Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. února 2022 9:10
Čas čtení 0:58
Tereza Patočková

Omylem jsem si vzala dědovy prášky na srdce, vysvětlila v Pekingu doping 15letá ruská krasobruslařka

Omylem jsem si vzala dědovy prášky na srdce, vysvětlila v Pekingu doping 15letá ruská krasobruslařka
Zdroj: TASR/AP/David J. Phillip
SPORT ZIMNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2022
Uložit Uložené

Kuriózní vysvětlení podala 15letá ruská krasobruslařka Kamila Valijevová poté, co se objevila informace o tom, že měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu.

Krasobruslařka Kamila Valijevová vysvětlila dopingový nález tím, že si nedopatřením vzala léky na srdce, které patřily jejímu dědovi. Uvedl to server Aktuálně.cz. Patnáctiletá Ruska to uvedla před arbitráží CAS, která jí nakonec umožnila startovat v soutěži žen na olympiádě v Pekingu, která v úterý začne krátkým programem. 

Valijevová měla pozitivní test na zakázaný trimetazidin v prosinci při národním šampionátu v Petrohradu. Výsledky kontroly ale byly zveřejněny až poté, co pomohla Rusku ke zlaté medaili v olympijské soutěži družstev.

Díky rozhodnutí ruské antidopingové agentury se Valijevová vyhnula suspendaci, proti čemuž se postavily Mezinárodní olympijský výbor (MOV), Světová antidopingová agentura (WADA) i bruslařská unie, ale CAS jejich odvolání zamítl.

Slyšení u arbitráže v pondělí trvalo šest hodin. "Její právníci přinesli několik důkazů, které vinu zpochybňují. Zakázaná látka se jí měla dostat do těla poté, co si omylem vzala dědovy léky na srdce," citovala agentura Reuters předsedu disciplinární komise MOV Denise Oswalda.

Vzorek z Pekingu ještě není vyhodnocen

MOV v úterý také informoval o tom, že vzorek B Valijevové zatím nebyl vyhodnocen. Už v pondělí oznámil, že pokud se Ruska v soutěži žen umístí na stupních vítězů, budou medaile předány až po vyřešení případu. Odložen byl i ceremoniál soutěže družstev.

Doporučeno
Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky Hokejová mládež se nám nedaří včas „probudit“, říká reprezentační kouč české dvacítky 15. února 2022 7:00

To, že Ruska bude moci soutěžit dál, vzbudilo rozporuplné reakce. "Pouze čas ukáže, jestli měla na těchto hrách závodit, nebo jestli měla být diskvalifikována," konstatoval například šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart. "Nic to ovšem nemění na tom, že Rusko dopingem poškodilo šesté hry za sebou," dodal.

Domů
Sdílet
Diskuse