Judita Tkáčová v rozhovoru vysvětluje, že mezi živočišným a rostlinným tukem není téměř žádný rozdíl. Důležité je hlavně to, kolik tuku celkově přijmeš.
Judita Tkáčová vystudovala obor nutriční terapeut a nutriční specialista na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Výživě se intenzivně věnuje již více než 10 let, a to nejen prostřednictvím práce s jejími klienty, ale také blogu či populárního instagramového účtu Zápisky nutriholičky. V rozhovoru nám prozradila, jestli bychom se měli bát tuku, jestli je rostlinný tuk lepší než ten živočišný, jaký olej bychom měli preferovat a co si myslí o oblíbeném trendu – kávě s máslem.
V Refresheru ti přinášíme zajímavé články o zdravém životním stylu, výživě a mýtech, které kolem těchto témat kolují. Pokud tě zajímají tato témata, nezapomeň sledovat téma zdraví a přidat se do našeho REFRESHER+ klubu.
Měli bychom se bát tuku?
Jediné, čeho bychom se měli bát, je nadměrná konzumace těch „nesprávných“ tuků. Určitě se nemusíme bát tuků jako takových. Momentálně se celý svět snaží bojovat proti různým civilizačním onemocněním, a tak si vytvořil představu, že je tuk špatný sám o sobě a že je to nějaký toxin, který nám škodí v jakémkoli množství. To není pravda. Tuky jsou naprosto přirozenou součástí našeho těla a stravy a nelze se jim zcela vyhnout.
Proč jsou pro nás tuky důležité?
Plní v našem těle neskutečné množství funkcí, bez kterých bychom nepřežili. Například mají transportní funkci, tedy přenášejí různé další látky, také velmi důležitou hormonální funkci – mnoho hormonů, bez kterých by organismus nemohl fungovat, je právě tukové povahy.
Dále plní stavební funkci – buňky jsou složeny také z různých druhů tuků. Nemluvě o termoregulaci a ochranné funkci – není špatné mít kolem orgánů nějaké množství tuku, chrání totiž orgány. Problém nastává teprve tehdy, když je ho tam moc. Pro děti je tuk naprosto esenciální k tomu, aby se jim dobře vyvinula nervová soustava. Tuky mají mnohem více pozitiv než negativ. Jenže my jsme si za poslední desetiletí zvykli konzumovat ty nesprávné a ve velkém množství.
Zmínila jste fyzickou stránku. Mají tuky vliv i na naši psychiku a kognitivní funkce?
Co se dozvíš po odemčení?
- Proč se někomu ukládá tuk víc do břicha a někomu do stehen.
- Jakým způsobem tuk ovlivňuje naše orgány a psychiku.
- Zda můžeme olivový olej používat i pro tepelnou úpravu pokrmů.
- Zda je zdravější vepřové sádlo, nebo kokosový tuk.
- Které potraviny obsahují nejškodlivější formy tuku a jestli bychom se jim měli obloukem vyhýbat.
- Zda je v pořádku přijímat omega-3 mastné kyseliny jen z rybích konzerv.
- Kolik těžkých kovů obsahuje tuňák nebo losos.
- Zda je v pořádku jíst plnotučné mléčné výrobky.