Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2021 16:30
Čas čtení 6:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů roku 2021

10 nejlepších filmů roku 2021
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY FILMY ROKU TIP NA FILM
Uložit Uložené

Vybrali jsme to nejlepší, co jsme letos mohli vidět v kinech a na streamovacích platformách.

Do konce roku uvidíme už jen jeden chválený film a tím je Lost Daughter na Netflixu, kromě toho máme všechno uzavřeno. V uplynulých 12 měsících jsme viděli desítky filmů, ale musíme poznamenat, že tento rok byl o něco slabší než ty předchozí. Jednoznačně za to může covid, který odložil velké množství snímků na rok 2022.

Zároveň platí, že do tohoto výběru nemůžeme zařadit prosincové kinopremiéry jako Spider-Man: No Way Home, West Side Story, Benedetta, Matrix a podobně, jelikož se nedají zhlédnout v kinech ani na streamovacích platformách (HBO Max není na Slovensku, odkud autor článku pochází, dostupné).

Základním pravidlem účasti v žebříčku byl fakt, že měl snímek premiéru na streamovacích službách nebo v kinech letos. A tak se může stát, že se do žebříčku dostane i počin, který měl oficiální premiéru v roce 2020, ale k nám se dostal až v roce 2021. Vynechali jsme také dokumenty.

Doporučeno
10 nejlepších her roku 2021 10 nejlepších her roku 2021 27. prosince 2021 14:30

10. The Green Knight

Úplně chápeme tvůj počáteční „hněv“, že se sem tento art dostal. Zelený rytíř je skrz naskrz artovým filmem s pomalými záběry, ne zcela jasným dějem a bez (téměř) jakékoli akce. V kině jsme při jeho sledování seděli úplně sami. Ovšem i artové filmy dokážou být skvělé a to je přesně příklad novinky od režiséra Davida Loweryho. 

Jeho Green Knight je opojným dílem s nádherným vizuálem a silnými vypravěčskými prostředky. V některých částech sice trochu drhne, ale vynahradí ti to famózní finále, odzbrojující vizuál a celkové vyznění snímku. V centru dění je rytíř Gawain. Ten jednoho dne setne hlavu mohutnému Zelenému rytíři, který mu ale slíbí, že mu to za rok vrátí. Snímek následně sleduje Gawainovu dobrovolnou cestu za smrtí.

Nejlepší filmy 2021
Zdroj: A24

9. Wrath of Man

Guy Ritchie natočil další „stathamovku“. Jason Statham v ní hraje naštvaného profesionálního zabijáka, který se chce pomstít vrahům svého syna. Udělá vše pro to, aby je našel a zlikvidoval. Kašle přitom na peníze a cokoli jiného. Jde mu o jediné — dostat se k lupičům obrněných vozů, které tito zloději přepadávají, a doufat, že se s nimi dostane do styku.

Doporučeno
Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny Ovládne mysl Anny Geislerové a Tomáše Maštalíra temná síla? Do kin jde thriller Smršť od tvůrců Trhliny 18. března 2024 14:00

Wrath of Man je vynikající akční thriller. Jestli máš rád drsné, brutální filmy připomínající 80. a 90. léta, Wrath of Man ti přesně sedne. Ritchie si vybral také velmi úderný soundtrack a fajn herce, přičemž zvolil dost vysoké tempo, takže se ani vteřinu nenudíš. Jedinou větší výtku jsme směřovali ke Stathamově postavě, která je příliš tichá, nezajímavá a jaksi prázdná.

Wrath of Man
Zdroj: Miramax

8. The Trip

Nečekaný hit od Netflixu a režiséra Tommyho Wirkoly (Dead Snow, Hansel a Gretel: Witch Hunters) nás neskutečně pobavil. Byl mnohem lepší a vtipnější komedií než například Venom 2 nebo Don't Look Up. Děj se odehrává v nádherném skandinávském prostředí. V jeho centru jsou manželé, mezi kterými to skřípe a snaží se to napravit na víkendové chatě.

Bohužel pro oba se jejich víkend neuvěřitelným způsobem zvrtne a oni se stanou svědky a aktéry násilných činů. Děj tě pokaždé dokáže překvapit něčím novým a nemá problém vyvolat v tobě vůči postavám jak soucit, tak znechucení.

Je ale klíčové, abys o filmu nic víc nevěděl a nesmíš se podívat ani na trailer. Pokud máš rád krvavé vyvražďovačky, které dokážou být vtipné, nápadité, originální a skvěle zahrané, The Trip ti zpříjemní večer jako málokterý jiný letošní film.

Nejlepší filmy 2021
Zdroj: Netflix


7. A Quiet Place: Part II

Dvojce Tichého místa se nejvíce vyčítá, že nepřišla s něčím novým a v podstatě jde o Tiché místo 1,5. Tuto kritiku však nepodporujeme. Jednička je svým technickým zpracováním geniální film se spoustou kreativních a originálních nápadů. To vše pod pevnou režisérskou vizí Johna Krasinského.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti KVÍZ: Jak dobře znáš letošní oscarové filmy? Otestuj své filmové znalosti 11. března 2024 15:42

Dvojka na to navazuje zase jednou úžasnými hereckými výkony a precizní prací se zvukem, který sám o sobě dokáže vytvořit napínavější scény než většina ostatních hororů a thrillerů v rámci celé své stopáže. Není třeba, aby každý díl revolucionizoval žánr a přicházel s ještě promyšlenějšími postupy.

Tiché místo 2 funguje skvěle jako klasické pokračování, které ovšem mohlo více rozšířit svět kolem příšer. I tak se nám dvojka nesmírně líbila, a to hlavně díky famóznímu finále, které bylo mistrně sestříhané a postaralo se o to, že jsme téměř nedýchali. Film, který umocní zážitek až v kině, ti vřele doporučujeme.

A Quiet Place 2
Zdroj: Paramount Pictures


6. Malignant

První půlhodinu jsme absolutně nechápali, na co se díváme. Vážně režisér James Wan ztratil veškerou soudnost a kvality, které ho v hororovém žánru zdobily? Ne, James Wan natočil pravděpodobně nejodvážnější a nejoriginálnější hollywoodský horor 21. století. Alespoň si na nic tak úderného nevzpomínáme.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 108242 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse