Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. prosince 2021 11:18
Čas čtení 1:09
Radim Šlechta

Vědci v urychlovači částic LHC zřejmě vůbec poprvé detekovali neutrina

Vědci v urychlovači částic LHC zřejmě vůbec poprvé detekovali neutrina
Zdroj: Flickr/Morton Lin/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Skupině vědců se ve Švýcarsku podařilo detekovat jen těžko zachytitelná neutrina. V návaznosti na úspěch připravují rozsáhlejší experimenty.

Neutrina se řadí mezi základní částice a jsou charakteristické svou velmi nízkou, avšak nikoliv nulovou hmotností. Jako elementární částice vznikají při jaderných reakcích, zahrnujících beta rozpad.

O neutrinech se vědělo již od roku 1931, ale bylo velmi obtížné dokázat jejich existenci. To se povedlo až v roce 1956. I nadále byl ale problém tyto částice detekovat a nedařilo se to ani v ženevských urychlovačích částic. Nyní se to však podařilo skupině fyziků ve Švýcarsku.

Nedaleko CERNu ve zmíněné Ženevě se jim pomocí experimentu na Velkém hadronovém urychlovači dokázali těžko zachytitelná neutrina detekovat. Experiment mezinárodního týmu vědců FASER, který své kořeny zapustil již v roce 2018, pak publikoval odborný plátek Physical Review D. 

„V roce 2018 jsme provedli prvotní pokus a poprvé demonstrovali detekci neutrin. Přestože pilotní detektor nedokázal identifikovat miony, data napomohla k vývoji rekonstrukčního nástroje a prokázala možnost pravidelného měření neutrin v experimentálním prostředí,“ popisují vědci. Podle spoluautora studie Jonathana Fenga experiment pomohl prokázat, že k pozorování tohoto druhu interakcí mezi neuriny je emulzní detektor vhodným nástrojem.

Jako vyvolávání fotografií

Možnost spatřit něco tak drobného daly vědcům wolframové a olověné destičky s vrstvami emulze. Podle Fenga je tato metoda podobná vyvolávání fotek před nástupem digitálních fotoaparátů. Když je film vystaven světlu, fotony do něj dělají stopy, které po vyvolání dají dohromady ucelený obraz.

V návaznosti na tento objev nyní vědci připravují další sérii experimentů na novém přístroji, který je větší a účinnější. Podle Fenga má vážit téměř 2,5 tuny, bude reaktivnější a vědcům umožní rozeznávat jednotlivé druhy neutrin.

Podle dalšího spoluautora Davida Caspera začnou experimenty v roce 2022 a odhalit by během nich mělo být na 10 tisíc neutrinových interakcí. Doposud se podařilo pozorovat asi asi 10 tau neutrin, v nadcházejících třech letech by se však toto číslo mohlo až ztrojnásobit. 

Domů
Sdílet
Diskuse