Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. března 2022 v 7:00
Čas čtení 4:38
Barbora Volfová

Těchto 5 rostlin snadno najdeš a můžeš je použít ve zdravých receptech

Těchto 5 rostlin snadno najdeš a můžeš je použít ve zdravých receptech
Zdroj: Wikimedia/ Nikater/ volně k užití
GASTRO BYLINKY
Uložit Uložené

Jaro je tady. Pět bylinek, které posílí tvůj organismus a ozvláštní jídelníček.

V období jara se vše probouzí a je tomu tak hlavně ve světě rostlin, které mají mnohdy léčivé účinky. Na bylinky v tomto období chodívaly do přírody i naše babičky, které z nich následně připravovaly polévky, saláty, sirupy, odvary nebo je jen usušily k pozdějšímu zpracování. Vybrali jsme pět rostlin, které snadno najdeš, mají spoustu benefitů a využiješ je také v kuchyni.

Doporučeno
Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor Kam na výlet: Temné krušnohorské lesy ukrývají zaniklou obec i bývalý zajatecký tábor 19. března 2022 v 11:30
Astronomické jaro v roce 2022 začalo 20.3. v 16:33 hodin. Slunce vstupuje do znamení Berana a nastává jarní rovnodennost –⁠ střed slunečního kotouče se ocitá přesně nad zemským rovníkem. Od neděle se tedy začínají dny prodlužovat.

Kopřiva dvoudomá

kopřiva
Zdroj: Wikimedia/ Prof. Dr. Otto Wilhelm/ volně k užití

Výskyt: rumiště, příkopy, podél cest a plotů, křoviny, vlhké lesy, nížiny i hory

Benefity: metabolické, detoxikační a protizánětlivé účinky, působí močopudně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, podporuje růst vlasů, zmírňuje kožní problémy (akné, ekzém)

Obsahuje: hořčík, organické kyseliny, karotenoidy, flavonoidy, vitamíny, aminokyseliny, glukoniny, třísloviny

Využití: polévka, nádivka, špenát, pesto, čaj, tinktura, odvar, koupel

Doporučeno
Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné Energy drinky mohou být i život ohrožující. Nutriční odborníci vysvětlují, proč je jejich časté pití nebezpečné 18. března 2022 v 13:00

Recept na nádivku s kopřivami od babičky Lidky

Suroviny:

(4 porce, čas: 1h 15min.)

  • 6 včerejších rohlíků nebo housek                                              
  • 4 větší vejce
  • stroužek česneku
  • 200 ml studeného mléka
  • 300 g uzeného masa (vegetariánská varianta: tofu, tempeh)
  • hrst nasekaných kopřiv + bylinky, které máš doma (petržel, pažitka)
  • sůl
  • pepř
  • 1 čajová lžička kari
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku
  • špetka prášku do pečiva
  • máslo/sádlo na vymazání pekáče (nebo rostlinný tuk)

Postup:

Troubu předehřej na 200 °C a vymaž pekáč nebo zapékací mísu máslem.

Pečivo nakrájej na kostičky a zalij studeným mlékem, které zaručí, že se rohlíky úplně nerozpadnou. Nasáté rohlíky lehce promačkej, přidej na kostičky nakrájené uzené maso, rozmíchané žloutky, prolisovaný česnek, koření, bylinky, prášek do pečiva a vše důkladně promíchej. Ze zbylých bílků vyšlehej sníh a jemně jej zapracuj do připravené směsi.

Nádivku peč zhruba půl hodiny zakrytou alobalem, nebo víkem od zapékací mísy a následně odkrytou dopeč dozlatova.

Pampeliška lékařská

pampeliška
Zdroj: Wikimedia/ W.O.Müller/ volně k užití

Výskyt: na mezích, loukách a trávnících

Benefity: má pozitivní vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močových cest, zvyšuje tvorbu žluči, pročišťuje krev, napomáhá při kožních problémech (svrbění kůže, lišej), je vhodná pro diabetiky

Obsahuje: inulin, hořčiny, fytoncidy, vitaminy A, B, C, draslík, vápník, třísloviny

 

Využití: salát, čaj, káva, ocet, med, sirup, tinktura, koupel

Recept na babiččin pampeliškový med 

Suroviny:

(4 sklenice, čas: 26 hod.)

  • zhruba 400 květů pampelišek
  • 1 l vody
  • 2 citrony 
  • 1 kg cukru

Postup:

Otrhané květy omyj, aby se vyplavili brouci a pyl. Očištěné květy vlož do velkého hrnce a zalij vodou. Přidej nakrájený, dobře omytý citron i s kúrou a krátce vše provař – 15 min.

Hrnec odstav a nechej společně louhovat 24 hodin.

Druhý den přeceď vzniklou šťávu přes plátýnko (může být i hustý cedník) do čistého hrnce. Přidej cukr a za občasného míchání vař na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny. Až med zhoustne do požadované konzistence, máš hotovo – a je veganský! Ještě teplý med přelej do důkladně vymytých skleniček. Skladuj v temnu a suchu.

Med by se nikdy neměl zalévat vodou, která má více jak 45 °C. Horká voda by zničila všechny dobré vlastnosti.

Sedmikráska chudobka

sedmikráska
Zdroj: Wikimedia/ David Monniaux / volně k užití

Výskyt: trávníky, meze, sušší louky, příkopy

Benefity: napomáhá při léčbě dýchacích cest, žlučníku, zánětu dásní, má hojivé účinky

 

Obsahuje: hořčiny, silice, třísloviny, organické kyseliny, minerální látky, inulin

Využití: salát, sirup, čaj, tinktura, balzám, mast, koupel

Recept na jarní poke bowl se sedmikráskami

 

Poke bowl je havajský pokrm, jehož základem je na kostičky nakrájená syrová ryba, zelenina a sushi rýže. Variant je opravdu mnoho. Slovo „poke" znamená nasekaný na kousky.

 

Suroviny: 

(2 porce, čas: 30min)

  • mísa uvařené sushi rýže (2 porce)
  • 2 mrkve 
  • svazek ředkviček
  • 1 balení baby špenátu
  • 2 hrsti sedmikrásek
  • 1 filet z lososa (vegetariánská varianta: tofu/tempeh)
  • 1 pomeranč
  • pesto z medvědího česneku (viz recept níže)
  • 3-4 polévkové lžíce sójové omáčky
Zálivka na sushi rýži se připravuje zahřátím rýžového octa, soli a cukru v poměru 5:2:1.

Postup:

Uvařenou sushi rýži dochuť zálivkou z rýžového octa. Mrkev a ředkvičku nakrájej na tenké plátky. Lososa a polovinu pomeranče nakrájej na centimetrové kostičky, vlož do misky, zakápni šťávou ze zbylé poloviny pomeranče, přidej sójovou omáčku, dostatečně promíchej a nechej marinovat.

Mezitím si připrav servírovací misky, do kterých cca do jedné třetiny vlož rýži, tu potři tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku. Na vrstvu s pestem rozprostři hrst baby špenátu. Polovinu špenátové vrstvy překryj plátky ředkviček a druhou plátky mrkve.

Teď je čas na marinovaného lososa s pomerančem. Připravenou směs dobře promíchej, (šťáva z pomeranče a sójová omáčka by měly být z části krásně nasáklé do lososa) a vylej do středu připravených dvou misek se zeleninou a rýží. Takto připravené poke bowl stačí dozdobit omytými sedmikráskami.

Medvědí česnek

Medvědí česnek.
Medvědí česnek. Zdroj: Wikimedia/Dietrich Krieger/na voľné použitie

Výskyt: vlhká, stinná místa, na úpatích svahů, lužní a listnaté lesy, kolem potoků 

Benefity: má antibakteriální, fungicidní, antioxidační, afrodiziakální a antibiotické účinky, stimuluje tvorbu bílých krvinek, působí močopudně a pomáhá při revmatických bolestech

Obsahuje: allicin, antioxidanty, vitamin A, B1, B2, C (ve 100 g se ukrývá kolem 150 mg vitamínu C), železo, glykosid

Využití: salát, polévka, pesto, pomazánka, máslo, špenát, rizoto, nádivka, olej

V Praze můžeš medvědí česnek najít na Divoké Šárce, u Hladové zdi nebo na farmářských trzích.

 

Recept na pesto z medvědího česneku s chilli 

 

Suroviny:

  • svazek medvědího česneku
  • hrst nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • hrst kešu oříšků
  • olivový olej
  • chilli flakes – pokud holduješ pikantnějším chutím 

Postup:

Česnek důkladně propláchni, pokrájej na větší kousky, vlož do mixéru a můžeš začít mixovat se všemi zbylými ingrediencemi. Množství přidávej „od oka“ tak, aby pesto nebylo suché, ale spíše lehce plavalo v oleji. Dochuť solí, pepřem a případně sušenými chilli vločkami.

Hotové pesto přelej do vymytých skleniček a zalij vrstvou olivového oleje – to zaručí konzervaci. Pesto se dá rovnou namazat na chleba nebo zamíchat do těstovin, salátů či použít při přípravě jarního poke bowl se sedmikráskami.

Fialka vonná

fialka
Zdroj: Wikimedia/ Petr Filippov/ volně k užití

Výskyt: mezi křovinami, ve světlých lesích, travinách, vlhkých místech

Benefity: detoxikuje, pomáhá při kožních problémech (hemeroidy), revmatismu, zánětech svalstva, rozpouští hleny, tlumí kašel, uklidňuje dýchací cesty, uvolňuje zarputilý kašel, tlumí bolesti hlavy

Obsahuje: saponiny, metylsalicylát (příbuzný s acylpirinem), odoratin, rutin, vápník, železo, vitamin A, C

Využití: čaj, ozdobný jedlý květ, salát, likér, polévka, sirup, tinktura, rozdrcená rostlina se přikládá na špatně hojící se rány

 Fialka patří mezi naše nejstarší léčivé rostliny. Za dob Dioskoridea a Plinia st. (přibližně rok 100 n.l.) se doporučovalo k ní přivonět při bolestech hlavy. 

 

Recept na čaj z fialek 

Suroviny:

  • hrst fialek
  • horká voda (60 °C)

Postup:

Postup je jednoduchý, hrst fialek zalij horkou 60 °C vodou a nech pět minut louhovat. Krásně do fialova zbarvený čaj je vhodný při nachlazení, dýchacích potížích či bolestech hlavy.

Recept na fialkovou pleťovou vodu

 

Suroviny:

  • hrst fialek
  • 250 ml horké filtrované, nebo destilované vody z lékárny

Postup:

 

Hrst fialek zalij horkou vodou a nech louhovat do vychladnutí. Vzniklý nálev sceď a přelej do lahvičky s rozprašovačem. Hotová pleťová voda vydrží v lednici pouze pár dní. Doporučujeme tedy část přelít do formiček na led a využívat dle potřeby.

Fialková voda je vhodná pro unavenou, mdlou a problematickou pleť, jelikož obsahuje kyselinu salicylovou. Pomáhá zklidnit podráždění a začervenání.

Zajímá tě, kde všude se vyskytují léčivé bylinky? Mrkni na portál botanických dat, kde najdeš databanku a výskyt flóry v České Republice.
Anketa:
Který recept tě zaujal nejvíce?
Kopřivová nádivka
Pampeliškový med
Jarní poke se sedmikráskami
Pesto z medvědího česneku
Fialkový čaj
Fialková voda
Kopřivová nádivka
19 %
Pampeliškový med
19 %
Jarní poke se sedmikráskami
6 %
Pesto z medvědího česneku
13 %
Fialkový čaj
31 %
Fialková voda
13 %
Domů
Sdílet
Diskuse