Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
17. března 2022 v 7:00
Čas čtení 7:50
Tereza Patočková

Nejmladší šéfredaktor: Média v Česku se o problémy mladých nezajímají, ve volbách to bylo vidět

Nejmladší šéfredaktor: Média v Česku se o problémy mladých nezajímají, ve volbách to bylo vidět
Zdroj: Tereza Patočková / Refresher
KULTURA
Uložit Uložené

Ještě ani nematuroval a už vede redakci s desítkami lidí. Nejmladší novinář na vedoucí pozici v Česku – Vojtěch Petrů, dělá ve volném čase šéfredaktora Studentských listů. Snaží se tak zvyšovat zájem o politiku a veřejné mínění mladých Čechů.

Se Studentskými listy se osmnáctiletý Vojtěch Petrů snaží vyplňovat mezery, které ve vztahu k mladým lidem mainstreamová média v Česku mají. „Nemáme prostor, ani kapacity na to dělat plnohodnotné zpravodajství, zájem o politiku se u mladých snažíme zvyšovat analýzami a propracovanějšími texty, které jinde chybí,“ říká nejmladší český šéfredaktor.

Na webu píšete, že se mladí lidé až tak nezajímají o veřejné mínění, proč si myslíte, že to tak je? Důvodů je samozřejmě strašně moc. O společenských a politických aspektech bychom se mohli bavit dlouho. Není to v Česku jen záležitost mladých, o politiku se tady nezajímá řada lidí obecně, protože ji berou jako něco špatného a nečistého. Ale když se na to podívám z toho svého mediálního pohledu, tak si myslím, že by moc pomohlo, kdyby se média více o názory a témata mladých či o veřejné průzkumy mezi mladými zajímala. Ty veřejné průzkumy by ale také musely více vznikat.


Tomu se na Studentských listech snažíme přispět a myslíme si, že když budou mít mladí lidé pocit, že jejich názory a jejich problémy někoho zajímají, ne jen politiky, ale právě i média, která o nich referují, tak by to potom mohlo moc pomoci a mohl by to být jeden z aspektů, který by vedl k vyššímu zájmu o veřejné mínění a politiku.

Mainstreamová média se o ně nezajímají?

Nemám úplně pocit, že by se mainstreamová média v Česku zajímala o názory mladých, tak jak by se o ně zajímat měla. V tomhle mě právě zaujal příklad ze Skandinávie, kde když se uskutečnily studentské volby, tak média se o to zajímala, řešila to co z nich vzešlo a porovnávala to z průzkumy dospělých voličů nebo rozebírala na jaká témata by se měli politici zaměřit, aby mladé zaujali. To mi v Česku chybí.

Tady se sice zveřejnil výsledek studentských voleb, politické strany, které tam uspěly si to daly na svoje sociální sítě, jakože “super mladí by nás volili”. Média o tom napsala tři odstavce a tím to skončilo. Zapracování do hlubšího kontextu problémů, které mladí řeší nebo nějaká snaha s tímto konfrontovat politiky, se tu úplně nestala. Byla tady ale média, která se to snažila zpracovat, mluvil jsem například o Respektu, ale i Refresher v tomto z mého pohledu odvedl dobrou práci.

Vojtěch Petrů
Vojtěch Petrů Zdroj: Tereza Patočková / Refresher


Jak jste zpracovávali volby vy?

My jsme se je snažili zpracovávat jinak. Samozřejmě nemáme prostor ani kapacity na to, dělat plnohodnotné zprávy, nebo třeba živé zpravodajství a ani pro to není důvod, protože to najdou lidé všude, kde chtějí a není důvod, aby to dělali studenti zadarmo ve volném čase.

Proto jsme se to snažili zpracovávat z jiného pohledu. Jednak jsme se snažili dělat hodně komentářů a přinášet různé analýzy nebo jsme se snažili také přinášet texty o tématech, která mladé zajímají, analyzovali jsme programy politických stran podle toho, jak se o témata mladých zajímají. Dělali jsme sérii rozhovorů s mladými kandidáty a tímto způsobem jsme se to snažili pokrývat.

Máte nějaké zásadní zjištění nebo něco, co jste za dobu, co se v listech tomuto tématu věnujete, objevili?

Já vždycky říkám, že Studentské listy nejsou médiem pro každého mladého člověka, nebo že se nesnažíme nadbíhat různým náladám. Samozřejmě se to snažíme koncipovat a prezentovat více populárně, aby tomu mladý člověk rozuměl a aby to nebylo moc složité.

Nemůžeme ale nikdy přilákat všechny a to bylo právě to zjištění, že to nebude hned, že to není tak, že když začneme s médiem, které bude přinášet názory mladých, tak se všichni hned začnou zajímat o politiku. Samozřejmě lákáme spíše mladé lidi, kteří se o politiku a o veřejné dění už nějak zajímají, ale myslíme, že napomáháme tomu, aby se to ještě zvyšovalo.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 111907 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse