Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. února 2022 14:30
Čas čtení 5:51
Tímea Krauszová

Vlhkost vagíny se během života mění, velikost trvale nezmění ani počet partnerů či porod. Vyvracíme mýty o ženském těle

Vlhkost vagíny se během života mění, velikost trvale nezmění ani počet partnerů či porod. Vyvracíme mýty o ženském těle
Zdroj: Unsplash/We-Vibe Toys/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let
a chci zobrazit obsah
zpět na hlavní stránkuZpět

Mýty, které v tomto století nemají co hledat.

To, jak moc nebo jak snadno zvlhne vagina při vzrušení, se může během života měnit. Je to jiné v období menopauzy, po porodu nebo během kojení. Ovlivňují to i různá onemocnění či léky a někdy i partner či samotná kvalita vztahu. Není to však nic neobvyklého. Podle gynekoložky Márie Kubalové se s tím lékaři v ambulancích setkávají.

V článku se blíže podíváme na to, co v takové situaci dělat, jaký lubrikant může pomoci (a co naopak dokáže ublížit) a kdy už je třeba jít za lékařem. 

Doporučeno
Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti Chlapci se při prvním sexu udělají rychle a dívky vůbec. Vyvracíme 5 mýtů o sexu, které by již měly zůstat v minulosti 13. září 2020 16:21

Komplikované a pružné

Některé vtipy a přesvědčení v tomto století prostě nemají co hledat. Máme příliš mnoho vědeckých důkazů a dostatečný přístup k informacím na to, abychom k věcem přistupovali na základě poznání a ne dojmů. Příkladem jsou sexistické vtipy o roztažené vagíně, kterou má údajně každá žena s „příliš velkým“ počtem milenců.

Tento počet nikde přesně definovaný není. Poznámky mají buď působit zastrašujícím způsobem pro ženy bez sexuálních zkušeností (aby si ji náhodou „nezničila“), nebo výsměšně pro ty, které již sexuálně aktivní jsou (ve smyslu, že žena hodnotu ztrácí počtem partnerů).

Podle gynekoložky Márie Kubalové jde o mýtus. „Nevím, odkud tento mýtus pochází, ale rozhodně to není pravda. Šířka vagíny neříká nic o tom, jak často má žena sex ani kolik sexuálních partnerů měla. Vlivem častých pohlavních styků nebo s větším počtem partnerů se neroztáhne,“ řekla pro Refresher.

Gynekoložka Kamila Žižková její slova doplnila a říká, že odborné studie zatím neprokázaly souvislost mezi věkem a hloubkou vagíny. K atrofii (ke stažení nebo zmenšení) dochází vlivem hormonů a úbytkem tuku a kolagenu. Případně velikost pochvy ovlivňuje i porod, ale ne dlouhodobě.

„Změny nejsou trvalé, pokud ano, tak jsou minimální. Studie zatím nepotvrdily rozdíl v délce vagíny mezi ženami, které rodily, a těmi, které ne. Z praxe mohu říci, že při pohledu na vulvu nebo vagínu nejsme schopni jednoznačně říci, jestli žena rodila a kolikrát nebo zda praktikuje extrémní sexuální praktiky,“ řekla nám Žižková. Pokud tedy rozdíl sotva vidí zkušení lékaři po porodech, opravdu není možné, aby muž laik věděl, jestli vůbec žena měla sex a kolikrát.

U některých mýtů však možná takové stručné vyjádření od odbornic nestačí, protože jsou zakořeněné v nepochopení toho, jak funguje ženské tělo.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ONNA (@onna_lifestyle)

Suchá neznamená pokažená

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 109732 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč občas vagina nezvlhne a jestli je to běžné.
  • Kdy už se suchou vaginou je třeba zajít k lékaři.
  • Jaké lubrikanty doporučuje gynekoložka Mária Kubalová.
  • Proč byste v žádném případě neměli při sexu použít sliny místo lubrikantu.
Domů
Sdílet
Diskuse