Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 9:30
Čas čtení 5:16
Viktor Kniš

Dmytro učí vojenskou medicínu 200 kilometrů od bojové linie: Věděl jsem, že válka přijde, měsíce jsem se připravoval (Rozhovor)

Dmytro učí vojenskou medicínu 200 kilometrů od bojové linie: Věděl jsem, že válka přijde, měsíce jsem se připravoval (Rozhovor)
Zdroj: TASR/AP
REFRESHER
Uložit Uložené

Refresher si povídal s mladým lékařem Dmytrem, který sice pracoval na Slovensku, ale před třemi lety se vrátil na Ukrajinu a dnes dennodenně pomáhá blízko bojové linie.

Když vojska Vladimira Putina 24. února 2022 brzy ráno agresivně zaútočila na Ukrajinu, Dmytra to nepřekvapilo. Svým kamarádům už několik měsíců předtím radil, aby si koupili batohy první pomoci a začali se připravovat, ať už kondičně nebo psychicky. On sám zanechal zlozvyků. Jako lékař prý ani chvíli nepřemýšlel nad tím, že by ze své země odešel, právě naopak, od vypuknutí ruské agrese každý den pomáhá s výcvikem dalších vojenských mediků, které Ukrajina naléhavě potřebuje.

Dmytro
Zdroj: Facebook/Dmytro

Refresher se o rozhovor s Dmytrem pokoušel už několik dní. I když jsme byli domluveni, vícekrát nás přerušily sirény signalizující nálet ruských letadel. 

Dmytro působí ve městě nedaleko Lvova přibližně 200 až 300 kilometrů od bojové linie a je připraven na to, že ho kdykoli mohou povolat. Záleží mu na tom, aby si i západní svět uvědomil, že v důsledku nedostatečné pomoci každý den umírají civilisté. 

Dmytro každý den počítá, kolik dětí už Putinova válka zabila. K včerejšímu dni jich je 52 a Rusové nadále bombardují dětské nemocnice, školky a rezidenční budovy.

Proč ses vrátil ze Slovenska na Ukrajinu?

Na Slovensko jsem si přišel potvrdit diplom z medicíny, kterou jsem vystudoval na Ukrajině. Učil jsem se jazyk, měl jsem praxe a plánoval jsem, že se stanu zubním lékařem. Zpět jsem odešel kvůli tragédii v rodině. Vrátil jsem se před více než třemi lety.

vojna ukrajina mariupol
Zdroj: TASR/AP

Co se dělo na Ukrajině předtím, než na vás Rusové zaútočili?

Válka na Ukrajině trvá už osm let, taková invaze ruských vojsk nebyla překvapením. Já osobně jsem se začal připravovat už před třemi měsíci, protože jsem cítil, že situace eskaluje.

Ty jsi mi už říkal, že jsi válku očekával.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111629 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak se začal Dmytro připravovat na válku a co radil svým kamarádům.
  • Proč se nebojí jaderných zbraní.
  • Jakou pomoc Západu ještě očekává.
  • Jak vnímá prezidenta Zelenského.
  • Zda je připraven bojovat.
  • Jak mohou lidé efektivně pomoci, co dělat a co nedělat.
Domů
Sdílet
Diskuse