Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2022 v 11:21
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

Ruský diplomat označil nálet na dětskou nemocnici za fake news. Podle Mariupolu zemřelo při ostřelování i dítě

Ruský diplomat označil nálet na dětskou nemocnici za fake news. Podle Mariupolu zemřelo při ostřelování i dítě
Zdroj: TASR/AP
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ RUSKO UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Podle Dmitrije Poljanského o žádné nemocniční prostory nešlo. Uvedl to na Twitteru.

Ruský diplomat při OSN Dmitrij Poljanskij označil zprávy o vybombardování dětské nemocnice a porodnice v ukrajinském Mariupolu jako „fake news“. Na Twitteru uvedl, že o žádné nemocniční prostory nešlo, protože nemocnici ještě předtím obsadila ukrajinská armáda

Takhle se rodí fake news

„Takhle se rodí fake news. V našem prohlášení ze 7. března jsme varovali, že tuto nemocnici radikálové proměnili ve vojenský objekt. Je znepokojivé, že OSN šíří informace bez ověření,“ napsal na Twitter Polanskij. 

Ruský diplomat bombardování nemocničních prostor označil za falešné navzdory desítkám fotografií i videí, na kterých dochází k evakuaci pacientů včetně těhotných žen. 

Doporučeno
Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu Už dávno to není magické místo. Rusové na Bali ve velkém skupují nemovitosti a celé pláže, založili si tu Novou Moskvu 24. května 2024 v 8:00

Radnice v Mariupolu ve čtvrtek informovala, že v důsledku náletu ruských sil na nemocniční prostory došlo k zabití tří lidí včetně malého dítěte. Dalších sedmnáct lidí z řad dětí, žen a lékařů se zranilo.

„Rusko dnes spáchalo obrovský zločin,“ řekl mezi troskami Volodymyr Nikulin, nejvyšší regionální policejní úředník. Dodal, že jde o válečný zločin, který nelze nijak ospravedlnit. 

vojna ukrajina mariupol
Zdroj: TASR/AP

Útok ruských okupačních sil na nemocnici v Mariupolu odsoudili i čeští političtí představitelé. Petr Fiala (ODS) označil akt za válečný zločin a volá po nutnosti hlubší mezinárodní izolace Ruska. Za válečného zločince označil Vladimira Putina i český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). 

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zaútočilo Rusko od začátku invaze na zdravotnická zařízení celkem osmnáctkrát. Zahynulo při nich už alespoň deset lidí. 

Domů
Sdílet
Diskuse