Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. ledna 2022 v 17:49
Čas čtení 0:38
Ema Stanovská TASR

Rusko přesunulo do Běloruska techniku pro společné vojenské cvičení. USA se obávají, že odtud napadne Ukrajinu

Rusko přesunulo do Běloruska techniku pro společné vojenské cvičení. USA se obávají, že odtud napadne Ukrajinu
Zdroj: TASR/Alexei Ivanov/Russian Defense Ministry Press Service via AP
NEWS BĚLORUSKO RUSKO UKRAJINA
Uložit Uložené

Rusko a Bělorusko plánují vojenské cvičení na polovinu února.

Rusko přesunulo do Běloruska armádní techniku ​​pro vojenské cvičení, které obě sousední země plánují na polovinu února. Do Běloruska dorazily protiletadlové systémy krátkého dosahu typu Pancir-S. Oznámilo to v sobotu ruské ministerstvo obrany.


Dříve už do země přesunuli několik stíhacích letounů Suchoj Su-35. Na cestě do bývalé sovětské republiky jsou mezitím zřejmě i ruské systémy protivzdušné obrany S-400.

Doporučeno
Spojené státy brzy přesunou další vojáky do východní Evropy. Biden říká, že vojáků „nebude mnoho“ Spojené státy brzy přesunou další vojáky do východní Evropy. Biden říká, že vojáků „nebude mnoho“ 29. ledna 2022 v 9:16

Moskva a Minsk plánují od 10. do 20. února společné vojenské cvičení v Bělorusku, které vyvolalo znepokojení na Západě vzhledem k současné krizi kolem Ukrajiny. Manévry by měly probíhat mimo jiné v jižním Bělorusku, které hraničí s Ukrajinou.

Moskva plánování útoku popírá

Ministerstvo zahraničních věcí USA vyjádřilo obavy, že Moskva by mohla pod záminkou vojenských cvičení umístit vojáky v Bělorusku a odtud napadnout Ukrajinu.


Rusko rozmístilo nedaleko ukrajinské hranice kolem 100 tisíc vojáků, což vyvolalo obavy z invaze do sousední země. Moskva takové záměry popírá, žádá však od USA a NATO bezpečnostní záruky včetně toho, že se Ukrajina nestane členem Severoatlantické aliance.

Domů
Sdílet
Diskuse