Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2022 8:42
Čas čtení 1:13
Viktor Kniš TASR

Předávání cen BAFTA: Nejlepším filmem se stala Síla psa, zazářila i Duna

Předávání cen BAFTA: Nejlepším filmem se stala Síla psa, zazářila i Duna
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY DUNA
Uložit Uložené

Dva týdny před předáváním amerických Oscarů se v kategorii nejlepší herec prosadil Will Smith.

Vědecko-fantastický snímek Duna získal pět cen Britské filmové a televizní akademie, které byly předány v neděli v Londýně. V nejdůležitějších kategoriích však film režiséra Denise Villeneuva nebodoval. Nejlepším filmem se stalo westernové drama Síla psa režisérky Jane Campion.


Této novozélandské filmařce udělili i cenu v kategorii nejlepší režie – jako teprve třetí ženě za sedm desetiletí udělování cen BAFTA.


Cenu pro výjimečný britský film získal Kenneth Branagh za poloautobiografický snímek Belfast o konfliktu v Severním Irsku koncem 60. let.

Zářili Will Smith i Ariana Debose

Dva týdny před předáváním amerických Oscarů se v kategorii nejlepší herec prosadil Will Smith, který ztvárnil otce tenisových hvězd sester Williams ve filmu King Richard. Ocenění pro nejlepší herečku patří Joanne Scanlan za roli vdovy ve filmu After Love (Epilog lásky).


Nejlepšími herci ve vedlejších rolích jsou Ariana Debose (West Side Story) a Troy Kotsur, který se stal historicky prvním neslyšícím hercem oceněným jednou z hlavních britských filmových cen.

Duna, která měla nejvíc nominací v celkem 11 kategoriích, dostala ceny pro nejlepší kameru, výpravu, zvuk, filmovou hudbu a speciální efekty.


Na 75. ročníku předávání cen BAFTA si také připomněli 60. výročí filmů o Jamesi Bondovi, které jsou nejúspěšnějším filmovým exportem Spojeného království.


Nejnovější bondovka Není čas zemřít figurovala úspěšně ve dvou kategoriích: Lashana Lynch získala cenu pro vycházející hvězdu, což je jediná kategorie, o jejímž vítězi rozhoduje hlasováním veřejnost, a film ocenili také za nejlepší střih.


Letošní britské filmové ceny se po loňském online formátu, který si vynutila pandemie koronaviru, vrátily k osobní účasti hvězd, oslavy filmu v londýnské Royal Albert Hall však zastínila ruská invaze na Ukrajině. Mnozí herci přišli s modro-žlutými symboly v projevu solidárnosti s touto zemí.


Předseda organizace BAFTA Krishnendu Majumdar akci otevřel vzkazem od Ukrajinské filmové akademie a oznámil, že filmové akademie po celé Evropě jsou solidární s Ukrajinou a spolu s jejími obyvateli doufají v návrat k míru.

Domů
Sdílet
Diskuse