Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2021 16:30
Čas čtení 3:54
Martin Adam Pavlík

Pořádný šok v UFC. Šest let neporažená šampionka přišla nečekaně o titul a Dustin Poirier se vzdal vestoje

Pořádný šok v UFC. Šest let neporažená šampionka přišla nečekaně o titul a Dustin Poirier se vzdal vestoje
Zdroj: Getty Images/Carmen Mandato
SPORT DUSTIN POIRIER MMA UFC
Uložit Uložené

Nejprestižnější MMA liga světa přinesla fanouškům opět fantastický večer se spoustou překvapení či rychlých ukončení. Přečti si report z turnaje UFC 269.

Napínavé duely plné nevraživých přestřelek, knokauty či submise hned v prvním kole, životní úspěchy či šokující momenty, které nechaly mnohé v němém úžasu s otevřenými ústy. Tak vypadal nedělní turnaj UFC 296. Fanoušci MMA dostali v T-Mobile Areně v Las Vegas přesně to, po čem toužili.

Takzvané early prelims zápasy nabídly výhry dlouholetých stálic, jakými jsou Gillian Robertson (soupeřku nachytala škrcením hned v úvodu) či Ryan Hall (porazil Darricka Minnera na body) a prelims kartu odstartoval parádním k. o. Bruno Silva.

  

Barbie Girl a bizarní oslava výhry

Brazilce následoval 28letý australský obr Tai Tuivasa. Ten nejprve pobavil diváky v aréně, když nastupoval do klece vysmátý od ucha k uchu během skladby Barbie Girl a pak je přinutil s úžasem vstát ze židle, když ve druhém kole zasypal těmi nejtvrdšími ranami soupeře Augusta Sakaia, až bezvládně padl na zem.

Jde pro něj už o čtvrtý knokaut v řadě a během oslavy, jak už to u něj bývá zvykem, vylezl na klec a vypil plechovku piva z boty. Tento netradiční a bizarní rituál však lidé milují. Australan se tímto vítězstvím pravděpodobně posune v žebříčku těžké váhy možná už do vysněné top desítky, kde na něj číhají velká jména, jako například Marcin Tybura, Alexander Volkov či Derrick Lewis.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 14:00



Skvělý večer pokračoval tříkolovou válkou legendárního bývalého šampiona Dominicka Cruze s Perem Munhozem v bantamové divizi, přičemž bodoví rozhodčí zápas jasně dali zkušenějšímu a staršímu Cruzovi. Nejblíže ho proto pravděpodobně čeká souboj s další legendou smíšených bojových umění, bývalým šampionem péřové váhy Josem Aldem.

Toho klauna pošlu do cirkusu

Prelims kartu zakončili v napínavém duelu dva výbušní „střelci“ Josh Emmett a Dan Ige, kteří si přesně podle očekávání skutečně nic nedarovali. Se zvednutou rukou nakonec odcházel Emmett a určitě si už brousí zuby na první titulovou šanci proti Alexandru Volkanovskému. K tomu, aby ji ale dostal, bude asi potřebovat ještě alespoň dvě výhry.



Když do klece vstoupí sebevědomý Američan Sean O'Malley, vždy jde o prvotřídní zábavu. Povětšinou odchází nejen s výhrou, ale také s bonusem 50 tisíc dolarů, ať už za výkon nebo zápas večera. Jinak tomu nebylo ani tentokrát. Sedmadvacetiletý zápasník stihl ještě v prvním kole svým pověstným tlakem totálně zahltit nebezpečného Brazilce Rauliana Paivu, až do toho vstoupil rozhodčí Jason Herzog.

Paiva si proti O'Malleymu na předzápasové tiskové konferenci pořádně věřil a dokonce prohlásil, že Američan je jen klaun (narážel zejména na jeho výstřední pestrobarevný účes) a klauni nepatří do klece, proto ho pošle tam, kam patří – do cirkusu. O'Malley, který je v současnosti jednou z nadějných hvězd organizace, se stále více blíží top desítkám bantamové divize a doufá, že brzy se stane šampionem.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UFC Europe (@ufceurope)


Konec v UFC?

O'Malley se na předzápasové tiskovce dostal do sporu nejen s Paivem, ale také s rivalem Codym Garbrandtem. Jejich konflikt trvá už nějaký ten pátek, ale až teď se viděli poprvé živě, přičemž musela zasahovat ochranka, když se bývalý šampion Garbrandt rozběhl směrem k O'Malleymu.

Zatímco O'Malley na turnaji UFC 269 odcházel jako vítěz, Garbrandt táhl za kratší konec. V jeho premiérovém zápase v muší váze (přesouval se z bantamu) ho po explozivním a rychlém útoku knokautoval dravý Kai Kara-France z Nového Zélandu a řekl si tak o titulový zápas. Vyjádřil se, že příští rok se stane nezpochybnitelným šampionem.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa BT Sport UFC (@ufcbtsport)



Otázkou je, co bude s třicetiletým Garbrandtem. Ten dokázal z posledních šesti zápasů v UFC vyhrát jen jeden, což je katastrofální bilance a je proto možné, že bude z organizace propuštěn. Pokud by však dostal ještě jednu šanci, například proti O'Malleymu, rozhodně by šlo o parádní a mimořádně očekávaný zápas.

Šok, který nikdo nečekal

Po zcela nezáživné a nudné, příliš opatrné bitvě Geoffa Neila a Santiaga Ponzinibbia přišla první titulová bitva v bantamové divizi žen. Amandu Nunes vyzvala vítězka 18. sezóny reality show The Ultimate Fighter Julianna Peña. A i když všichni věděli, že pro Nunes půjde po dlouhé době o skutečně těžký zápas, snad nikdo nevěřil, že Peña by nakonec přece jen mohla nad dlouhá léta neporaženou (od roku 2015) šampionkou zvítězit.

Jasně však všem skeptikům dokázala, že ji nelze podceňovat. Sice první kolo bylo docela vyrovnané a Nunes ho pravděpodobně vyhrála, ve druhém se z taktického a opatrného zápasu stala boxerská válka ve stoje, přičemž přesněji a tvrději trefovala právě Peña.

 
Julianna Pena UFC UFC 269
Zdroj: Getty Images/Carmen Mandato


Když si všimla, že Nunes je už pořádně unavená a ztrácí sílu, zkušeně zápas přenesla na zem, dostala se soupeřce na záda a nasadila jí škrcení, po kterém Brazilka téměř okamžitě třikrát odklepala a vzdala se. Nunes tak přišla o pás bantamové váhy, ale stále zůstává šampionkou v pérové divizi UFC.

Zlomené srdce už podruhé

V hlavním zápase se proti sobě postavili Brazilec Charles Oliveira, který drží v organizaci největší počet ukončení, přičemž lékaři mu kdysi předpověděli, že pro řadu zdravotních problémů nebude moci chodit, a Američan Dustin The Diamond Poirier. Zatímco pro Oliveiru šlo o první obhajobu šampiona lehké váhy, pro Poiriera to byla druhá šance získat vytoužené zlato a navždy se zapsat do historie.

Zasáhla však ironie osudu a Poirier (který jako jediný dokázal dvakrát porazit Conora McGregora) nešťastně prohrál na submisi ve třetím kole technikou rear naked choke, stejně jako v roce 2019 s Khabibem Nurmagomedovem. Tentokrát však odklepal dokonce vestoje.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa MMA v HRSTI (@mma_v_hrsti)



„Je to na ho*no,“ řekl Poirier pro portál MMA Junkie na pozápasové tiskové konferenci. „Tvrdě jsem pracoval, abych mohl znovu bojovat o titul mistra světa, a zase jsem se nechal přiškrtit. Mám zlomené srdce,“ pokračoval zklamaně zápasník.

„V těchto soubojích je tak malý prostor pro chyby. Cítil jsem se v tom zápase dobře, po prvním kole jsem seděl na židli, pil vodu a říkal si, že dnes večer budu mistrem světa,“ řekl ještě zdrcený Poirier. Dodal, že v nejbližších dnech se rozhodne, co bude s jeho MMA kariérou v budoucnosti.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa UFC Europe (@ufceurope)

Domů
Sdílet
Diskuse