Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 8:07
Čas čtení 1:49
Tímea Krauszová

Joe Biden: Američtí vojáci budou bránit každý kousek území členů NATO před případným ruským útokem

Joe Biden: Američtí vojáci budou bránit každý kousek území členů NATO před případným ruským útokem
Zdroj: TASR/AP
NEWS JOE BIDEN SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Na Ukrajině ale proti ruským invazním silám bojovat nebudou, prohlásil americký prezident.

Američtí vojáci budou s plným nasazením bránit každý kousek území členských zemí NATO před případným ruským útokem. Na Ukrajině ale proti ruským invazním silám bojovat nebudou. V projevu o stavu Unie to v úterý prohlásil americký prezident Joe Biden, informovala CNN.

USA jsou připraveny bránit členy NATO

Na začátku projevu se členové obou komor Kongresu USA na výzvu prezidenta postavili a potleskem vzdali hold boji ukrajinského lidu vůči ruským agresorům. Přivítali i ukrajinskou velvyslankyni v USA Oxanu Markarovovou, která byla přítomna při přednesení výročního prezidentského projevu.

Biden prohlásil, že Spojené státy vysílají vojenské posily do Evropy, aby bránily své spojence z NATO, pokud by se šéf Kremlu Vladimir Putin (kterého nazval diktátorem) rozhodl poslat vojska dále na západ. Putin se podle něj v důsledku agrese vůči Ukrajincům dostal do hluboké mezinárodní izolace, která je větší než kdykoli v minulosti.

Doporučeno
Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě 23. dubna 2024 13:00

„Úplně jasně jsem už deklaroval, že Spojené státy a jejich spojenci budou bránit každý kousek území zemí NATO s plným nasazením naší kolektivní síly,“ řekl americký prezident. Za tímto účelem byly podle něj zmobilizovány americké pozemní síly, letectvo i námořnictvo, aby chránily Polsko, Rumunsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko a další země Severoatlantické aliance.

Sankce již vystrašily oligarchy

USA navíc přijímají sankce vůči Rusku s cílem způsobit zemi co největší ekonomickou újmu. Biden říká, že již začínají přinášet konkrétní výsledky v podobě vážných problémů ruského hospodářství. Ukrajině slíbil všemožnou pomoc, včetně vojenské, ekonomické a humanitární podpory. Spojené státy podle něj poskytnou Kyjevu přímou pomoc převyšující miliardu dolarů.

Spojené státy uzavřou svůj vzdušný prostor pro ruská letadla, stejně jako to již učinilo několik evropských zemí a Kanada. Přijímají také opatření namířená proti ruským oligarchům. Ve spolupráci s evropskými spojenci jim podle Bidena budou zabavovat luxusní jachty, byty a soukromá letadla.

V reakci na tento výrok se v noci pohnuly některé jachty, které patří ruským oligarchům. Směřují k Černé Hoře a na Maledivy, protože s těmito územími nemají Spojené státy dohodu o vydávání, hlásí CNBC.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Putinova válka byla předem naplánována a ničím nevyprovokována. Odmítl diplomatické snahy. Myslel si, že Západ a NATO nezareagují. Myslel si, že nás rozdělí... Putin se mýlil. Byli jsme připraveni,“ řekl Biden. Tvrdí, že diktátoři za své agresivní činy musí pykat. Washington ve spolupráci se třemi desítkami zemí uvolní ze zásob po celém světě 60 milionů barelů ropy. Třicet milionů barelů poskytnou Spojené státy z vlastních strategických rezerv.

Domů
Sdílet
Diskuse