Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2022 11:30
Čas čtení 5:40
Tereza Šnajdrová

Brutální vražedkyně Amy Archer-Gilligan zabila 60 seniorů. Jed, kterým byli otráveni, si její oběti musely samy koupit

Brutální vražedkyně Amy Archer-Gilligan zabila 60 seniorů. Jed, kterým byli otráveni, si její oběti musely samy koupit
Zdroj: Kancelář Historie Connecticutu/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ŽENY, KTERÉ SE DOPUSTILY BRUTÁLNÍCH VRAŽD
Uložit Uložené

Příběh Amy Archer-Gilligan budí i po letech hrůzu. Pečovatelka brutálně zavraždila 60 seniorů, a to pomocí jedu, který si stařečci museli sami koupit.

 V rámci našeho článkového krimi seriálu Ženy, které se dopustily brutálních vražd ti přinášíme další příběh, který ti nedá spát. Tentokrát se podíváme na život pečovatelky Amy Archer-Gilligan, která si po záhadné smrti dvou manželů založila vlastní domov pro seniory, ve kterém několik let zabíjela nebohé stařečky. Brutální pečovatelka zavraždila 60 seniorů a jed, pomocí kterého byli otráveni, si často museli sami koupit.

Pokud patříš mezi fanoušky krimi příběhů, přečti si také naši článkovou sérii o nevyřešených vraždách nebo tu, v níž jsme ti představili všechny Češky a Čechy odsouzené na doživotí.

Doporučeno
Brutální vražedkyně Beverley Allitt zabila čtyři děti a dalších 22 vážně zranila. O jejím vraždícím běsnění se dlouho nevědělo Brutální vražedkyně Beverley Allitt zabila čtyři děti a dalších 22 vážně zranila. O jejím vraždícím běsnění se dlouho nevědělo 7. ledna 2022 7:00

Amy Archer-Gilligan vyrůstala jako každé normální dítě. Nebo ne?

Amy E. Duggan, jak se původně brutální vražedkyně jmenovala, se narodila 31. října 1873 do početné rodiny v Connecticutu. Měla devět sourozenců, poklidné dětství, vzdělávala se a nic nenasvědčovalo tomu, že by z malé dívenky mohlo časem vyrůst monstrum. O několik let později se však ukázalo, že ani Amyina rodina nebyla úplně normální. U jednoho z jejích bratrů se v roce 1890 začala projevovat duševní choroba, kvůli které musel být umístěn do psychiatrické léčebny a jedna ze starších sester téhož roku ochrnula poté, co skočila ze střechy rodinného domu.

 
O možné psychické poruše v rodině však tehdy nikdo nevěděl. Amy se na soukromé škole v New Milford údajně vyučila zdravotní sestrou, o čemž ale neexistují žádné záznamy a začala pracovat jako účetní.
 
V roce 1897 se pak Amy provdala za svého prvního manžela, Jamese Archera a ještě téhož roku se jim narodila dcera Mary J. O čtyři roky později se Amy musela vrátit do pracovního procesu, ale protože již nechtěla dělat účetní, rozhodla se pokračovat v řemesle, které vystudovala. V roce 1901 proto začala pečovat o staršího vdovce jménem John Seymour, který zůstal ve Windsoru sám a jeho jediní příbuzní žili v Kalifornii. Když pak Seymour zemřel, jeho dědicové chtěli Amy za péči o starého muže odměnit a nechali ji spolu s její rodinou žít v domě zesnulého, který ji dokonce dovolili předělat na domov pro seniory. Ten fungoval pouze do roku 1907, kdy se Seymourova rodina rozhodla sídlo prodat a Archerovi museli jít do vlastního.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Solved, Unsolved or Spooky. (@solvedunsolvedorspooky)

Žaloby na Archer Home, domov pro seniory a invalidy

Díky několika letům šetření měli manželé dostatek úspor na to, aby na stejném místě koupili vlastní dům, a tak vznikl nový domov Archer Home, který poskytoval péči seniorům a invalidům. Zájemci o ubytování mohli platit 7 až 25 dolarů týdně, případně 1 000 dolarů za to, že o ně bude postaráno až do konce života, ale rodiny hospitalizovaných seniorů si brzy všimly něčeho podezřelého

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 110786 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Co se dozvíš po odemčení?
  • Zdapáchala Amy pojistný podvod na vlastním manželovi
  • Jaký osud potkal jejího druhého manžela
  • Jakým způsobem vraždila seniory, o něž měla pečovat
  • Co nakonec spustilo vyšetřování, které vedlo k jejímu odhalení a zatčení
Domů
Sdílet
Diskuse