Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Liftor.
23. prosince 2021 16:00
Čas čtení 3:39
Sponzorovaný obsah

Chceš okamžitě zvýšit efektivitu své práce? Řiď se těmito radami

Chceš okamžitě zvýšit efektivitu své práce? Řiď se těmito radami
Zdroj: Pixabay/kaboompics/volně k užití
TECH
Uložit Uložené

Připravili jsme si pro tebe tipy, které nám pomáhají, abychom v práci zůstávali soustředění a odcházeli z ní nabití energií.

Udržet si dobrou míru produktivity dnes chceme asi každý. Jen si představ, jaké to je každý den vstát, uvařit kávu a sednout k práci, která ti půjde lehce od ruky. Místo takového pracovního dne ty naše často vypadají tak, že přepínáš mezi tabulkami, prázdnou stránkou a sociálními sítěmi a necháváme se vyrušit, kdykoliv nám Instagram zabzučí.

Ve spolupráci se společností Liftor jsme pro tebe připravili pár tipů, která mohou tvou produktivitu nastartovat a udělat tvé pracovní dny o něco efektivnější. Liftor se zabývá výrobou polohovacích stolů, které se hodí do kanceláře, pracovny, ale využijí je i děti při učení nebo nadšenci do počítačových her.

1. Vše si realisticky naplánuj

Někdy jsme prostě zahlcení úkoly a nevíme, kam dřív skočit. To nás logicky vyčerpá. Abychom se v záplavě úkolů neztratili, je potřeba se v nich zorientovat a svůj den si pro lepší jasnost naplánovat. Využívat k tomu můžeš papírový diář nebo aplikaci, která ti bude nejvíc vyhovovat. Pak se podívej, co všechno tě čeká a zkus si rozhvrhnout, kdy se jednotlivým úkolům pověnuješ a jakou dobu ti zabere je splnit.

muž práce kancelář počítač psaní
Zdroj: pixabay/CC0/volně k užití

U tohoto je potřeba být realistický a je o mnoho lepší si na jednotlivé úkoly vzít více času, než se později dostat do stresu z toho, že nestíháš. Zároveň se při plánování podívej na to, jakým úkolům je potřeba se věnovat primárně a které můžeš přesunout na jiný den. Pokud víš, jaké úkoly tě čekají v brzké budoucnosti, hodí se plánovat na denní, týdenní i měsíční bázi a postupně dělat jen mírné úpravy.

2. Dávej si přestávky

Část lidí si myslí, že produktivní práce znamená 12 hodin nepřerušované dřiny, ale opak je pravdou. Pravidelné přestávky jsou nadmíru důležité, ať už se bavíme o fyzické nebo duševní práci. Ideální je dávat si krátké přestávky několikrát za pracovní den.V pravidelných přestávkách ti může pomoci třeba technika pomodoro. Spočívá ve střídání soustředěné práce na konkrétním úkolu po dobu 20–25 minut a krátkých pětiminutových pauz. Jednou za  čtyři kola si pak dopřej delší pauzu okolo dvaceti minut. 

Pracovny stol
Zdroj: Liftor.cz

Pokud pracuješ u počítače, bude se ti hodit také pravidlo 20–20–20. Jednou za dvacet minut se podívej po dobu dvaceti sekund na místo, které je 20 stop (6 metrů) vzdálené. Ulevit smyslům je nad míru důležité a zrak není jediný, který je potřeba restartovat. Zkus do svého života občas zařadit i ticho. 

3. Správným sezením bojuješ s únavou

To, v jaké poloze pracujeme ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také únavu, kterou při práci pociťujeme. Výšku židle nebo křesla bychom si měli nastavit tak, aby se naše chodidla dotýkala země celou plochou a kolena svírala pravý úhel. Monitor počítače by pak měl být tak vysoko, abychom jeho horní okraj měli přímo před očima a předloktí by se nám měla celou plochou dotýkat stolu a také u toho svírat pravý úhel.

Liftor
Zdroj: Liftor

Liftor řeší právě tento problém. Pokud pracuješ za běžným kancelářským stolem, může být obtížné nastavit židli tak, aby se ti povedlo všechna výše vypsaná kritéria splnit. Polohovací stůl je o mnoho snadnější nastavit do ideální výšky a během práce tak zabránit únavě, ale i zdravotním komplikacím, které ti špatné sezení přináší. 

Při práci je zároveň dobré pravidelně střídat polohy, ve kterých pracuješ. Dlouhé sezení neprospívá ani zádům ani produktivitě práce. I v tom ti může pomoci právě polohovací stůl, jehož výšku kdykoliv snadno změníš a můžeš tak pravidelně přepínat mezi prací vsedě a vestoje. Mimo bolesti zad tímto můžeš předejít také bolestem hlavy nebo zánětům karpálního tunelu.

Zjistit víc

4. Používej kvalitní vybavení

Může se to zdát jako banalita, ale nástroje, se kterými pracuješ, opravdu ovlivňuji kvalitu tvojí práce. Kvalitní nástroje ji mohou posunout kupředu, stejně jako ji mohou ty nekvalitní brzdit. Podívej se dobře na to, s čím pracuješ ty. Vedle kvalitního nábytku se hodí také používat kvalitní technologie nebo aspoň ty, se kterými jsi zvyklý pracovat.

Často tě může lákat představa okamžitého ušetření peněz, když dáš kvalitu technologie stranou. Měj ale na paměti, že lepší věci ti slouží delší dobu a z dlouhodobého hlediska na nich peníze ušetříš, investovat do kvalitního vybavení tedy dává smysl z hlediska peněz i z hlediska produktivity.

Vedle toho, že je potřeba mít kvalitní vybavení, je také důležité s ním umět dobře pracovat. Život za počítačem ti usnadní například znalost klávesových zkratek. Nebudeš tak muset zdlouhavě řešit každou operaci, kterou chceš na počítači udělat. Vedle učení se zkratkami ti pomůže také naučit se psát všemi deseti nebo používat aplikace, které ti umožní snadněji se orientovat v e-mailech, uchovávat hesla či důležité dokumenty na jednom místě.

5. Uspořádej si pracoviště

To, jak si uspořádáme pracoviště má na naši práci velký vliv. Stůl by například neměl stát tak, abychom naše záda mířila ke dveřím, protože to v podvědomí může vyvolat pocit ohrožení. Mysli také na to, aby se ti dostávalo dostatečné množství světla z oken, ale aby tě zároveň slunce neoslňovalo.

Liftor
Zdroj: Liftor

Co se týče samotného uspořádání pracovní desky, efektivně se ti bude pracovat na uklizeném a uspořádaném stole. Nepořádek totiž zvyšuje hladinu stresu a vyšší stres nám zabraňuje dobře se soustředit, nemluvě o tom, že je také původcem řady kardiovaskulárních onemocnění. Vše, co potřebuješ při práci, by mělo ležet na dosah tvé ruky a jas monitoru by tě také neměl příliš oslňovat.

Pokud chceš tedy začít drobnými změnami, které tvou produktivitu nastartují, můžeš sáhnout po výše uvedených tipech. A jestli tě zaujal Liftor, podívej se jejich webové stránky, kde si můžeš vybrat stůl přesně podle svých představ. Přizpůsobit si můžeš vše od rozměrů po barvu tak, aby se ti na tvém novém kusu nábytku pracovalo co možná nejpohodlněji.

Chci nový stůl
Domů
Sdílet
Diskuse