Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2021 8:55
Čas čtení 0:51
Radim Šlechta

Jaké jsou příznaky varianty omikron? Mohou se podobat nachlazení

Jaké jsou příznaky varianty omikron? Mohou se podobat nachlazení
Zdroj: Pexels/Jessica Ticozzelli
NEWS KORONAVIRUS OMIKRON
Uložit Uložené

Poznatky napovídají, že by se některé příznaky varianty omikron daly zaměnit s nachlazením. Typická je pro novou variantu extrémní únava.

Přestože čísla nakažených ubývají, na světě se velmi rychle šíří nová varianta omikron. Kvůli ní některé státy napříč světem zavádí nová, přísnější, pandemická opatření, které by šíření nemoci mohla zabránit. Hlavní zbraní omikronu je rychlost jeho šíření, která je 2,5–3x vyšší než u předchozí varianty delta. Nová varianta se zároveň od předchůdců liší příznaky. 

Šíření varianty omikron v Africe a Británii ukázalo, že průběh nemoci může skutečně vypadat jinak než třeba u varianty delta. Podle dat ZOE Covid Study, které podporuje i britská vláda, se pacienti s variantou omikron nejčastěji setkávají s bolestí hlavy, únavou (mírnou i extrémní), ucpaným nosem i škrábáním v krku i suchým kašlem, příznaky jsou podle tohoto popisu často podobné nachlazení. 

Domů
Sdílet
Diskuse