Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
21. března 2022 19:04
Čas čtení 1:09
Tereza Šnajdrová

Na Antarktidě padl nový teplotní rekord. Polární oblast se ohřála o 40 °C

Na Antarktidě padl nový teplotní rekord. Polární oblast se ohřála o 40 °C
Zdroj: Unsplash/Paul Carroll/volně k použití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA
Uložit Uložené

Pohledy mnohých se upínají na válku na Ukrajině, ale nesmíme zapomenout ani další problémy, které sužují naši planetu. Jedním z nich je globální oteplování a klimatická změna, která způsobila, že se Antarktida ohřála o 40 °C.

Na výzkumné stanici Concordia-Dome C, která měří teplotu na Antarktidě, padl v pátek 18. března teplotní rekord. Klimatická změna a bezprecedentní vlny veder způsobily, že teplota na Antarktidě stoupla až o 40 °C nad normál a polární oblast se mění k nepoznání.  Až doteď platilo, že počasí na Antarktidě bylo stabilní, ale jak se zdá, globální oteplování dohnalo i nejchladnější místo na planetě, informuje Severe Weather.

Doporučeno
Těchto 5 rostlin snadno najdeš a můžeš je použít ve zdravých receptech Těchto 5 rostlin snadno najdeš a můžeš je použít ve zdravých receptech 21. března 2022 7:00

Klimatické změny se ve světe sledují velmi přísně, avšak vědci se až do letošního března domnívali, že na Antarktidě není nutné tyto nebezpečné jevy monitorovat. V polární oblasti totiž stále panovala stabilní teplota a pro všechny tak bylo velkým šokem, když tamní měřící stanice Concordia-Dome C naměřila v pátek 18. března -12,2 °C. Taková hodnota znamená, že se Antarktida ohřála o 40 °C a odborníci bijí na poplach.

Na nejchladnějším místě planety padl nový teplotní rekord, který o 15 stupňů překonal doposud nejteplejší den, jenž byl na Antarktidě naměřen před 65 lety. S takovým oteplením nikdo nepočítal. Ba naopak. Vědci byli přesvědčeni, že ani není možné.

Bylo by to neuvěřitelné, pokud by to nebyla pravda. Je to tak děsivé, že to nelze popsat slovy. Válka, kterou jsme vedli proti přírodnímu světu, se z klimatického hlediska stala jadernou,“ napsal na Twitteru britský ekolog George Monbiot.

Vědci nyní předvídají, že podobné jevy budou čím dál častější a je nutné jim předcházet. O tom, co pro lepší stav naší planety můžeš udělat i ty, jsme se bavili i se sestrami Aničkou a Eliškou, kterým mnozí přezdívají české Grety. 

Domů
Sdílet
Diskuse