Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článok je PR správa spoločnosti Futurino.
11. listopadu 2021 14:13
Čas čtení 2:32
Sponzorovaný obsah

Pop art jako styl výzdoby tvého bytu

Pop art jako styl výzdoby tvého bytu
Zdroj: Futurino
KULTURA
Uložit Uložené

Pop art vznikl jako nový umělecký směr v období druhé poloviny padesátých let a rozšířil se především ve Spojených státech a ve Velké Británii.

V našich končinách si pop art spojujeme především s Andy Warholem, jednak proto, že je nejvýznamnějším představitelem tohoto směru a jednak pro jeho – nám blízký – slovenský původ. Stejně jako jiné umělecké směry, i pop art pokračuje ve své aktivní existenci, je ale samozřejmě považován především za retro směr. Z toho plyne i využití pop artových děl při výzdobě bytu.

pop-art
Zdroj: Futurino

Ještě jednou pop art

Jak již bylo v úvodu zmíněno, pop art spatřil světlo světa na konci padesátých let a soustředil se na práci s motivy jako je technika, městské prostředí a nejrůznější komerční produkty a symboly. To samozřejmě vedlo i ke kritice tohoto směru, která jej označovala za příliš plytký a propojený s konzumním způsobem života. Dnes je ale pop art pevně etablovaný v historii umění a má celou řadu příznivců. Velmi často je pop art oblíbeným zdrojem výzdoby a dekorací domácích interiérů.

Pop artové obrazy, postery, tapety apod. patří mezi ty vůbec nejoblíbenější. Zkus si proto vyzdobit interiér reprodukcemi děl Warhola, Wesselmana, Oldenburga či jiných pop artových umělců.

Pop artové obrazy

Pop artové umění se skvěle hodí do interiérů laděných do retro stylu, které využívají výrazně barevné prvky a obecně retro-futuristický design. Pop art je až křiklavě optimistický a vytváří v interiéru atmosféru s pozitivní energií. Obrazy pop art jsou propojeny s industriálním městským prostředím a hodí se proto především do interiérů městských bytů.

Umění může mít samozřejmě i podobu tapety pop art, či dokonce velkoformátové fototapety pop art . Ve všech případech je ale skvělým doplňkem bytu, bez ohledu na to, zda se jedná o obývací pokoj, či ložnici anebo třeba kuchyni, kam se některá ikonická pop artová díla hodí velice dobře (typicky lahev Coca Coly či plechovka fazolí od Andy Warhola).

Pop artové obrazy ale nemusí mít jen podobu reprodukcí těch nejikoničtějších děl tohoto směru. Stejně tak může jít o nové motivy zpracované v rámci pravidel tohoto uměleckého směru, velmi často se lze setkat s komiksových stylem obrazů apod. Vybírat je zkrátka z čeho. Jaké pop artové obrazy jsou v současnosti populární? Následující výčet není ani v nejmenším vyčerpávající, je to spíše inspirace pro ty, které tento styl zajímá a uvažují o tom, že jej doma využijí.

pop-art
Zdroj: Futurino

Nejen Marilyn

Jedním z nejklasičtějších pop artových děl je samozřejmě podobizna slavné Marilyn Monroe od Andyho Warhola. Tento obraz znají i ti, kdo se jinak o pop art nebo umění obecně nezajímají. Méně známé už je mezi nimi to, že Warhol je také autorem pop artového portrétu další filmové krásky, Audrey Hepburn. A když jsme u slavných osobností, resp. jejich pop art portrétů, nelze nezmínit ani obraz Johna Lennona, který byl, je a bude malován v nespočtu různých verzí a variant.

Komiks a Roy Lichtenstein

Králem pop artových obrazů malovaných komiksovou technikou je bezesporu Roy Lichtenstein. Originál jeho „Spící dívky“ se v aukci prodal za neuvěřitelných 50 milionů dolarů, a i ostatní jeho obrazy jsou častým předobrazem pop artových plakátů, obrazů a fototapet. Díla v komiksovém stylu jsou velmi vyhledávaná a pokud chceš mít doma něco opravdu originálního a trochu „bláznivého“, pak se jedná o ideální volbu. Stačí si jen vybrat, neboť nabídka na trhu je opravdu obrovská.

Pop Art a inspirace filmem

Velmi častým motivem pop artovým motivem jsou slavná filmová díla a jejich ikonické postavy. Mezi ty můžeme rozhodně počítat např. film Kmotr Francise Forda Copolly, nejrůznější inkarnace Jamese Bonda, ale třeba i modernější díla typu Big Lebowski.

Pro pop artové obrazy je typické rozdělení do několika menších obrazů, které dohromady tvoří celkovou kompozici díla. Právě u filmem inspirovaných děl se jedná o velmi efektní řešení.

I pop art má svoji abstrakci

Pop art sice vychází z techniky a masově přijímané kultury, i on má ale svá abstraktní díla, která mohou váš interiér doplnit stejně dobře jako díla zcela konkrétní. Pop artové obrazy jsou zkrátka zajímavou volbou, která rozhodně není pasé a stále má co říct.

Domů
Sdílet
Diskuse