Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. března 2022 8:36
Čas čtení 1:12
Viktor Kniš

George Soros: Putin začal invazí na Ukrajině třetí světovou válku

George Soros: Putin začal invazí na Ukrajině třetí světovou válku
Zdroj: TASR/AP
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Finančník a filantrop George Soros se domnívá, že Putin ve spolupráci s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem pracují na zničení civilizace.

Vlivný ekonom a filantrop George Soros zveřejnil komentář k aktuální situaci, kterou podle něj způsobili ruský prezident Vladimir Putin a čínský prezident Si Ťin-pching. Myslí si, že pokud oba nebudou odstaveni od moci, mohou způsobit civilizační katastrofu.

Už nyní konflikt nazývá třetí světovou válkou. „Ruská invaze na Ukrajinu 24. února byla začátkem třetí světové války, která má potenciál zničit naši civilizaci,“ tvrdí vlivný Američan s maďarskými kořeny.

Soros upozorňuje, že začátku války předcházelo dlouhé setkání prezidentů Ruska a Číny, jehož závěrem byl dokument o velmi úzké spolupráci. Podle finančníka jde o dokument, který je silnější než jakákoli jiná smlouva. Naznačuje také, že Putin mohl začít s invazí až v momentě, kdy dostal zelenou od Si Ťin-pchinga.

Soros
Zdroj: TASR/AP

„Po získání podpory Si Ťin-pchinga se Putin pustil do realizace svého životního snu s neuvěřitelnou brutalitou. Jelikož Vladimir Putin bude mít brzy 70 let, cítí, že pokud by se měl zapsat do ruských dějin, má jedinou možnost a musí tak učinit teď, nebo nikdy,“ píše Soros s tím, že Putin má velmi pokřivenou představu o realitě.

Doporučeno
Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet Mučili ho, bili a údajně i znásilnili. Videa moldavského tiktokera tančícího v ukrajinské uniformě válcují internet 17. července 2023 6:00

Soros upozorňuje, že Putina nezná osobně, ale dlouhodobě sleduje, čeho je schopen. Připomíná, že hlavní město Čečenska přeměnil na trosky přesně tak, jak se o to nyní pokouší v hlavním ukrajinském městě Kyjev.

I Soros oceňuje, jaký odpor kladou Ukrajinci v této válce, a upozorňuje, že Putin se přepočítal, jde-li o morálku, která na Ukrajině vládne. Myslel si, že okupanty budou vítat s otevřenou náručí.

Rusko může válku prohrát a navíc jeho agrese na Ukrajině výrazným způsobem posílila Evropskou unii, konstatuje Soros. Dodává, že pravděpodobně se přepočítal i čínský prezident, který již kontaktoval představitele Německa a Francie, aby jim tlumočil svá přání týkající se míru. „Zdaleka není jasné, zda Putin těmto přáním vyhoví, můžeme jen doufat, že jeho a čínského prezidenta odstaví od moci dříve, než zničí naši civilizaci.“

Domů
Sdílet
Diskuse