Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 15:00
Čas čtení 5:55
Ilona Hobzová

Filmové premiéry v březnu: Přichází Batman s Robertem Pattinsonem, akční Jason Statham i drama o osudu českých lyžařů

Filmové premiéry v březnu: Přichází Batman s Robertem Pattinsonem, akční Jason Statham i drama o osudu českých lyžařů
Zdroj: Warner Bros
FILMY A SERIÁLY FILM
Uložit Uložené

Přehled filmových novinek na měsíc březen.

Je začátek měsíce a s ním přichází do českých kin řada filmových novinek. Tou nejočekávanější je nový Batman. Na své si ale přijdou i fanoušci českého filmu nebo marvelovek. Premiéru má také dlouho očekávaný snímek Nejhorší člověk na světě nebo akční thriller, na kterém opět spolupracovali režisér Guy Ritchie a Jason Statham. 

The Batman

  • Česká premiéra: 3. 3. 2022
  • USA, 2022, 176 min
  • Režie: Matt Reeves
  • Hrají: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Jeffrey Wright, Colin Farrell, Andy Serkis, Peter Sarsgaard, John Turturro a další

Dva roky slídění po ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, zavedly Bruce Waynea hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a vysoce postavených osobností má osamělý mstitel jen několik důvěryhodných spojenců – Alfreda Pennywortha a poručíka Jamese Gordona – a mezi svými spoluobčany se stal ztělesněním pomsty.

Když se vrah sérií sadistických machinací zaměří na gothamskou smetánku, stopa záhadných indicií pošle největšího detektiva světa na vyšetřování do podsvětí, kde se setká s postavami jako Oswald Cobblepot, Edward Nashton, Carmine Falcone a Selina Kyle. Jakmile důkazy začnou vést blíže k domovu a začne být jasný rozsah pachatelových plánů, musí Batman navázat nové vztahy a odhalit pachatele, aby se stal symbolem naděje Gotham City. (Vertical Ent.)

Podle prvních zahraničních recenzí půjde o jeden z nejpovedenějších batmanovských filmů. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes v tuto chvíli zaznamenává 199 recenzí, které daly filmu v součtu 86 %. Průměrně má tedy známku 7,9 z 10

Betlémské světlo 

  • Česká premiéra: 10.3.2022
  • Česko, 2022, 100 min
  • Režie: Jan Svěrák
  • Hrají:  Zdeněk Svěrák, Daniela Kolářová, Vojtěch Kotek, Tereza Ramba, Ondřej Vetchý a další

Stárnoucímu spisovateli Karlu Šejnohovi už psaní nejde jako dřív. Nedokončené povídky se mu hromadí v hlavě, jejich postavy vylézají na denní světlo a dožadují se, aby autor pokračoval v ději. Všichni něco chtějí. Fotograf Matěj chce získat nedobytnou Vendulu z lékárny, pan Bohumil prosí, aby udělal zázrak, automechanik Bakalář by chtěl být léčitelem. Do toho vstupuje z reálného světa Šejnohova manželka, která si myslí, že už by měl psaní nechat a konečně se věnovat jí. (Bioscop)

Betlémské světlo, podle tvůrců komedie s prvky magického realismu, je dalším společným počinem Jana a Zdeňka Svěrákových. Do tvorby filmu poprvé promluvil také další z klanu Svěráků, Janův syn František, který se postaral o střih. O specifickou vizualitu filmu se postaral držitel osmi Českých lvů a dalších pěti nominací, fenomenální kameraman Vladimír Smutný.

Nejhorší člověk na světě

  • Česká premiéra: 17.3.2022 
  • Norsko, 2021, 121 min
  • Režie: Joachim Trier
  • Hrají:  Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo, Hans Olav Brenner a další

Brzy třicetiletá Julie stále hledá své místo ve světě a experimentuje, zatímco její starší přítel Aksel by se rád usadil a začal novou životní etapu. Věci se zkomplikují, když zvídavá Julie pronikne na večírek, na kterém potká mladého a okouzlujícího Eivinda. (Aerofilms)

Dánský režisér Joachim Trier, vzdálený příbuzný kontroverzního režiséra Larse von Triera, natočil film balancující mezi komedií a dramatem,  který čeští diváci mohli zhlédnout v předpremiéře na festivalu v Karlových Varech. Od té doby posbíral ocenění například na filmovém festivalu v Cannes, nominován byl na prestižní ocenění Bafta nebo César. Dvě nominace (za nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší původní scénář) může proměnit na blížících se Oscarech

Operace Fortune: Ruse de guerre

  • Česká premiéra: 17.3.2022
  • USA / Čína, 2022
  • Režie: Guy Ritchie
  • Hrají: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes, Hugh Grant a další

Agent MI6 Orson Fortune a jeho tým agentů naverbují jednu z největších hollywoodských filmových hvězd, aby jim pomohla při tajné misi. Zabránit při ní musí prodeji nové zbraňové technologie, která může narušit světový řád.

Režisér Guy Ritchie přichází po úspěšném Rozhněvaném muži s dalším akčním filmem, kde si hlavní roli střihnul Jason Statham. Hlavní zápornou postavu si střihl hvězdný Hugh Grant. Trailer slibuje akční špionážní thriller, podle Lukáše Krále ze serveru Kinobox mix mezi filmy s Jamesem Bondem a agentem Ethanem Huntem.

Ambulance

  • Česká premiéra: 17. 3. 2022
  • USA, 2022, 136 min
  • Režie: Michael Bay
  • Hrají:  Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Moses Ingram a další

Hlavním hrdinou svižného thrilleru Ambulace je válečný veteran Will Sharp, který pod tlakem okolností udělá osudovou chybu. Ve snaze zajistit peníze na zaplacení účtů za léčbu své manželky požádá o pomoc člověka, kterého o ni rozhodně žádat neměl. Jeho nevlastní bratr Danny  mu místo peněz nabídne práci – účast v týmu, který připravuje největší přepadení banky v dějinách Los Angeles a které má Willovi vynést 32 miliónů dolarů. I dokonalé plány můžou tu a tam selhat, což se stane i v tomto případě. Zoufalí lupiči se ocitnou v sanitce, která převáží těžce zraněného policistu, a jako rukojmí drží zkušenou záchranářku Cam Thompsonovou, jež se ho snaží udržet při životě. Dokážou uniknout, když je pronásleduje celé Los Angeles?

Ve svižném dramatickém thrilleru se pod taktovkou režiséra Michaela Baye objevují Yahya Abdul-Mateen jako válečný veterán, který potřebuje peníze na léčbu své ženy, a Jake Gyllenhaal v roli charismatického gaunera, který chystá  největší bankovní loupež v dějinách Los Angeles. Doplňuje je Eiza González jako záchranářka, která i v nelehkých podmínkách dělá vše pro to, aby muže v sanitce udržela při životě. 

Ztracené město

  • Česká premiéra: 24.3.2022 
  • USA, 2022, 92 min
  • Režie: Aaron Nee, Adam Nee
  • Hrají: Sandra Bullock, Channing Tatum, Brad Pitt, Daniel Radcliffe, Patti Harrison a další

Hlavní hrdinkou příběhu je samotářská autorka romantických románů, která má před sebou propagační turné svého nejnovějšího románu společně s modelem, který je na jejím přebalu. Z dané situace není vůbec nadšená a co teprve, když je pokus o únos zavede až do nebezpečné džungle, který jim oběma dokáže, že život umí být mnohem divnější, romantičtější a dobrodružnější, než jakákoli kniha. (Kinobox)

Trailer k snímku Ztracené město dává tušit, že půjde o pořádně bláznivou jízdu. Sandru Bullock v roli úspěšné spisovatelky a Channinga Tatuma jako nešikovného modela doplní Daniel Radcliffe, který ztvární šíleného milionáře. V roli osobního trenéra a skutečného dobrodruha se představí Brad Pitt

Poslední závod

  • Česká premiéra: 24.3.2022
  • Česko, 2022, 100 min
  • Režie: Tomáš Hodan
  • Hrají:  Kryštof Hádek, Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Javorský a další

Bohumil Hanč byl nejslavnější český lyžař, který vyhrával závody doma i v zahraničí. Všestranný sportovec Emerich Rath se jako jediný Němec pravidelně zúčastňoval českých závodů, ostatní Němci z Krkonoš je z nacionálních důvodů bojkotovali. Hanč a Rath se dobře znali, setkali se i na startu osudného závodu v roce 1913. Po prvním kole se počasí prudce zhoršilo, vypukla sněhová vánice. Všichni závodníci vzdali, Hanč zůstal na trati sám. Polomrtvého jej nalezl právě Emerich Rath a s nasazením vlastního života se jej snažil zachránit, bohužel marně. Později je v horách nalezen i zmrzlý Václav Vrbata, Hančův přítel, který ho chtěl na trati podpořit a v prudké vánici mu půjčil svůj kabát. (2media)

Dlouho očekávaný český snímek o tragickém osudu lyžařů Bohumila Hanče, Václava Vrbaty, ale také téměř zapomenutého Emericha Ratha. Pro režiséra Tomáše Hodana jde teprve o třetí celovečerní snímek. V roce 2018 se uvedl filmem Prezident Blaník a pohádkou Čertí brko. Přípravy na Poslední závod zabraly šest let. Natáčelo se v roce 2021, v autentických, ale náročných lokacích na Labské boudě a dalších částech Krkonoš. 

Morbius

  • Česká premiéra: 31. 3. 2022
  • USA, 2022, 108 min
  • Režie: Daniel Espinosa
  • Hrají: Jared Leto, Adria Arjona, Matt Smith, Jared Harris, Al Madrigal, Michael Keaton a další

Na stříbrné plátno přichází jeden z nejpodmanivějších a nerozporuplnějších hrdinů filmového světa Marvel, jehož představitelem je Jared Leto, který se ve snímku mění v charismatického antihrdinu Michaela Morbiuse. Doktor Morbius trpí vzácnou a smrtelnou krevní chorobou. S úmyslem zachránit druhé, kterým hrozí stejný osud, se Michael rozhodne k zoufale riskantnímu činu. Zdánlivý úspěch přinese lék, který je však dost možná nebezpečnější než sama smrtelná choroba, neboť promění léčitele v lovce. (Falcon)

Oscarem oceněný Jared Leto se představí jako vědec, který zkoumá lék na speciální formu krevní choroby a ze kterého se postupně stane spíše antihrdina, upír, kterého začnou lovit různé vládní organizace. Podle traileru půjde o velmi akční, ale i hororovou a krvavou podívanou. 

Olga

  • Česká premiéra: 31. 3. 2022
  • Francie / Švýcarsko / Ukrajina, 2021, 85 min
  • Režie: Elie Grappe
  • Hrají: Anastasia Budiashkina, Stéphanie Chuat, Oleksandr Mavric, Bernd Würch

Ukrajina, podzim 2013. Patnáctiletá vrcholová gymnastka Olga má před sebou tréninkový pobyt ve Švýcarsku, zemi svého otce, znamenající zásadní krok v kariéře přes evropský šampionát až na olympiádu. Politická situace v Kyjevě se však vyostřuje, Olžina matka, aktivistická novinářka, se přidává k tisícovkám demonstrujících na Majdanu, kde se pohybuje i Saša, Olžina výrazně politicky angažovaná bývalá kolegyně z ukrajinského týmu a kamarádka. (MFF Karlovy Vary)

Náš výběr březnových premiér uzavíráme snímkem, který by v současné situaci rozhodně neměl zapadnout. Drama Olga, popisující události na Ukrajině v roce 2013 optikou patnáctileté gymnastky, autenticky popisuje náročné prostředí sportovní gymnastiky i události na Ukrajině. Režijní debut osmadvacetileté Elie Grappe byl oceněn i v Cannes a kladných ohlasů se dočkal také v Karlových Varech, kde ho diváci ocenili jako jeden z nejlepších.

V naší filmové databázi najdeš spoustu tipů na různé dobrodružné a jiné filmy z celého světa. Objevuj, hodnoť, recenzuj své oblíbené filmy.
Anketa:
Který film si nenecháš v březnu ujít?
The Batman
Betlémské světlo
Nejhorší člověk na světě
Operace Fortune: Ruse de guerre
Ambulance
Ztracené město
Poslední závod
Morbius
Olga
Jiný
Hlasovat
The Batman
55 %
Betlémské světlo
9 %
Nejhorší člověk na světě
0 %
Operace Fortune: Ruse de guerre
9 %
Ambulance
9 %
Ztracené město
0 %
Poslední závod
9 %
Morbius
9 %
Olga
0 %
Jiný
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse