Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2022 17:30
Čas čtení 2:23
Tímea Krauszová

Kdo je nová maďarská prezidentka Katalin Nováková? Uklízí, podporuje mladé rodiny a „chrání děti“ homofobními zákony

Kdo je nová maďarská prezidentka Katalin Nováková? Uklízí, podporuje mladé rodiny a „chrání děti“ homofobními zákony
Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák
POLITIKA
Uložit Uložené

Maďarsko má novou prezidentku. Má blízký vztah s Viktorem Orbánem.

Prezidentkou Maďarska v nadcházejícím pětiletém období bude nominantka vládního bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli ve čtvrtek v Budapešti poslanci Národního shromáždění. V tajném hlasování ji podpořilo 137 poslanců.

Nováková má blízký vztah s premiérem Viktorem Orbánem a zvolili ji jen několik týdnů před parlamentními volbami. Podle analytiků ji Fidesz v kandidatuře podporoval právě proto, aby v případě, že Orbán už neuspěje, zůstal u moci i někdo spřízněný s tímto hnutím. Její jméno se zároveň pojí s kontroverzními homofobními názory a se zpochybňováním opodstatnění emancipace a feminismu, připomíná France24.

Katalin Novák
Zdroj: TASR/DUNA/MTI-Szilárd Koszticsák

Tvrdí, že jen chrání děti

Nováková byla tváří několika zákonů, které se týkaly daňových úlev nebo podpory pro mladé lidi ve snaze zvýšit porodnost a počet dětí, které chtějí páry mít. Konzervativní političku často kritizují pro její ostré názory na to, jak (pokud vůbec) by se mělo v maďarské společnosti mluvit o LGBT komunitě. V dubnu se v zemi uskuteční i referendum o znemožnění změny pohlaví pro transgender lidi.

Domů
Sdílet
Diskuse