Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2022 16:30
Čas čtení 6:13
Adam Novosad

Kdo jsou Vagnerovci, které prý Putin poslal zavraždit prezidenta Zelenského? Šéfuje jim neonacista, pravidla války je nezajímají

Kdo jsou Vagnerovci, které prý Putin poslal zavraždit prezidenta Zelenského? Šéfuje jim neonacista, pravidla války je nezajímají
Zdroj: Ukrajinská bezpečnostní služba
ZAJÍMAVOSTI RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Na Ukrajině je podle zpravodajských služeb momentálně několik stovek příslušníků Vagnerovy skupiny, jejímž cílem je zabít prezidenta Volodymyra Zelenského. Odkud přišli, kde žoldnéři působili a kdo jim šéfuje?

Vraždí civilisty, znásilňují ženy, těží diamanty a nedělají si těžkou hlavu z pravidel války. I když Vagnerova skupina žoldnéřů na papíře oficiálně neexistuje, momentálně podle zpravodajských informací ze Západu pobíhají stovky ruských žoldnéřů po Ukrajině s cílem zavraždit prezidenta Volodymyra Zelenského.

Vagnerovci si za léta své existence vybudovali mystickou pověst, protože zasahovali v konfliktech na ukrajinském Krymu i Donbasu jako zelení mužíčci bez označení, bojovali v občanské válce v Sýrii po boku prezidenta Bašára al-Asada, ale své stopy zanechali i v mnoha afrických zemích, například Středoafrické republice či Mali.

wagner
Zdroj: Ukrajinská bezpečnostní služba

Podle bezpečnostních analytiků se Vagnerovci zodpovídají přímo ruskému ministerstvu obrany a následně Kremlu v čele s Vladimirem Putinem, Rusko ovšem opakovaně odmítlo jakékoli napojení na dnes již notoricky známou skupinu žoldnéřů.

Kreml díky tomu dokáže Vagnerovce používat na ty nejbrutálnější a nejcitlivější vojenské zásahy, kam nechce posílat oficiální ruskou armádu.

 Stovky ruských žoldnéřů s rozkazem zabít prezidenta Zelenského

Vladimir Putin si umínil, že už po třech dnech války přikáže žoldnéřům z Vagnerovy skupiny zavraždit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, stejně jako zbývající členy ukrajinské vlády, a kontrolu nad Kyjevem převezme Kreml.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Kreml jim podle deníku The Times slíbil štědré finanční bonusy za to, pokud Zelenského urychleně zabijí a Moskvě se na Ukrajině podaří dosadit loutkovou vládu.

ukrajina
Zdroj: TASR/AP

Rusko podle zpravodajských informací poslalo na Ukrajinu více než 400 žoldnéřů z řad Vagnerovců, kteří přicestovali z Afriky, kde působí v různých zemích už po několik let. Do Běloruska a Ruska podle všeho přicestovali už před více než měsícem, aby si připravili půdu na odstranění prezidenta.

Vagnerovci v Kyjevě splynou s davem, mluvit budou ukrajinsky

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111207 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se podle vojenského analytika budou Vagnerovci pohybovat po Kyjevě.
  • Proč podle analýz Vagnerova skupina na papíře technicky ani neexistuje.
  • Který ruský oligarcha s přezdívkou Putinův šéfkuchař Vagnerovce vlastní.
  • Jak Putin poslal neonacistického šéfa skupiny „denacifikovat“ Ukrajinu.
  • Kolik peněz vydělá žoldák u Vagnerovců za měsíc.
  • Co všechno spojuje Vagnerovce a ruskou armádu, i když Kreml spojení popírá.
  • Kde si aktuálně Vagnerovci vytvořili novou základnu pro boj proti Ukrajině.
  • Jak stovky žoldáků v roce 2018 zemřely v Sýrii v boji s Američany.
Domů
Sdílet
Diskuse