Jaro je tady. Pět bylinek, které posílí tvůj organismus a ozvláštní jídelníček.
V období jara se vše probouzí a je tomu tak hlavně ve světě rostlin, které mají mnohdy léčivé účinky. Na bylinky v tomto období chodívaly do přírody i naše babičky, které z nich následně připravovaly polévky, saláty, sirupy, odvary nebo je jen usušily k pozdějšímu zpracování. Vybrali jsme pět rostlin, které snadno najdeš, mají spoustu benefitů a využiješ je také v kuchyni.
Kopřiva dvoudomá

Výskyt: rumiště, příkopy, podél cest a plotů, křoviny, vlhké lesy, nížiny i hory
Benefity: metabolické, detoxikační a protizánětlivé účinky, působí močopudně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, podporuje růst vlasů, zmírňuje kožní problémy (akné, ekzém)
Obsahuje: hořčík, organické kyseliny, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny
Využití: polévka, nádivka, špenát, pesto, čaj, tinktura, odvar, koupel
Recept na nádivku s kopřivami od babičky Lidky
Suroviny:
(4 porce, čas: 1h 15min.)
- 6 včerejších rohlíků nebo housek
- 4 větší vejce
- stroužek česneku
- 200 ml studeného mléka
- 300 g uzeného masa (vegetariánská varianta: tofu, tempeh)
- hrst nasekaných kopřiv + bylinky, které máš doma (petržel, pažitka)
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička kari
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka prášku do pečiva
- máslo/sádlo na vymazání pekáče (nebo rostlinný tuk)
Postup:
Troubu předehřej na 200 °C a vymaž pekáč nebo zapékací mísu máslem.
Pečivo nakrájej na kostičky a zalij studeným mlékem, které zaručí, že se rohlíky úplně nerozpadnou. Nasáté rohlíky lehce promačkej, přidej na kostičky nakrájené uzené maso, rozmíchané žloutky, prolisovaný česnek, koření, bylinky, prášek do pečiva a vše důkladně promíchej. Ze zbylých bílků vyšlehej sníh a jemně jej zapracuj do připravené směsi.
Nádivku peč zhruba půl hodiny zakrytou alobalem, nebo víkem od zapékací mísy a následně odkrytou dopeč dozlatova.
Pampeliška lékařská

Výskyt: na mezích, loukách a trávnících
Benefity: má pozitivní vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močových cest, zvyšuje tvorbu žluči, pročišťuje krev, napomáhá při kožních problémech (svrbění kůže, lišej), je vhodná pro diabetiky
Obsahuje: inulin, hořčiny, fytoncidy, vitaminy A, B, C, draslík, vápník, třísloviny
Využití: salát, čaj, káva, ocet, med, sirup, tinktura, koupel
Recept na babiččin pampeliškový med
Suroviny:
(4 sklenice, čas: 26 hod.)
- zhruba 400 květů pampelišek
- 1 l vody
- 2 citrony
- 1 kg cukru
Postup:
Otrhané květy omyj, aby se vyplavili brouci a pyl. Očištěné květy vlož do velkého hrnce a zalij vodou. Přidej nakrájený, dobře omytý citron i s kúrou a krátce vše provař – 15 min.
Hrnec odstav a nechej společně louhovat 24 hodin.
Druhý den přeceď vzniklou šťávu přes plátýnko (může být i hustý cedník) do čistého hrnce. Přidej cukr a za občasného míchání vař na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny. Až med zhoustne do požadované konzistence, máš hotovo – a je veganský! Ještě teplý med přelej do důkladně vymytých skleniček. Skladuj v temnu a suchu.
Sedmikráska chudobka

Výskyt: trávníky, meze, sušší louky, příkopy
Benefity: napomáhá při léčbě dýchacích cest, žlučníku, zánětu dásní, má hojivé účinky
Obsahuje: hořčiny, silice, třísloviny, organické kyseliny, minerální látky, inulin
Využití: salát, sirup, čaj, tinktura, balzám, mast, koupel
Recept na jarní poke bowl se sedmikráskami
Suroviny:
(2 porce, čas: 30min)
- mísa uvařené sushi rýže (2 porce)
- 2 mrkve
- svazek ředkviček
- 1 balení baby špenátu
- 2 hrsti sedmikrásek
- 1 filet z lososa (vegetariánská varianta: tofu/tempeh)
- 1 pomeranč
- pesto z medvědího česneku (viz recept níže)
- 3-4 polévkové lžíce sójové omáčky
Postup:
Uvařenou sushi rýži dochuť zálivkou z rýžového octa. Mrkev a ředkvičku nakrájej na tenké plátky. Lososa a polovinu pomeranče nakrájej na centimetrové kostičky, vlož do misky, zakápni šťávou ze zbylé poloviny pomeranče, přidej sójovou omáčku, dostatečně promíchej a nechej marinovat.
Mezitím si připrav servírovací misky, do kterých cca do jedné třetiny vlož rýži, tu potři tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku. Na vrstvu s pestem rozprostři hrst baby špenátu. Polovinu špenátové vrstvy překryj plátky ředkviček a druhou plátky mrkve.
Teď je čas na marinovaného lososa s pomerančem. Připravenou směs dobře promíchej, (šťáva z pomeranče a sójová omáčka by měly být z části krásně nasáklé do lososa) a vylej do středu připravených dvou misek se zeleninou a rýží. Takto připravené poke bowl stačí dozdobit omytými sedmikráskami.
Medvědí česnek

Výskyt: vlhká, stinná místa, na úpatích svahů, lužní a listnaté lesy, kolem potoků
Benefity: má antibakteriální, fungicidní, antioxidační, afrodiziakální a antibiotické účinky, stimuluje tvorbu bílých krvinek, působí močopudně a pomáhá při revmatických bolestech
Obsahuje: allicin, antioxidanty, vitamin A, B1, B2, C (ve 100 g se ukrývá kolem 150 mg vitamínu C), železo, glykosid
Využití: salát, polévka, pesto, pomazánka, máslo, špenát, rizoto, nádivka, olej
Recept na pesto z medvědího česneku s chilli
Suroviny:
- svazek medvědího česneku
- hrst nastrouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- hrst kešu oříšků
- olivový olej
- chilli flakes – pokud holduješ pikantnějším chutím
Postup:
Česnek důkladně propláchni, pokrájej na větší kousky, vlož do mixéru a můžeš začít mixovat se všemi zbylými ingrediencemi. Množství přidávej „od oka“ tak, aby pesto nebylo suché, ale spíše lehce plavalo v oleji. Dochuť solí, pepřem a případně sušenými chilli vločkami.
Hotové pesto přelej do vymytých skleniček a zalij vrstvou olivového oleje – to zaručí konzervaci. Pesto se dá rovnou namazat na chleba nebo zamíchat do těstovin, salátů či použít při přípravě jarního poke bowl se sedmikráskami.
Fialka vonná

Výskyt: mezi křovinami, ve světlých lesích, travinách, vlhkých místech
Benefity: detoxikuje, pomáhá při kožních problémech (hemeroidy), revmatismu, zánětech svalstva, rozpouští hleny, tlumí kašel, uklidňuje dýchací cesty, uvolňuje zarputilý kašel, tlumí bolesti hlavy
Obsahuje: saponiny, metylsalicylát (příbuzný s acylpirinem), odoratin, rutin, vápník, železo, vitamin A, C
Využití: čaj, ozdobný jedlý květ, salát, likér, polévka, sirup, tinktura, rozdrcená rostlina se přikládá na špatně hojící se rány
Recept na čaj z fialek
Suroviny:
- hrst fialek
- horká voda (60 °C)
Postup:
Postup je jednoduchý, hrst fialek zalij horkou 60 °C vodou a nech pět minut louhovat. Krásně do fialova zbarvený čaj je vhodný při nachlazení, dýchacích potížích či bolestech hlavy.
Recept na fialkovou pleťovou vodu
Suroviny:
- hrst fialek
- 250 ml horké filtrované, nebo destilované vody z lékárny
Postup:
Hrst fialek zalij horkou vodou a nech louhovat do vychladnutí. Vzniklý nálev sceď a přelej do lahvičky s rozprašovačem. Hotová pleťová voda vydrží v lednici pouze pár dní. Doporučujeme tedy část přelít do formiček na led a využívat dle potřeby.
Fialková voda je vhodná pro unavenou, mdlou a problematickou pleť, jelikož obsahuje kyselinu salicylovou. Pomáhá zklidnit podráždění a začervenání.