Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. března 2022 16:30
Čas čtení 9:12
Daniel Mikolášik

Nechtějí se podílet na financování války: seznam značek, které odcházejí z Ruska, stále narůstá. Jak to ovlivní běžné lidi?

Nechtějí se podílet na financování války: seznam značek, které odcházejí z Ruska, stále narůstá. Jak to ovlivní běžné lidi?
Zdroj: Refresher
NEWS
Uložit Uložené

Odříznutí Ruska od světa může podle analytika vést ke zvyšování cen a k propadu životní úrovně v zemi.

Světové společnosti, velké zahraniční korporáty a mezinárodní značky postupně bojkotují Rusko. V zemi přerušují svou výrobu nebo z ní zcela odcházejí. Důvodem je ruská invaze na Ukrajině, která trvá od 24. února. Dotkla se téměř všech odvětví průmyslu.

Mnohé firmy proto pozastavují distribuci a prodej svých produktů v obchodech i na internetu v rámci území Ruské federace. Nejde však jen o symbolický bojkot ruského trhu. Tyto značky nechtějí obchodovat se zemí, která vede válku, a odmítají ji proto podporovat. Velké společnosti totiž prostřednictvím odvádění daní v Rusku nepřímo pomáhají financovat vojenský konflikt.

Co může v Rusku způsobit masivní odchod velkých zahraničních firem, jaké jsou jejich hlavní důvody a jaký bude mít odříznutí Ruska od zbytku světa vliv na běžného spotřebitele? S těmito otázkami jsme se obrátili na ekonomického analytika Tatra banky Andreje Martišku.

Apple
Zdroj: TASR/DPA

Důvodem odchodu jsou sankce, ale i image

Světové značky podle jeho názoru v současnosti opouštějí ruský trh ze tří důvodů – stávající sankce, hrozba dalších a odvetných sankcí a image. „Sankce, které byly dosud uvaleny na Rusko, jsou svým rozsahem bezprecedentní a zahraničním firmám výrazně komplikují podnikání na ruském trhu, i když se jich přímo nedotýkají,“ tvrdí Martiška.

Nelze navíc vyloučit, že v blízké době přijdou další sankce Západu či odvetné sankce Ruska, které by jim působení na ruském trhu dále ztížily či dokonce zcela znemožnily.

Nezanedbatelnou roli při rozhodnutích opustit ruský trh však podle analytika hraje i image společností.

Andrej Martiška ekonomický analytikTatra Banka
Zdroj: Tatra banka

Odříznutí Ruska od světa může vést ke zvyšování cen a k propadu životní úrovně v zemi

Odchod velkých zahraničních firem může vést například k nedostupnosti mnoha zboží a služeb, neschopnosti produkovat a servisovat výrobky, které potřebují „západní“ komponenty. Sem podle analytika patří také letadla či IT infrastruktura. Rovněž může odstřihnutí Ruska od mezinárodních firem vést k dalšímu růstu cen, nezaměstnanosti a propadu životní úrovně v zemi.

Běžný ruský spotřebitel nenajde v obchodech mnohé zboží, na které je zvyklý. To, které najde, bude dražší a některé služby nebudou dostupné. Nezaměstnanost a propad životní úrovně nad rámec nedostupnosti zboží budou rovněž velkým problémem.

kurzsankciemena
Zdroj: TASR/AP

„Třeba říci, že tak tvrdé a rozsáhlé sankce, jak vidíme v současnosti, doprovázené navíc masivním bojkotem mezinárodních firem a organizací, ještě nikdy nezasáhly tak velkou a globalizovanou ekonomiku, jako je Rusko,“ říká Martiška.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111288 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse