Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. ledna 2022 14:30
Čas čtení 6:35
Ema Stanovská

Terapii elektrošoky podstoupí ročně milion lidí. Kdysi jí „léčili“ i homosexualitu, dnes pomáhá lidem s psychickými problémy

Terapii elektrošoky podstoupí ročně milion lidí. Kdysi jí „léčili“ i homosexualitu, dnes pomáhá lidem s psychickými problémy
Zdroj: The Ohio State University Wexner Medical Center + se svolením Nemocnice Svet zdravia
ZDRAVÍ
Uložit Uložené

„Pacienti se bojí, že jim tato léčba „vymaže mozek“ nebo změní osobnost. Nic z toho se nezakládá na pravdě,“ říká pro Refresher primářka psychiatrického oddělení nemocnice v Rožňavě.

Slavný spisovatel Ernest Hemingway trpěl poslední roky svého života těžkou depresí, kterou doprovázela paranoia. Lékaři ho léčili elektrošokovými terapiemi, ty mu ale postupně vymazávaly paměť. Po dvaceti terapiích si těsně před svými 62. narozeninami vzal život. Před smrtí napsal: „Jaký má smysl ničit si mozek a nechat si vymazávat paměť? Byla to skvělá léčba, ale pacienta jsme ztratili.“

The Ohio State University Wexner Medical Center
Zdroj: The Ohio State University Wexner Medical Center

Elektrokonvulzivní terapie (ECT), lidově nazývaná „elektrošoky“, se začala používat v roce 1938 v Itálii. Psychiatři tehdy předpokládali, že umělé vyvolání záchvatů může zmírnit příznaky deprese. Portál Scientific American píše, že v 50. letech se elektrošoky používaly také k „léčbě“ homosexuality, která byla tehdy považována za psychickou nemoc. Používala se bez anestézie a často i bez souhlasu pacienta. Na našem území zavedl elektrošokovou metodu Karel Matulay v letech 1940 až 1941.

Již ve 40. letech byla před elektrošokovou léčbou provedena podrobná anamnéza pacienta. Terapie nevyžadovala žádnou speciální přípravu — pacient musel přijít nalačno a vymočený. Přístroj obsluhoval jeden lékař, kterému asistovaly tři až čtyři zdravotní sestry. Pacientovi vložili mezi zuby kolík z pryžové hadice. Po spuštění proudu následovala ztráta vědomí a křeče, které zasáhly všechny svaly – tento stav trval asi 30 až 40 vteřin. Pacient se během šoku často zpotil, pomočil, lékaři pozorovali také erekci či únik stolice. Při silnějších křečích se mohly vyskytnout i zlomeniny. Po terapii byla častá ztráta paměti a dezorientace. Pokud pacient upadl do bezvědomí, elektrický šok dostal znovu, ale s vyšší intenzitou.

V Refresheru ti přinášíme zajímavé články o zdraví, medicíně a mýtech, které se s ní pojí. Pokud tě zajímají tato témata, nezapomeň sledovat téma zdraví a přidat se do našeho REFRESHER+ klubu

Terapie elektrošoky je i v současnosti běžnou součástí psychiatrické léčby. Ročně ji absolvuje zhruba 1 milion lidí na celém světě včetně Slováků. Přístroje na ECT i samotná metoda prošly ve druhé polovině 20. století výraznou modernizací a terapie dnes probíhá při krátkodobé anestezii pod dohledem anesteziologa. Záchvat by měl trvat minimálně 30 vteřin a za standardní šířku impulsu se dnes považuje 0,5 ms.

Šoková terapie, která „vymaže mozek“?

Neexistuje diagnóza, která by automaticky vedla k použití terapie ECT. Podstupují ji většinou pacienti, kteří se léčí se schizofrenií, depresivní poruchou nebo bipolární afektivní poruchou, trápí je těžké úzkostné stavy, mají sebevražedné sklony, případně nereagují na farmakologickou léčbu. Jednoduše řečeno — ECT je dnes spíše poslední instancí, která nastupuje až poté, co selžou konvenční a méně invazivní léčebné metody.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109094 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda může ECT natrvalo vymazat paměť nebo poškodit mozek.
  • Pacienti s jakými diagnózami dnes tuto léčbu podstupují.
  • Jaké nežádoucí účinky se pojí s touto terapií a jak velké je podle ministerstva zdravotnictví riziko smrti.
  • Jak dnes probíhá „šoková terapie“ v nemocnici v Rožňavě a co si o ní myslí slovenští psychiatři.
  • Proč chtěli vědci v roce 2020 tuto terapii zcela zakázat.
  • Co říkají o ECT mezinárodní studie.
Domů
Sdílet
Diskuse