Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
24. prosince 2021 v 16:24
Čas čtení 0:58
Radim Šlechta

Po 22 letech byla znovu spatřena zvláštní „chodící“ ryba, zachytili ji u tasmánského pobřeží

Po 22 letech byla znovu spatřena zvláštní „chodící“ ryba, zachytili ji u tasmánského pobřeží
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/CSIRO/volně k užití
NEWS
Uložit Uložené

Neobvyklý druh ryby našli potápěči na tasmánském pobřeží. Nyní budou zkoumat její přirozené prostředí blíž.

Pozorovatelé na tasmánském pobřeží po 22 letech spatřili neobvyklou „chodící rybu“. Doposud ji lidé viděli jenom čtyřikrát. Naposledy právě v roce 1999. Úředníci tento druh zařadili v minulosti mezi ohrožené druhy, avšak australští vědci tvrdí, že ji viděli i na hlubokomořských záběrech. O nálezu informoval server BBC.

„Je to vzrušující objev, který dává naději na další přežití této růžové rybky. Je z něj zřejmé, že má širší životní prostředí a rozšíření, než se dosud předpokládalo,“ okomentoval nález mořský biolog Neville Barrett. O rybě si vědci mysleli, že žije jenom v mělkých vodách, ale objev ukazuje, že její přirozené prostředí je i ve větších hlubinách okolo 150 metrů.

Park na tasmánském pobřeží, který je velký přibližně jako Švýcarsko, je známý tím, že se v něm nachází puklina v zemské kůře, která umožňuje žít mořským živočichům i v hloubkách okolo 4 000 metrů. Tuto rybku potápěči na místě objevili při zkoumání tamních korálů, ryb i korýšů.

Ryba, která chodí po dně

Přezdívku „chodící ryba“ získal druh kvůli svým výrazně velkým ploutvím, díky kterým se kromě plavání po dně pohybuje způsobem podobným chůzi. „Dívala jsem se na jedno z našich hrubých videí a na útesovém výstupku se objevila malá rybka, která vypadala trochu zvláštně,“ řekla Ashlee Bastiaansen z Institutu antarktických a mořských studií.

Když se prý podívala na rybku zblízka, zjistila, že disponuje opravdu nezvykle velkými ploutvemi podobnými rukám, pomocí nichž se pohybovala. Vědci nyní plánují použít různé techniky, aby zjistili, jaké má ryba vlastnosti a přirozené prostředí.

Domů
Sdílet
Diskuse