Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2022 v 14:28
Čas čtení 1:03
Ilona Hobzová

VIDEO: Rusové použili hypersonickou střelu Kinžal. Co je zač a jak rychle se pohybuje?

VIDEO: Rusové použili hypersonickou střelu Kinžal. Co je zač a jak rychle se pohybuje?
Zdroj: Wikimedia/Ministry of Defence of the Russian Federation/volně k užití
NEWS VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Rusko informovalo o zničení pozemního skladu ukrajinských raket a munice.

Rusko na Ukrajině použilo hypersonické střely Kinžal. Informoval o tom deník Independent a The Guardian. Podle ruského ministerstva obrany střely zničily sklad ukrajinských raket a munice v Ivano-Frankivské oblasti. Rusko dosud použití tohoto typu zbraně nikdy předtím nepřiznalo. 

Doporučeno
Ruští kosmonauti nastoupili na palubu ISS v modro-žlutých kombinézách. Prý měli spoustu žlutého materiálu, tak ho museli použít Ruští kosmonauti nastoupili na palubu ISS v modro-žlutých kombinézách. Prý měli spoustu žlutého materiálu, tak ho museli použít 19. března 2022 v 11:07

„Systém Kinžal s hypersonickými střelami zničil 18. března velký podzemní sklad raket a letecké munice ukrajinských jednotek v obci Děljatyn v Ivano-Frankivské oblasti,“ uvedlo Ministerstvo obrany Ruské federace k záběrům. 

Co jsou to hypersonické zbraně?

Jako hypersonické se označují zbraně, které jsou schopné dosáhnout minimálně pětkrát vyšší rychlosti než zvuk, tedy rychlostí větších než Mach 5. To je přibližně 6000 km za hodinu na úrovni moře. Na jejich vývoji v současné době pracuje právě Rusko, ale také Spojené státy, Čína, Francie, Německo nebo Indie.

Prvním typem jsou takzvané hypersonické střely s plochou dráhou letu. Druhým typem jsou mezikontinentální hypersonické zbraně. Ty mají navíc speciální aerodynamické návratové těleso s konvenční hlavicí - hypersonický kluzák. Může dosáhnout  výšek 40 až 60 km, a následně kolmým letem zasáhnout cíl.


Hypersonické střely i zbraně je velmi obtížné zlikvidovat. Důvodem je podle Armádních novin to, že je jen velmi málo času na objevení, rozpoznání, přesné určení a zaměření hypersonické zbraně. Kluzáky u zbraní jsou navíc velmi malé, pro radary je tak obtížné je na dlouhé vzdálenosti objevit. Problémem je také jejich obrovská rychlost a vysoká schopnost manévrování.

Hypersonická střela Kinžal, kterou Rusko na Ukrajině použilo, je protizemní střela s doletem 2000 km vypouštěná z letadla MiG-31. Prezident Vladimir Putin ji poprvé představil v roce 2018. Uvedl, že rychlost střely je desetkrát větší než je rychlost zvuku a je nezranitelná proti jakékoliv současné a budoucí protiraketové obraně.

Domů
Sdílet
Diskuse