Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. března 2022 v 18:14
Čas čtení 0:52
Radim Šlechta

Sergej Lavrov: Pokud propukne třetí světová válka, bude to válka jaderná a ničivá

Sergej Lavrov: Pokud propukne třetí světová válka, bude to válka jaderná a ničivá
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Ruský ministr zahraničí uvedl, že Ukrajina usiluje o jaderné zbraně. Pokud by nastala třetí světová válka, byla by podle něj jaderná.

Ruský ministr zahraniční věcí Sergej Lavrov prohlásil, že pokud nastane třetí světová válka, bude to válka jaderná a bude mít velmi ničivý dopad na svět. Podle něj by Rusko čelilo opravdovému nebezpečí, pokud by Ukrajina získala jaderné zbraně. Samotné Rusko uvedlo své jaderné zbraně do stavu nejvyšší pohotovosti v neděli. Informovala o tom agentura Aljazeera.

Doporučeno
ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet ZÁZNAM: Válka na Ukrajině: Rusko zřejmě dobylo Cherson. Útok ruských výsadkářů v Charkově se ukrajinským silám zatím daří odrážet 2. března 2022 v 7:17

Ministr Lavrov komentoval situaci na Ukrajině a varoval před tím, že pokud by nastala třetí světová válka, bude to jaderná a velmi ničivá válka. Jeho vyjádření přišla po ženevském jednání, kde Lavrov sdělil, že napadená Ukrajina usiluje o jaderné zbraně. Podle něj navíc Ukrajina disponuje ještě sovětskými technologiemi a prostředky na dodávku těchto zbraní.

Podle amerického prezidenta Joea Bidena ale momentálně neexistuje riziko, že by k jaderné válce skutečně došlo. Na dotazy novinářů, zda je svět v bezprostředním ohrožení odpověděl s klidem: „Ne.“ 

Prezident Spojených států ale vedle toho upozornil, že nebude posílat americké ozbrojené složky do napadené země ani nebude uzavírat vzdušný prostor Ukrajiny pro americká letadla. Amerika stejně jako Evropská unie bojuje s Ruskem pomocí různých hospodářských sankcí, které by podle Bidena měly být co nejtvrdší.

Rusko podle všeobecně přijímaných studií disponuje přibližně 6 255 jadernými zbraněmi. To je o přibližně o 700 více, než má Amerika. Tyto informace jsou ale neověřené, protože ne všechny zbraňové systémy schopné jaderných zbraní skutečně nesou jaderné hlavice.

Domů
Sdílet
Diskuse