
Zdroj: Archiv P/\ST

Název je prý výpotkem, jenž vznikl těsně před prvním vystoupením. Členové seskupení se přesto shodují, že vystihuje podstatu jejich projektu. „Je to tísnivý a zároveň tajemný. Je úderný, krátký a výstižný,“ pokračuje Dan. „Česky to má jiný význam než v angličtině a oba se mi líbí. Obojí může symbolizovat stejnou věc, nebo úplně jinou. Svoboda výkladu mi přijde super,“ doplňuje parťák Ivo.

I když se to nemusí zdát, oba herci, kteří studovali na DAMU, šli do P/STi s tím, že půjde o čistě rapovou záležitost. První krok udělal Dan a oslovil Iva, jelikož věděl, že měl za sebou soundtrack k divadelním inscenacím. Tomu to ale nejprve vůbec nesedělo. „Dlouho jsme se hledali. Nemohl jsem přijít na kloub tomuto světu, kde se furt rapuje a obecně chová trošku jinak, než na co jsem zvyklý,“ přiznává hudebník původem z Ostravy.

„Ale když jsem pochopil, že to, co Dan dělá, je po technické stránce na vysoké úrovni a umělecky velmi neotřelé, začal jsem si svou úlohu docela užívat,“ dodává vzápětí.

RAP/RAVE/INSTRUMENTAL. Nejlíp naživo

Hudba této dvojice, dva světy, které jsou poměrně odlišné, se spolu pořád sžívají, nicméně ovoce, které zatím spojení nese, nezůstává za očekáváním. Venku už mají dvě alba – debutem byla Expedice do vnitrobloku a letos vyšel Hybris. Silným elementem jejich umění jsou však podle jejich přesvědčení živá vystoupení, která se řídí žánrovým zaškatulkováním: RAP/RAVE/EXPERIMENTAL.

„Museli jsme se nacpat do nějaký kolonky. Tak to prostě chodí,“ komentuje vzápětí Dan. Sám ale údajně neví, jak hudbu jejich skupiny identifikovat. „Nejblíž k tomu má asi alternativní rap, jelikož jsme se od začátku snažili vytvořit nějakou alternativu k současnýmu hlavnímu proudu rapu. Nebyl to samozřejmě hlavní cíl, ale dost mi leželo v žaludku, že najít rapovej text s alespoň minimální myšlenkou v českým rybníčku skoro není možný,“ stěžuje si.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 104910 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse