Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. února 2022 18:30
Čas čtení 2:41
Martin Adam Pavlík

RECENZE: Nightmare Alley

RECENZE: Nightmare Alley
Zdroj: 20th Century Studios
FILMY A SERIÁLY FILMY 2022 NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Jaké je nejnovější krimi drama oscarového režiséra Guillerma del Tora s hvězdným obsazením?

Záhadný hlavní hrdina s temnou minulostí, plaché děvče, do kterého se zamiluje, šarmantní, ale zlověstná femme fatale a kolotoč nepředvídatelných událostí, ze kterých tě bude místy ze strachu pořádně mrazit. I tak se dá ve zkratce charakterizovat snímek Nightmare Alley, skvěle kombinující napínavý krimi thriller se srdcervoucím dojemným dramatem.

Režisérem je v Hollywoodu dobře známý sedmapadesátiletý Mexičan Guillermo del Toro. Natočil filmy Blade 2, Hellboy, oceňovaný Pan's Labyrinth nebo se podílel na scénáři k trilogii Hobit. Před pěti lety se mu podařilo nadchnout americké akademiky a získat Oscara za fantazijní drama The Shape of Water.

Silný příběh o moci, zradě, pokušení i vystřízlivění

V novince Nightmare Alley, kterou najdeš v kinech pod názvem Ulička přízraků, del Toro zpracovává silný příběh o lásce, moci, zradě, pokušení, odpuštění i vystřízlivění. Nenechal proto nic náhodě a do předních úkolů obsadil silné herecké kalibry.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK


Ve filmu najdeš Bradleyho Coopera, Cate Blanchett, Willema Dafoea, Rooney Maru nebo Toni Collette. Mexický režisér, jak to u něj bývá zvykem, se podílel také na scénáři, tentokrát s Kim Morganovou. Nejde však o jejich originální příběh, adaptovali stejnojmenné dílo amerického spisovatele Williama Lindsaya Greshama z roku 1946. A dali si záležet.

Hlavní postavou filmu zasazeného do období druhé světové války je tajemný podivín Stanton Carlisle (Bradley Cooper), o kterém nevíme mnoho, ale už od prvních minut je nám jasné, že není žádný „andílek“ a všude, kde se objeví, to brzy smrdí problémy.

Výrazné odkazy na starou školu

Snaží se uprchnout co nejdál od své minulosti, a přestože působí jako jednoduchý venkovan bez špetky rozumu, je pořádně mazaný a má jasné plány o své budoucnosti.

Doporučeno
Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? Největší přehled chystaných filmů, které zboří internet. Kdy dorazí nový Pán prstenů? 12. března 2024 8:00

Stanton se vplíží do cirkusu, kde mu nabídnou práci a neptají se na to, kdo je a odkud pochází. Kolektiv podivínů a lidí, co se prostě snaží přežít v nelehkém světě, je mu sympatický a rychle do něj zapadne.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK


Nejvíce pozornosti však věnuje plaché Molly (Rooney Mara). Snaží se získat její srdce a přesvědčit ji, že má na víc než předvádět levné kousky pro pár diváků. Nad jejich zpočátku úspěšnou a šťastnou budoucností se však brzy objeví tmavý mrak. Ten přichází poté, co se na scéně zjeví psychiatrička Lilith Ritter (Cate Blanchett).

Právě ona pořádně prověří jejich lásku a klidné soužití. Nightmare Alley ze všeho nejvíc připomíná „oldschoolové“ filmy noir (Double Indemnity, The Killing nebo Touch of Evil) ať už námětem, psychologií postav nebo výrazným kontrastem barev.

Postupné odkrývání karet

Už od prvních minut nás vtáhnou impozantní propracované a náročné záběry dánského kameramana Dana Laustsena (za kamerou stál například i při povedených akčních jízdách John Wick 2 a 3), ale i styl vyprávění. Tvůrci se zde jasně řídí heslem čím méně divák ví, tím lépe. A funguje to skvěle.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK

Guillermo del Toro nás zkušeně vede spoustou uliček i odboček a my se v nich spolu s ním rádi ztrácíme a rádi se v nich bojíme. Ví, že sledování filmu je nejvzrušivější, když divákovi neodhalí hned na začátku všechny karty, ale postupně je odkrývá, díky čemuž ho často šokuje, překvapuje nebo uchvacuje.

Doporučeno
Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty 11. března 2024 12:04

V Nightmare Alley je vidět kus poctivé „filmařiny“. Je cítit, že mexický režisér maximálně ctí díla klasického Hollywoodu (období zhruba do 60. let minulého století). Jen málokterý současný režisér dokáže točit tak starosvětským způsobem a navodit dojem, že jsme se vrátili o několik desítek let zpět. Samozřejmě, ne každému to bude sedět. Pokud však miluješ krimi thrillery nebo historická melodramata, budeš možná až nadšený.

Bradley Cooper jako vypočítavý manipulátor?

Sedmačtyřicetiletý Bradley Cooper po geniálním výkonu v hudebním dramatu Star Is Born opět dokazuje všem pochybovačům, že je vyzrálý, kvalitní herec, že ​​se dokáže snadno převtělit do ledajaké podoby a dostat ze sebe maximum. Tato role vypočítavého manipulátora, co se nebojí jít přes mrtvoly, mu vskutku sedla.

Nightmare Alley
Zdroj: CinemArt SK

Nightmare Alley je zatím nejpříjemnějším filmovým překvapením roku, kde sedí téměř vše a jediným mínusem je snad jen mírně přepálená délka (téměř dvě a půl hodiny) či mírně „ploché“ vedlejší postavy. Přesto jde o jeden z nejlepších filmů, jaké kdy vůbec del Toro natočil, i proto dáváme Nightmare Alley osm a půl bodu z deseti.

Pokud jsi film viděl, nezapomeň ho ohodnotit v naší databázi.
Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse