Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 7:17
Čas čtení 11:38
Adéla Ježková

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet

ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet
Zdroj: TASR
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ ŽIVĚ: VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Invaze Ruska na Ukrajinu pokračuje sedmým dnem. Popisujeme minutu po minutě vývoj situace v zemi.

Rusko v noci ze středy na čtvrtek napadlo Ukrajinu.

Ruské síly útočí po zemi, vzduchu i z moře. Ukrajině se zatím ve velkých městech, například Charkovu i Kyjevě, daří útoky odrážet.

Kvůli invazi řada zemí oznámila, že uzavře svůj vzdušný prostor pro ruská letadla.

Dění pokrýváme živě i v aplikaci Refresher. Díky notifikacím ti žádná důležitá zpráva neunikne.

20:30 – Ruský prezident se pro válku rozhodl; Rusko nebylo napadeno, je to agresor, uvedl Macron k dění na Ukrajině. Přesto chce s Putinem dál jednat. (ČTK)

19:39 – Hlavní české pivovary zastavily dodávky svého tovaru do Ruska.

19:19 – Vláda ve středu rozhodla o zastavení vydávání víz běloruským občanům s výjimkou humanitárních případů. Vyplývá to z vyjádření ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) po jednání kabinetu. Ke stejnému kroku vláda přistoupila v pátek u občanů Ruska. Krok je reakcí na ruskou invazi na Ukrajinu, na které se podle šéfa české diplomacie podílí i právě Bělorusko. (ČTK)

Doporučeno
Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím Připomínáme si rok od invaze na Ukrajinu. Refresher připravil zajímavé příběhy i analýzy spojené s výročím 24. února 2023 13:00

18:29 – Mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN dnes po více než dvoudenní rozpravě přijalo poměrem 141 ku pěti hlasům rezoluci, v níž ostře odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, požaduje okamžité ukončení bojů a stažení ruských vojáků. Hlasování se zdrželo 35 států včetně Číny. Delegáti členských zemí přivítali výsledek potleskem vestoje. (ČTK)

17:57 – Od začátku invaze na Ukrajinu zemřelo 498 ruských vojáků a 1597 utrpělo zranění, uvedla podle Reuters Moskva v první oficiální bilanci. (ČTK)

17:26 – Češi poslali na sbírku Člověka v tísni jednu miliardu korun.

17:02 – Až 15 000 lidí, kteří nemají kam jinam jít, se v Kyjevě aktuálně skrývá v metru před útoky ruských sil na město, uvedl šéf metra. (ČTK)

16:36 – Dle místních médií navrhuje ruský parlament vězení za šíření „hoaxů“ o válce. Psát o válce by mohlo vést až k 15 letům vězení. (Kyiv Independent)

16:12 – Dle zahraničních médií se vydal dav neozbrojených Ukrajinců blokovat ruské armádě cestu, která vede k jadernému reaktoru.

15:36  Asistenční centrum v Brně pro uprchlíky z Ukrajiny odbavilo za prvních sedm hodin 500 lidí. Vyřídit mohou registraci, víza, pojištění i ubytování. (ČTK)

Doporučeno
Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) Nečekal jsem, že se Ukrajina ubrání. Rusko se bude cítit poraženo, pokud ztratí Krym, tvrdí odborník (Rozhovor) 24. února 2023 6:00

14:52 – Firmy mají podle personalistů pro Ukrajince a Ukrajinky prchající z jejich napadené země pracovní místa zejména na nekvalifikovaných pozicích. (ČTK)

14:49 – Dopravci budou při převozu uprchlíků z Ukrajiny spolupracovat s asistenčními centry, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Podle něj bude počet přijíždějících stoupat. (Aktuálně.cz)

14:26  – Výrobci dopravních letadel Boeing a Airbus oznámili, že přerušují dodávky dílů ruským leteckým společnostem. (iDnes.cz)

14:11 – Ukrajinská poslankyně Kira Rudik ukázala na Twitteru, jak vypadají její současné pracovní prostory.

13:59 – „Útok na civilní cíl, který není ničím vyprovokován a který má za následek civilní oběti, je válečným zločinem. Když už se válka vede, tak se vede mezi vojáky. Je to řešeno válečným právem. A válečné právo jasně říká, že civilní oběti nejsou legitimním cílem,“ uvedl na Twitteru  generál ve výslužbě Petr Pavel.

13:55 – Do dnešního rána vydalo české ministerstvo vnitra 6 449 speciálních víz určených pro Ukrajince zasažené válečným konfliktem. (ČT24)

13:50 – V Charkově mají obyvatelé povoleno používat tunely metra jako podzemní chodby. (Nexta)

13:46 – Diplomaté EU schvalují nové sankce proti Bělorusku. Sankce zasáhnou několik odvětví běloruské ekonomiky, včetně dřevařského, ocelářského a potašového průmyslu. (The Kyiv Independent)

Doporučeno
Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo 23. února 2023 6:00

13:40 – Dnes od 16 hodin SEČ pokračuje v New Yorku zvláštní nouzové zasedání Valného shromáždění OSN ve věci útoku proti Ukrajině. O rezoluci by se mělo hlasovat ve večerních hodinách SEČ. Informovali o tom zástupci OSN na Twitteru

13:38 – V České republice by mělo být již 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny a jejich číslo stále roste, uvedl dnes během jednání v Poslanecké sněmovně český premiér Petr Fiala (ODS). 

Doporučeno
V Česku je již 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Stojíme před migrační vlnou, uvedl Fiala V Česku je již 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Stojíme před migrační vlnou, uvedl Fiala 2. března 2022 13:28

13:32 –  Mezinárodní paralympijský výbor prohlásil, že Rusové a Bělorusové budou na zimních paralympijských hrách v Pekingu soutěžit jako „neutrální sportovci“ kvůli roli svých zemí ve válce proti Ukrajině. (AP)

13:24 – Na sociálních sítích se objevují fotografie z centra Charkova po ostřelování.

13:12 – Americký výrobce letadel Boeing uvedl, že po ruské invazi na Ukrajinu pozastavuje dodávky dílů, údržbu a technickou podporu ruským leteckým společnostem i hlavní provozy v Moskvě. (Reuters)

13:03 – Ruská letadla celou noc a celé dopoledne shazovala bomby na historické centrum Charkova a obytné čtvrti v centru města.

12:56 – V kyjevském metru se aktuálně před bombami ukrývá až 15 000 lidí. Podle Viktora Brahinského, šéfa kyjevského metra, může metro pojmout až 100 000 lidí. Ve stanicích je k dispozici voda, toalety, potraviny a léky. (The Kyiv Independent)

12:50 – Bude chtít Ruská federace po napadení Ukrajiny zaútočit i na Moldavsko? Tuto otázku si od úterý pokládá prakticky celý svět. Více v článku:

Doporučeno
Chce Rusko po Ukrajině napadnout Moldavsko? Svět řeší mapu, kterou ukázal Lukašenko Chce Rusko po Ukrajině napadnout Moldavsko? Svět řeší mapu, kterou ukázal Lukašenko 2. března 2022 12:07

12:48 – „Jódové tablety v současné situaci nepotřebujete. Užívají se, když je riziko, že se v ovzduší objeví významně zvýšená koncentrace radioaktivního jódu. Ten je součástí radioaktivního mraku uvolněného z havarovaného jaderného reaktoru – pro jednoduchost třeba jaderné elektrárny,“ upozornil na Twitteru Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

12:38 – Tchajwanská prezidentka Tsai Ing-wen ve středu uvedla, že ona, viceprezident William Lai a premiér Su Tseng-chang věnují každý jeden měsíční plat na humanitární pomoc Ukrajině. (Reuters)

12:36 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zlenský informoval o situaci na Ukrajině britského premiéra Borise Johnsona.

12:29 – České ministerstvo zdravotnictví spustilo kontaktní email pro nabídky humanitární zdravotnické pomoci Ukrajině a linku pro lékaře, kteří potřebují asistenci při komunikaci s ukrajinským pacientem.

12:21 – Češi během benefičního koncertu, který na Václavském náměstí uspořádala a vysílala Česká televize v úterý večer, poslali 160 milionů korun na pomoc Ukrajině. (ČT24)

12:13 – Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba hovořil s britskou ministryní Liz Truss o nových sankcích vůči ruské agresi.

12:10 – Podpora Ukrajinců pro integraci do NATO a EU dosahuje nebývalé úrovně.

Podle nedávného průzkumu skupiny Rating si 86 % Ukrajinců přeje, aby Ukrajina byla součástí Evropské unie a 76 % se domnívá, že by Ukrajina měla být členem NATO. (The Kyiv Independent)

12:04 – Američtí vojáci budou s plným nasazením bránit území členských zemí NATO před případným ruským útokem. Na Ukrajině ale proti ruským invazním silám bojovat nebudou. V projevu o stavu Unie to v úterý prohlásil americký prezident Joe Biden.

Doporučeno
Joe Biden: Američtí vojáci budou bránit každý kousek území členů NATO před případným ruským útokem Joe Biden: Američtí vojáci budou bránit každý kousek území členů NATO před případným ruským útokem 2. března 2022 8:07

11:57 – Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve středu uvedl, že země má ze zahraničí obdržet rakety Stinger a Javelin a další zásilku tureckých bezpilotních letounů. (Reuters)

11:45 –  Společnost Nord Stream 2 vyhlásila insolvenci a propustila všechny své zaměstnance. Švýcarští úředníci uvádějí, že americké sankce byly pro projekt smrtelnou ranou. (The Kyiv Independent)

11:42 – Česká republika zatím dodala Ukrajině zbraně v hodnotě 600 milionů korun, uvedl na Twitteru premiér Petr Fiala.

11:36 – Předseda českého Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský navrhuje vyloučit ruský a běloruský ústavní soud z evropské i světové organizace. Důvodem je ruská invaze na Ukrajinu, na které má podíl i Bělorusko. (ČT24)

11:28 – Při ostřelování východoukrajinského Charkova zahynuli další čtyři lidé a dalších devět bylo zraněno, informovala ve středu záchranná služba. (AFP)

11:23 – Již 37 zemí uzavřelo svůj vzdušný prostor pro ruská letadla.

11:15 – Ruské jaderné ponorky a přenosné odpalovací systémy dnes údajně nacvičovaly v Barentsově moři na severozápadě země a na východní Sibiři. 

Doporučeno
Ruské jaderné ponorky prý na Putinův rozkaz zahájily cvičení v Barentsově moři. Cvičení jsou údajně i na Sibiři Ruské jaderné ponorky prý na Putinův rozkaz zahájily cvičení v Barentsově moři. Cvičení jsou údajně i na Sibiři 1. března 2022 20:16

11:06 – Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj se na Twitteru vyjádřil k ruské agresi. Vyzval všechny, aby proti válce protestovali: „Už nemůžeme déle čekat. Ať už jste kdekoli, v Rusku, Bělorusku nebo na druhé straně planety, vydejte se každý všední den a o víkendech a svátcích ve 14 hodin na hlavní náměstí svého města.“

11:00 – 88 % Ukrajinců věří, že se Ukrajina úspěšně ubrání Rusku, vyplývá z nového průzkumu veřejného mínění provedeného skupinou Rating. Stejný průzkum ukázal, že 98 % Ukrajinců podporuje akce ozbrojených sil a 93 % podporuje prezidenta Volodymyra Zelenského. (The Kyiv Independent)

10:53 – Ukrajinští civilisté nadále odtahují opuštěná vozidla ruské armády, aby je předali ukrajinské armádě.

10:46 – Přístav Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny byl neustále ostřelován a nemohl evakuovat zraněné, zatímco Cherson u Černého moře na západě byl zcela obklíčen invazními silami, uvedly ukrajinské úřady. (Reuters)

10:40 – Neozbrojení obyvatelé Enerhodaru podle starosty Dmytra Orlova blokují vstup do města ruským jednotkám. Enerhodar je město na jihu Ukrajiny, kde se nachází Záporožská jaderná elektrárna, největší elektrárna v Evropě. (The Kyiv Independent)

Doporučeno
Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna Slovenský lékař odmítl vyšetřit uprchlici. „Poslal mě za doktorem na Ukrajinu,“ říká 22letá Anna 23. listopadu 2022 8:30

10:29 – Ruská armáda se údajně chystá zinscenovat útok na Běloruskou pohraniční stráž převlečenou do ukrajinských vojenských uniforem. Hlavním cílem má být zatažení Běloruska do války proti Ukrajině. (Nexta)

10:26 – „Stále častěji se k nám ale dostávají zprávy o dětech na Ukrajině, ukrajinské i ruské národnosti, které rodiny nemají. Prosíme a vyzýváme vládu, aby pomohla s dopravou těchto dětí z postižených oblastí do bezpečí České republiky,“ uvedla na Twitteru kampaň Jsme fér

10:15 – Ve Starobilsku v Luhanské oblasti vyšli lidé do ulic, aby zablokovali postup vojenské techniky okupantů. (Nexta)

10:13 – V radiační situaci na území České republiky odborníci nezaznamenali žádnou změnu. Hodnoty dávkového příkonu jsou na běžných úrovních. Na území Ukrajiny a v ostatních státech Evropy je radiační situace také obvyklá. Informoval o tom Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

10:10 – Moskevská burza ve středu neobnoví obchodování s akciemi. (Reuters)

10:04 – Starosta Konotopu, města na severovýchodě Ukrajiny, uvedl, že mu okupanti dali ultimátum – buď jim město vydá, nebo ho zcela zničí. (Nexta)

9:56 – Od zahájení ruské vojenské invaze 24. února uprchlo z Ukrajiny téměř 680 000 lidí. (AFP)

9:52 – Ruská zmrzlina mění název na Ukrajinskou.

Doporučeno
Ruská zmrzlina mění název na Ukrajinskou. „Podněcování rusofobie nemáme v úmyslu,“ tvrdí výrobce Ruská zmrzlina mění název na Ukrajinskou. „Podněcování rusofobie nemáme v úmyslu,“ tvrdí výrobce 2. března 2022 9:44

9:50 – Pracovníci Zaporižské jaderné elektrárny se chystají zablokovat pohyb okupantů. (Nexta)

9:49 – Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského kvůli ruské invazi zemřelo téměř 6 000 Rusů. „Aby získali co? Aby získali Ukrajinu? To je nemožné. To se nedá změnit raketami, bombami, tanky, žádnými údery. Jsme ve své rodné zemi. A za válku proti nám pro ně bude mezinárodní tribunál,“ uvedl prezident. (The Kyiv Independent)

9:44 – Americký prezident Joe Biden varoval Vladimira Putina, že ruský vůdce „netuší, co se blíží“ v souvislosti s tím, že západní země utahují ekonomickou smyčku kolem Ruska. (Reuters)

9:40 – Španělsko dodá útočné zbraně na Ukrajinu. (Nexta)

9:37 – Mluvčí Twitteru uvedl, že společnost bude dodržovat sankce Evropské unie vůči ruským médiím napojeným na stát RT a Sputnik, jakmile nařízení EU vstoupí v platnost. (Reuters)

9:34 – Co se momentálně děje v hlavním městě Ukrajiny Kyjevě? Pokud tě zajímá, jak to tam vypadá, můžeš se podívat prostřednictvím webkamer, které přenáší živé vysílání na internet.

Doporučeno
Sleduj živé záběry z Kyjeva. Takto to momentálně vypadá v hlavním městě Ukrajiny Sleduj živé záběry z Kyjeva. Takto to momentálně vypadá v hlavním městě Ukrajiny 16. března 2022 6:00

9:31 – Ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje individuálně dovážet léky na Ukrajinu kvůli podmínkám skladování. Resort je chce nakoupit a poslat hromadně. (ČT24)

9:22 – Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko uvedl, že se okupanti mohou pokusit obsadit jihoukrajinskou jadernou elektrárnu. (Nexta)

9:07 – Server The Kyiv Independent zveřejnil počet ruských ztrát k 2. březnu:

9:00 – Devatenáctiletý ukrajinský biatlonista Jevgenij Malyšev zemřel v boji proti ruským silám ve městě Charkov. Před dvěma lety údajně opustil národní tým a připojil se k ozbrojeným silám. (DailyMail)

8:46 – „Putin válčí s dětmi. Na Ukrajině, kde jeho rakety zasahují mateřské školy a dětské domovy, a také v Rusku,“ uvedl na Twitteru ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

8:40 – Vysílání nezávislých médií TV Rain a Echo Moskvy zablokoval ruský generální prokurátor, který je obvinil z vyzývání k extremismu, násilí a dezinformacím o válce na Ukrajině. (RSF)

8:34 – Ukrajinské armádě se podařilo neutralizovat čečenskou jedničku, která měla za cíl vraždu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Doporučeno
Čečenské komando, které mělo zabít Volodymyra Zelenského, utrpělo vážné ztráty. Při leteckém útoku prý zahynul i Magomed Tušajev Čečenské komando, které mělo zabít Volodymyra Zelenského, utrpělo vážné ztráty. Při leteckém útoku prý zahynul i Magomed Tušajev 1. března 2022 22:46

8:30 – Tvrdé zásahy ruské policie proti demonstrantům ve více než stovce ruských měst  pokračují, za mřížemi skončilo skoro šest a půl tisíce lidí. (ČT24)

8:27 – Ruská vojenská kolona se včera večer pokusila vstoupit do města Bucha na předměstí Kyjeva. Ukrajinská armáda na ni zaútočila ze zálohy protitankovými střelami NLAW, které ve velkém množství darovala Velká Británie. (Visegrád24)

8:22 – V Charkově probíhá evakuace zahraničních studentů. (Nexta)

8:20 – Z Ukrajiny do Polska uprchlo od zahájení ruské invaze přes 450 000 lidí, informoval o tom náměstek polského ministra vnitra Pawel Szefernaker. Rekordní počet uprchlíků země zaznamenala v pondělí, kdy jich bylo kolem 100 tisíc. (Reuters)

8:04 – Americká společnost Apple pozastavila prodej všech svých výrobků v Rusku. Omezila také platební službu Apple Pay. (ČT24)

8:00 – Do sbírky „SOS Ukrajina“ organizace Člověk v tísni lidé poslali již 790 000 000 Kč. (Daniel Hule, Člověk v tísni)

7:57 – Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko zveřejnil záběry, na kterých je podle jeho informací napadena budova oblastního policejního oddělení v Charkově. (Nexta)

7:45 – Od čtvrtka 24. února bylo na Ukrajině zabito nejméně 136 lidí, včetně 13 dětí. (The Kyiv Independent)

7:41 – Letecká polečnost Wizz Air poskytne 100 000 volných míst ukrajinským uprchlíkům na krátkých letech z Polska, Slovenska, Maďarska a Rumunska. (WizzAir)

Doporučeno
Jak funguje sebevražedný dron Šahíd-136, kterým Rusové bombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pro chudáky, tvrdí expert Jak funguje sebevražedný dron Šahíd-136, kterým Rusové bombardovali centrum Kyjeva? Je to raketa pro chudáky, tvrdí expert 20. října 2022 16:30

7:38 – Hackerská skupina NB65 spojená s Anonymous vyřadila z provozu řídicí středisko ruské vesmírné agentury Roskosmos. Rusko už tak nemá kontrolu nad svými vlastními špionážními satelity.

7:36 – V důsledku leteckého útoku na město Žytomyr zemřeli dva lidé, 16 jich bylo zraněno. (Liveuamap)

7:33 – Ruská banka Sberbank ukončí své působení v Evropě, údajně kvůli velkému odlivu hotovosti z dceřiných firem a ohrožením bezpečnosti zaměstnanců a majetku. (ČT24)

7:24 – Město Cherson je podle neoficiálních informací stále pod kontrolou Ukrajiny, ale Rusko obsadilo většinu strategických bodů v okolí města. O život přišlo mnoho lidí z řad odboje i ruské armády. (Ukraine-Russia: News)

7:14 – Konvoj OSN odjede z Kyjeva dnes v 9 hodin ráno. Soukromá vozidla budou moci konvoj následovat, upozornil na Twitteru The Kyiv Independent.

 _____________________________________________________________________________________________

Ukrajina se ve středu probudila do sedmého dne ruské invaze. Na ukrajinské hlavní město Kyjev aktuálně postupuje obrovský vojenský konvoj, který je dlouhý zhruba 64 kilometrů a obsahuje stovky tanků, obrněných vozidel, transportérů a vozidla logistické podpory. 

Doporučeno
Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž) Pussy Riot v Praze: Miloš Zeman není Česká republika. Na Ukrajině nejsou fašisté, je to válka (Reportáž) 9. září 2022 16:30

Kromě Kyjeva Rusové útočí také na druhé největší město Charkov. Rozsáhlý raketový útok si zde v úterý vyžádal desítky zraněných a nejméně 20 lidí zemřelo, uvedl The Kyiv Independent. V úterý Rusové rovněž zasáhli televizní věž v Kyjevě ve snaze znemožnit obyvatelům přístup k informacím.

Domů
Sdílet
Diskuse