Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. ledna 2022 9:30
Čas čtení 6:35
Daniel Mikolášik

Vydali jsme se po stopách teenagerské bandy z Miloslavova: v areálu družstva útočí pravidelně, bývalý člen nám popsal, jak fungují

Vydali jsme se po stopách teenagerské bandy z Miloslavova: v areálu družstva útočí pravidelně, bývalý člen nám popsal, jak fungují
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
REFRESHER
Uložit Uložené

Zjišťovali jsme, kdo stojí za touto skupinkou, jaké výtržnictví mají na svědomí a co je vede k takovému jednání.

Sedm na jednoho. Krvavá a opilá 11letá dívka skončila po brutální rvačce v nemocnici. V neděli 2. ledna se totiž v prostorách opuštěného družstva v Miloslavově stala obětí incidentu, ze kterého mrazí.

Členové teenagerského „gangu“ dívku mlátili, lili do ní alkohol a pak ji svlékli donaha a bavili se na tom. Přitom si to celé natáčeli na mobily a šířili na sociálních sítích. Případ šokoval celé Slovensko. Reagovali na něj mnohé známé osobnosti, média, ale také politici, policie a obec.

Miloslavov
Zdroj: TV Markíza/reprofoto

Ani zdaleka však nešlo o ojedinělý případ. Skupinka je v místních kuloárech známou firmou. Vrstevníky údajně terorizují už přes dva roky a nejčastěji se setkávají právě v bývalých budovách družstva v lesíku u Třešňové ulice, kde holdují alkoholu, drogám a mnohdy i brutálním rvačkám.

My jsme se vydali do Miloslavova zjistit, kdo stojí za touto skupinou, kolik má členů, jaké výtržnictví mají na svědomí a co je vede k takovému jednání. Byli jsme na místě incidentu, povídali si s místními a ptali se policie a obce, co proti tomu dělají. Podařilo se nám spojit i s bývalou členkou skupinky, která nám přiblížila, jak funguje, a od expertů na sebeobranu jsme zjišťovali, co v takových situacích radí.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Po stopách teenagerského gangu

Naše první kroky vedly přímo na místo činu – do areálu opuštěného družstva. Zelená posprejovaná brána vedle rozbité budky s cedulí vrátnice, která bývá většinou zamčená a mladí ji musí přelézat, byla tentokrát dokořán otevřená. Prostory nikdo nehlídal a dovnitř se dalo bez problémů dostat.

Místo, kde se bývalé družstvo nachází

Na místo jsme dorazili kolem poledních hodin, bylo proto pochopitelně prázdné. Ojediněle se po Třešňové ulici procházeli obyvatelé s dětmi či důchodci s pejsky. Areál byl kompletně zpustošený. Po zemi byly poházené odpadky, plastové láhve, cigaretové nedopalky, ale také rozbité sklo. Většina oken na budovách byla rozbitá a stěny posprejované.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Hluk je odtud slyšet pravidelně, zejména o víkendu ve večerních hodinách,“ prozrazuje nám jedna z obyvatelek obce. Říká, že o tom ví téměř každý, a diví se, proč to za celou tu dobu neřešil žádný orgán. „Já jen doufám, že viníci budou exemplárně potrestáni a že se to co nejdříve vyřeší,“ dodává.

Rvačky, alkohol a pervitin jsou tam běžné, tvrdí bývalá členka skupiny

Podařilo se nám kontaktovat i s bývalou členkou obávané skupinky, podle které se tam pravidelně chodí bavit tak deset až patnáct teenagerů. „Když měl někdo z nich oslavu, mohlo jich tam být i 20 až 25,“ prozradila nám dívka, která chtěla zůstat v anonymitě. „Ještě v roce 2020 jsem s nimi chodila ven i já, ale pak jsem přestala, protože jsem věděla, že to nedopadne dobře,“ tvrdí.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Další zdroj nám prozradil, že ne všichni členové jsou z Miloslavova. Minimálně dva mladíci jsou ze Šamorína, kde se prý parta setkávala také. Na opuštěná místa prý chodí pít, „hulit“ a fetovat. Podle našich informací užívají zejména extázi (MDMA) a někteří členové také pervitin.

„Řekli mi, že Ela (hlavní aktérka útoku – pozn. red.) měla v osudný večer něco v sobě, jinak by to malé Andrejce (oběť útoku – pozn. red.) neudělala,“ říká bývalá členka. „Ale pokud vím, Ela ji měla už déle v zubech, a tak ji vylákali ven a přesně jak vylila kofolu, tak si našli důvod, aby ji mohli zmlátit,“ tvrdí.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Ona má mámu policistku, takže nikdo nic neudělal“

Už loni tam prý museli volat policii, když na místě zbili 15letou dívku. Natáčeli si na mobily, jak se ji snaží shodit z posedu, a následně ji fackovali po tváři. Policie to však tehdy ignorovala. Prý proto, že jde jen o děti, a dokud tam někoho nezabijí, tak nemají co řešit, informovala TV Markíza.

Hlavní aktérka prý šikanuje ostatní děti i ve škole. „Ale nikdo nic neudělal, protože ona má mámu policistku. Ela má psychické problémy, jenže její rodiče to neřešili a pak to dopadlo takhle, že skoro zabila 11leté dítě,“ říká bývalá členka. Zároveň dodává, že téměř vždy, když šli pít nebo fetovat, došlo k nějaké rvačce. „Natáčeli si to a všude sdíleli. Ela tam vždycky byla. Myslím si, že ona za vším stojí,“ uzavřela.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Obrátili jsme se proto na mluvčího Krajského ředitelství Policejního sboru v Bratislavě Michala Szeiffa s otázkami, zda byla na teenagerský gang v minulosti policie upozorněna a zda výtržnosti řešila. „Neevidujeme ze strany občanů dosud žádné oznámení nebo podání, které by se týkalo takového jednání ,gangu' v uvedené obci ani v blízkém okolí,“ řekl Szeiff.

Ve stanovisku zároveň uvedl, že v souvislosti s případem bylo zahájeno trestní stíhání ve věci loupeže, protože teenageři dívku okradli o přibližně šest eur. „Na základě zjištěných skutečností může dojít k jeho překvalifikování,“ oznámil mluvčí a dodal, že případem se od začátku policie intenzivně zabývá, ale s přihlédnutím k citlivosti případu nemohl poskytnout bližší informace.

Miloslavov
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Otec agresorky: Moje dcera jí pomáhala

Po medializování útoku se ve facebookové skupině obce rozvířila vášnivá diskuze, kde většina obyvatel chování party teenagerů odsoudila. V komentářích se vyjádřil otec hlavní aktérky, který však tvrdí, že jeho dcera nebyla agresorkou, ale jedenáctileté dívce naopak pomáhala. Vyjádření však mezitím vymazal.

Tvrdil v něm, že jedenáctiletá dívka vypila polovinu láhve vodky, aby se před partou lidí předvedla. Dobrovolné popíjení tvrdého alkoholu však dívka odmítá. Když následně údajně odpadla, prý se jí snažili pomoci. „Moje dcera jí dávala pomoc tím způsobem, že ji profackovala a strčila jí prsty do krku, aby se vyzvracela, což se naštěstí i podařilo,“ napsal otec jedné ze starších dívek.

Fotografie nahé dívky podle otce vznikly pouze omylem, když ji zvedali ze země. Krvácení z nosu, které je vidět na videu, údajně všechny vyděsilo a jeho dcera s dívkou jako jediná počkala na záchranku. Dodal dokonce, že 11letá dívka se nyní těší z toho, že je středem pozornosti. Celé vyjádření najdeš v galerii níže.

MiloslavovMiloslavov
Zobrazit galerii
(2)

„Jste kus k*kota bez páteře,“ reaguje matka oběti

Matka 11leté oběti odmítá, že by se její dcera po takovém incidentu těšila pozornosti, a otci domnělé agresorky napsala mimo jiné i to, že pokud to tvrdí, tak je bezpáteřní. Na kameru pro TV Markíza řekla, že jí každý den chodí nahé fotografie a videa její dcery, přičemž se bojí, aby si nesáhla na život.

Podle slov zarmoucené matky se jim dosud nikdo neomlouval. „Dosud nikdo z útočníků Andrejce nezavolal, nenapsal ani se nám neomluvil. Omluva ji netrápí, ale ať jdou do basy a chce, aby si to odpykali,“ řekla pro Nový Čas, který jako první informoval o brutálním útoku.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

„Slyšela jsem, že někteří z nich berou i drogy. Nevím tedy, proč to dělali, jestli všichni nebyli zdrogovaní nebo co. Sleduji ta videa, zkoumám, proč to dělali, ale na nic nepřicházím. Rozbili Andrejce telefon a polili ho vodkou, aby tam nebyly otisky prstů. Oni šli vypovídat a běhají si po svobodě. Ela dostala na týden zaracha a běhá si venku,“ říká matka.

 
Dodala také, že se nezastaví, dokud všechny, kdo se na útoku podíleli, nepostihne spravedlivý trest. "Půjdu i přes mrtvoly, aby si každý jeden, kdo se toho zúčastnil, odpykal trest hodný tohoto činu."

Miloslavov
Zdroj: Facebook/screenshot

Obecní úřad byl zamčený

O minulých útocích měla údajně informaci i obec, ačkoli nijak nezakročila. Od starosty Miloslavova Milana Baďanského jsme se proto pokoušeli zjistit, kdy se obec o řádění skupinky dozvěděla poprvé a zda v minulosti v této souvislosti spolupracovali s policií. Obecní úřad byl však v pátek zavřený.

Miloslavovobecný úrad
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Poslankyně obecního zastupitelstva Jarmila Grujbárová pověřená zastupováním starosty nám však řekla, že obec své stanovisko zveřejnila na sociální síti. „Tak jak dnes uvedli na společné tiskové besedě generální prokurátor, ministr vnitra a policejní prezident, je třeba nechat policii dělat svou práci a tou je řádné vyšetření tohoto incidentu,“ řekla.

Většina útočníků podle ní nebyla z Miloslavova. „Obec nemá dosud žádné oficiální informace o totožnosti aktérů tohoto ohavného činu s výjimkou jedné osoby, o které to napsal na Facebooku její rodič. Z těchto neověřených informací lze zatím předběžně konstatovat, že téměř všichni byli z okolních obcí včetně oběti, a tedy zřejmě nejsou žáky naší základní školy,“ tvrdí Grujbárová.

Zároveň dodala, že obec připravuje spolu se základní školou, s církvemi, se sportovním klubem a společenskými organizacemi návrh kroků a opatření zaměřených na prevenci podobných činů a předcházení jim, o čem budou průběžně informovat.

Co v takových situacích radí experti na sebeobranu?

V souvislosti s incidentem jsme oslovili i známé odborníky na sebeobranu Jasmínu a Pavla Houdek. Pavel je kromě toho i právník a kriminolog. Celý případ je podle jejich slov mimo jiné i extrémní ukázkou tzv. efektu přihlížejícího. Ten označuje situace, kdy je před dalšími svědky někdo v nouzi, ale ostatní mu nijak nepomohou, jen přihlížejí.

„Jakkoli je tato situace na první pohled pro člověka, který v ní nebyl, odsouzeníhodná, je to projev předvídatelných vzorců naší mysli. Ta se na prvním místě snaží dát světu kolem normální smysl. Pro každou situaci vybočující z normálu hledá normální vysvětlení. Pokud někdo leží na chodníku, naše hlava nám nabídne vysvětlení, že je opilý – tak ho překročíme a jedeme dál. Přitom ve skutečnosti má možná infarkt a náš zásah by mu zachránil život,“ vysvětlují manželé Houdek.

Pavel a Jamsína
Pavel a Jamsína Zdroj: Moderní sebeobrana

Pokud je přihlížejících více, hlava nám situaci normalizuje a říká, že se neděje nic špatného, ​​protože pokud by se něco špatného dělo, někdo by se ozval. Ale pokud si to řekne každý, neozve se nikdo. „A pokud je situace zjevně špatná, jako například očividná extrémní šikana jako v tomto případě, hlava nám radí nic nedělat. Dokud se ale nenajde někdo, kdo vystoupí z řady, bude to pokračovat dál,“ varují experti.

Šikanování je celosvětový problém, při kterém se vynaložilo mnoho úsilí řešit ho různými způsoby. Ukazuje se, že pro jeho prevenci je zásadní apelovat na kolektiv, aby projevy šikany netoleroval. Podle odborníků je třeba nastavit v něm sociální normy, které odsuzují již mírné projevy směřující k šikaně, jako jsou pomluvy a urážky.


„Jedním z velmi účinných postupů je ukázat kolektivu, že ve skutečnosti projevy šikanování většina lidí odsuzuje. Lidé jsou v jádru dobří; to je třeba opakovat a na praktických příkladech ukazovat, že to je správné. Propagovat případy pozitivní praxe. Pěstovat cit rozpoznat, že se děje něco špatného, ​​a schopnost postavit se na odpor špatné autoritě,“ vysvětlují odborníci.

Miloslavovopustené družstvo
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik
Domů
Sdílet
Diskuse