Jaro je tady. Pět bylinek, které posílí tvůj organismus a ozvláštní jídelníček.
V období jara se vše probouzí a je tomu tak hlavně ve světě rostlin, které mají mnohdy léčivé účinky. Na bylinky v tomto období chodívaly do přírody i naše babičky, které z nich následně připravovaly polévky, saláty, sirupy, odvary nebo je jen usušily k pozdějšímu zpracování. Vybrali jsme pět rostlin, které snadno najdeš, mají spoustu benefitů a využiješ je také v kuchyni.
Kopřiva dvoudomá
Výskyt: rumiště, příkopy, podél cest a plotů, křoviny, vlhké lesy, nížiny i hory
Benefity: metabolické, detoxikační a protizánětlivé účinky, působí močopudně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, podporuje růst vlasů, zmírňuje kožní problémy (akné, ekzém)
Obsahuje: hořčík, organické kyseliny, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny
Využití: polévka, nádivka, špenát, pesto, čaj, tinktura, odvar, koupel
Recept na nádivku s kopřivami od babičky Lidky
Suroviny:
(4 porce, čas: 1h 15min.)
- 6 včerejších rohlíků nebo housek
- 4 větší vejce
- stroužek česneku
- 200 ml studeného mléka
- 300 g uzeného masa (vegetariánská varianta: tofu, tempeh)
- hrst nasekaných kopřiv + bylinky, které máš doma (petržel, pažitka)
- sůl
- pepř
- 1 čajová lžička kari
- špetka nastrouhaného muškátového oříšku
- špetka prášku do pečiva
- máslo/sádlo na vymazání pekáče (nebo rostlinný tuk)
Postup:
Troubu předehřej na 200 °C a vymaž pekáč nebo zapékací mísu máslem.
Pečivo nakrájej na kostičky a zalij studeným mlékem, které zaručí, že se rohlíky úplně nerozpadnou. Nasáté rohlíky lehce promačkej, přidej na kostičky nakrájené uzené maso, rozmíchané žloutky, prolisovaný česnek, koření, bylinky, prášek do pečiva a vše důkladně promíchej. Ze zbylých bílků vyšlehej sníh a jemně jej zapracuj do připravené směsi.
Nádivku peč zhruba půl hodiny zakrytou alobalem, nebo víkem od zapékací mísy a následně odkrytou dopeč dozlatova.
Pampeliška lékařská
Výskyt: na mezích, loukách a trávnících
Benefity: má pozitivní vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močových cest, zvyšuje tvorbu žluči, pročišťuje krev, napomáhá při kožních problémech (svrbění kůže, lišej), je vhodná pro diabetiky
Obsahuje: inulin, hořčiny, fytoncidy, vitaminy A, B, C, draslík, vápník, třísloviny
Co se dozvíš po odemknutí?
- Jak získat veganský med z pampelišek
- Jak ti mohou pomoci medvědí česnek, fialka vonná nebo sedmikráska chudobka
- Jak si z fialek doma udělat zdravý čaj nebo pleťovou vodu