Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. listopadu 2021 14:07
Čas čtení 1:30
Ivan Koribanič

Black Friday byl v USA tragický. V nákupních centrech se kradlo i střílelo, několik lidí přišlo o život

Black Friday byl v USA tragický. V nákupních centrech se kradlo i střílelo, několik lidí přišlo o život
Zdroj: Getty Images/Ross Mantle
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Black Friday ve Spojených státech bohužel skončil tragédií.

Nákupní centrum Southpoint Mall v Durhamu v Severní Karolíně bylo během Black Friday epicentrem přestřelky. Následkem zastřelení zemřeli tři lidé, mezi nimi i 10leté dítě. Další tři utrpěli zranění, která nebyla život ohrožující, píše Yahoo News. Jeden z pachatelů byl zadržen. Další útočníci z místa činu uprchli. Policie se domnívá, že incident nebyl náhodou.

Doporučeno
Ekologický žal nebo úzkost zažívá stále více lidí. Co s tím? Ekologický žal nebo úzkost zažívá stále více lidí. Co s tím? 25. listopadu 2021 9:30

Lidé si z obchodů dělali provizorní kryty

Krátce po 15:00 zaslechli lidé v nákupním centru Tacoma Mall ve Washingtonu opakovanou střelbu. „Lidé po sobě v panice šlapali, po eskalátoru běhali nahoru dolů,“ řekla Raleigh Aleaha Marr, která byla v době střelby na nákupech s kamarádkou.

U potravního dvora přerostla hádka do střelby. Totožnost střelce se policii nepodařilo identifikovat, ale na místě činu po sobě zanechal jednu oběť. Její zdravotní stav nebyl v té době znám. Na celou paniku si vzpomínají i další nakupující. „Akorát jsme dojedli, chystali jsme se odejít. V tom jsem zaslechla asi šest výstřelů,“ řekla Daisey Dockter. „Všichni jsme začali běžet ke dveřím. Byl tam však obrovský dav lidí, který se tlačil,“ uzavřela.

Obchodní centrum bylo bezprostředně po incidentu evakuováno a zajištěno. Několik obchodů sloužilo jako úkryt, kde se vystrašení lidé mohli schovat. „Naše dveře byly zamčené. Nikdo nemohl vejít. Přijali jsme lidi, kteří se očividně báli. Byla tam jedna ubohá máma s dcerou,“ popsal situaci Peyton Comstock.

Doporučeno
Odborník na klima: Oteplení planety o 2 stupně a více přinese nezvratné změny klimatu Odborník na klima: Oteplení planety o 2 stupně a více přinese nezvratné změny klimatu 26. listopadu 2021 8:30

Hromadným přepadením nezabránily ani posílené hlídky

Několik obchodů v USA zažilo loupeže větších skupin lidí. Zabránit tomu chtělo například policejní oddělení v Los Angeles, které v rámci Black Friday posílilo své hlídky. Reagovalo na loupež v obchodě Bottega Veneta, kde velká skupina lidí ukradla neznámé množství zboží.

V Lakewoodu si zase skupina osmi lidí udělala zálusk na nářadí ze stavebnin Home Depot. Zloději odcizili kladiva a páčidla. Celkovou hodnotu ukradených věcí vyčíslila policie na 400 dolarů.

Po sérii krádeží v Baverly Center a Topanga Mall posílila místní policie hlídky ve velkých nákupních čtvrtích. Za pomoci kalifornských dálničních hlídek chtěl náčelník Michel Moore dosáhnout většího klidu. „Víme, že když jsou policisté viditelní, máme bezpečnější čtvrtě, jsme bezpečnější město,“ řekl místnímu rádiu.

Snad největší krádež zaznamenali v Minnesotě, kde skupina přibližně 30 lidí ukradla elektroniku. Zlodějům se podařilo uniknout ještě před příjezdem policie, informovalo policejní oddělení v Burnsvillu. Dosud podle oficiálního vyjádření nedošlo k žádnému zatčení a není ani zřejmé, v jaké hodnotě bylo zboží ukradeno.

Domů
Sdílet
Diskuse