Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 7:00
Čas čtení 1:55
Tímea Krauszová TASR

Kyjev sedmý den od začátku války na Ukrajině útokům stále odolává. Přibývají oběti, v Charkově probíhají těžké boje

Kyjev sedmý den od začátku války na Ukrajině útokům stále odolává. Přibývají oběti, v Charkově probíhají těžké boje
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruští výsadkáři napadli jednu z místních vojenských nemocnic.

Sedmý den od začátku ruské invaze na Ukrajinu její hlavní město stále stojí a odolává ruské agresi. V úterý nepřátelské ostřelování zasáhlo porodnici ve městě Žytomyr, 120 km západně od Kyjeva. Při útoku zemřeli čtyři lidé včetně jednoho dítěte. V úterý také Rusové raketou zasáhli televizní věž, Rusko útok hájí tím, že komunikační kanály Ukrajina prý zneužívá k „informačním útokům“.

Ruská agrese se od noci soustřeďuje na druhé největší město v zemi, Charkov. Střely však zasáhly také Kyjev, kde podle reportéra Paula Nilanda z Guardianu zasáhly obytné čtvrti a boje probíhají i na jihu. Celý dnešní den monitorujeme situaci na Ukrajině živě, všechny články o válce najdeš na Refresheru na jednom místě.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet 2. března 2022 7:17

Noční útoky na Charkov

Ukrajinská armáda oznámila, že na druhé největší město Charkov v noci zaútočili ruští výsadkáři, zatím nejsou hlášeny žádné oběti. Ve městě podle nich po výsadku Rusů vypukly těžké boje, informovala agentura AFP. „Příslušníci ruských výsadkových jednotek přistáli v Charkově... a napadli místní nemocnici. Pokračují boje mezi útočníky a Ukrajinci,“ uvedla ukrajinská armáda v prohlášení zveřejněném v aplikaci Telegram.

Charkov, Ukrajina
Zdroj: TASR/AP

O těžkém nočním ostřelování informovali také reportéři přímo z místa, mezi nimi Scott Stednam z Guardianu.

Podle stanice BBC, která se odvolala na ukrajinskou agenturu UNIAN a představitele ukrajinské armády, ruští výsadkáři napadli jednu z místních vojenských nemocnic. BBC však tuto informaci nedokázala ověřit z jiných zdrojů.

Podle informací ukrajinské bezpečnostní služby SBU k ruskému výsadku v přibližně 1,5milionovém Charkově došlo krátce před 3:30 ráno místního času, píše deník The Guardian. Jen v Charkově si do 1. března ruské raketové a dělostřelecké útoky vyžádaly životy nejméně 18 civilistů. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v této souvislosti obvinil Rusko z praktikování „státního terorismu“.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

V centru Charkova raketa v úterý zasáhla budovu místních úřadů na tamním Náměstí svobody, které je vůbec největším náměstím na Ukrajině, informovala místní média, podle nichž raketa zabila nejméně šest lidí. Ruské rakety zasáhly město už v pondělí, kdy si vyžádaly nejméně 11 mrtvých, desítky zraněných a 87 zničených budov.

Útočí na další město

Starosta jihoukrajinského města Cherson Ihor Kolychajev uvedl, že příslušníci ruských invazních vojsk dobyli v noci na dnešek místní nádraží a přístav. Podle jeho slov ruská okupace města již začala, informovala ve středu stanice BBC.

Podle zpráv místních médií se už ruští vojáci pohybují v Chersonu po ulicích tohoto téměř 300tisícového města. Podle starosty zahynulo několik vojáků i civilistů.

Podle BBC se již města ruské jednotky zmocnily. Ruské vysílání BBC zveřejnilo také video, na kterém jsou záběry z ostřelování Chersonu a průniku ruských vojáků do města.

Již během úterý přicházely zprávy, že ruští vojáci jsou na předměstích Chersonu a zřizují tam kontrolní stanoviště. Ruské pozemní jednotky minulý týden ve čtvrtek vstoupily na jižní Ukrajinu z území poloostrova Krym, který Moskva anektovala v roce 2014. Právě na jihu Ukrajiny dosahují ruská invazní vojska nejvýraznějších úspěchů. Ruská ofenzíva se tam zaměřuje také na města Odessa a Mykolajiv.

Domů
Sdílet
Diskuse