Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. ledna 2022 9:30
Čas čtení 12:59
Ivan Koribanič

Manchester United: vzestupy a pády či radost a smutek mají společného jmenovatele — Skoty

Manchester United: vzestupy a pády či radost a smutek mají společného jmenovatele — Skoty
Zdroj: Getty Images/Anthony Harvey/Contributor
SPORT
Uložit Uložené

Manchester United prožívá od návratu Cristiana Ronalda nostalgii i napínavé zápasy, které Portugalec sám rozhoduje.

Poslední mohykán

Za důvod úspěchu moderní éry Manchesteru United můžeme považovat i Cristiana Ronalda. Právě zde odstartovala kariéra jednoho z nejlepších hráčů všech dob. V roce 2003 přestoupil z portugalského Sportingu Lisabon do Manchesteru United. Strávil v něm 6 sezón. Odehrál 196 zápasů a vstřelil 84 branek. S Manchesterem se rozloučil ziskem ligového titulu. Po téměř 13 letech od odchodu se šestatřicetiletý Ronaldo do United vrátil. Pro fanoušky červených ďáblů, jak zní přezdívka klubu, jde o nostalgii. Portugalec je totiž spolu s brankářem Davidem de Geou posledním aktivním hráčem v Manchesteru, který zažil jednu z nejslavnějších ér klubu, když byl trenérem sir Alex Ferguson.


Ronaldo toto období nepřipomíná pouze svým jménem, ​​ale také výkony. Po příchodu do klubu se Portugalec dokázal velmi rychle adaptovat. Hned při svém debutu vstřelil dvě branky. V několika zápasech byl rozdílovým hráčem. Dokázal totiž vzít zápas na sebe a rozhodnout ho ve prospěch Manchesteru United. Naposledy se mu to podařilo gólem proti Norwichi (1:0) v rámci anglické Premier League.

Ronaldo a Ferguson, nerozlučná dvojice

Přestože se společné cesty Cristiana Ronalda a Alexe Fergusona rozešly před téměř 10 lety, dvojice je dodnes v kontaktu. Ronaldo si po návratu do Manchesteru United zavzpomínal na časy, kdy ho trénoval legendární Skot: „Zažili jsme spolu spoustu krásných chvil, vyhráli jsme spoustu trofejí. Já si ale v srdci nejvíc uchovávám den, kdy byl můj otec v nemocnici,“ řekl Ronaldo. Pro Portugalce to byly těžké časy. Klub totiž čekaly náročné zápasy a Cristiano byl v té době klíčovým hráčem. I proto se rozhodl promluvit s Alexem Fergusonem.


„On mě pochopil a chtěl, abych byl se svou rodinou. Pro mě to bylo důležitější než vítězství v Premier League nebo Lize mistrů,“ doplnil Cristiano. Na stejný moment si zavzpomínal i bývalý trenér. „Věděl jsem, že je nemocný, a bylo důležité, aby tam Cristiano byl,“ řekl Ferguson. Zároveň prozradil, co takovému postoji předcházelo. „Bylo mi 33 let. Byl jsem mladičký trenér. Do kanceláře za mnou přišel mladý kluk a požádal mě o volno. Proč? zeptal jsem se ho. On mi řekl, že mu zemřela máma,“ přiznal Ferguson, který v té době trénoval skotský Abeerden. Od té doby se drží tvrzení, že na světě jsou věci, které jsou důležitější než fotbal – a rodina je jednou z nich. 

Cristiano Ronaldo
Zdroj: Getty Images/Alex Pantling/Staff

Plnou parou vpřed

Manchester United vznikl v roce 1878. Tehdy ovšem nešlo o klub, jaký známe dnes. Jmenoval se Newton Heath LYR. Nejdůležitější je přitom zkratka LYR. Ta v překladu znamenala Železnice Lancashiru a Yorkshiru. Klub totiž založili tamní železničáři. První zápasy odehráli proti mužům z dalších železničních oddělení.


V roce 1888 vznikla v Anglii Football League, předchůdce dnešní Premier League. Hráči Newtonu Heath se tehdy nepovažovali za dost dobré na to, aby stáli při založení této ligy. Tu tehdy zakládaly kluby jako Blackburn Rovers a Preston North End. Do nejvyšší ligy se klub přidal až o 4 roky později. Ne však nadlouho. Už po dvou sezónách z ní spadl do 2. ligy.


Klub navíc začal mít finanční problémy a vše nasvědčovalo tomu, že je předurčen k zániku. Klíčovou postavou byl v té době muž jménem John Henry Davies. Šlo o místního majitele pivovaru. Ten se prý o stavu klubu dozvěděl tak, že na ulici našel ztraceného psa tehdejšího kapitána týmu Harryho Staforda. Pivovarník chtěl do klubu investovat. Jeho podmínkou však bylo být v jeho vedení.


Poté, co se obě strany dohodly, chtěl nový spolumajitel změnit název z původního Newtonu Heath. První návrhy byly například Manchester Central nebo Manchester Celtic. Na přelomu dubna a května 1902 si klub přivlastnil nový název Manchester United. O více než rok později vstoupil do klubu další důležitý muž — Ernest Mangnall. Toho jmenovali tajemníkem klubu, ale později byl známější jako jeho vůbec první trenér.

Manchester United
Zdroj: Facebook/Manchester History Revisited

V sezónách 1903/04 a 1904/05 skončil klub ve 2. lize na 3. místě. Následující sezóna byla v historii klubu přelomová. Tým postoupil až do čtvrtfinále FA Cupu a v lize skončil druhý. To znamenalo, že se po 12 letech od vypadnutí mužstvo trenéra Ernesta Mangnalla vrátilo do 1. ligy (postupovala první dvě mužstva - pozn. red.). Při této příležitosti klub podepsal smlouvu s Billym Meredithem, hráčem konkurenčního Manchesteru City. Billy byl v té době v klubu zapleten do úplatkářského skandálu a chtěli ho vyřadit. Trenér United včasnou reakcí dokázal Billyho koupit, čímž se vyhnul dražbě, která by jeho cenu zvýšila.


Příchod Mereditha byl pro klub velkým přínosem. Útočníkovi Sandymu Turnbullovi dokázal v následující sezóně nahrát na řadu gólů. Výsledkem byl historicky první titul Manchesteru United. Hráči získali další trofej ve stejném roce jako titul. V prvním ročníku Charity Shield dokázali zvítězit ve finále nad Queens Park Rangers 4:0. První trojici trofejí klub zkompletoval v roce 1909. Ve finále FA Cupu porazili Bristol City 1:0.

Z útočníka voják, který padl za vlast

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 107917 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaký vliv měla na Manchester United první a druhá světová válka.
  • Kdo je nejvýznamnější postavou v dějinách Manchesteru United.
  • Jaký dopad měl na Manchester United pád letadla s mužstvem na palubě.
  • Proč jsou pro Manchester United důležití Skotové.
Domů
Sdílet
Diskuse