Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
OK
Jaro je tady. Pět bylinek, které posílí tvůj organismus a ozvláštní jídelníček.
V období jara se vše probouzí a je tomu tak hlavně ve světě rostlin, které mají mnohdy léčivé účinky. Na bylinky v tomto období chodívaly do přírody i naše babičky, které z nich následně připravovaly polévky, saláty, sirupy, odvary nebo je jen usušily k pozdějšímu zpracování. Vybrali jsme pět rostlin, které snadno najdeš, mají spoustu benefitů a využiješ je také v kuchyni.
Astronomické jaro v roce 2022 začalo 20.3. v 16:33 hodin. Slunce vstupuje do znamení Berana a nastává jarní rovnodennost – střed slunečního kotouče se ocitá přesně nad zemským rovníkem. Od neděle se tedy začínají dny prodlužovat.
Výskyt: rumiště, příkopy, podél cest a plotů, křoviny, vlhké lesy, nížiny i hory
Benefity: metabolické, detoxikační a protizánětlivé účinky, působí močopudně, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, podporuje růst vlasů, zmírňuje kožní problémy (akné, ekzém)
300 g uzeného masa (vegetariánská varianta: tofu, tempeh)
hrst nasekaných kopřiv + bylinky, které máš doma (petržel, pažitka)
sůl
pepř
1 čajová lžička kari
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
špetka prášku do pečiva
máslo/sádlo na vymazání pekáče (nebo rostlinný tuk)
Postup:
Troubu předehřej na 200 °C a vymaž pekáč nebo zapékací mísu máslem.
Pečivo nakrájej na kostičky a zalij studeným mlékem, které zaručí, že se rohlíky úplně nerozpadnou. Nasáté rohlíky lehce promačkej, přidej na kostičky nakrájené uzené maso, rozmíchané žloutky, prolisovaný česnek, koření, bylinky, prášek do pečiva a vše důkladně promíchej. Ze zbylých bílků vyšlehej sníh a jemně jej zapracuj do připravené směsi.
Nádivku peč zhruba půl hodiny zakrytou alobalem, nebo víkem od zapékací mísy a následně odkrytou dopeč dozlatova.
Benefity: má pozitivní vliv na trávení, činnost jater, ledvin a močových cest, zvyšuje tvorbu žluči, pročišťuje krev, napomáhá při kožních problémech (svrbění kůže, lišej), je vhodná pro diabetiky
Otrhané květy omyj, aby se vyplavili brouci a pyl. Očištěné květy vlož do velkého hrnce a zalij vodou. Přidej nakrájený, dobře omytý citron i s kúrou a krátce vše provař – 15 min.
Hrnec odstav a nechej společně louhovat 24 hodin.
Druhý den přeceď vzniklou šťávu přes plátýnko (může být i hustý cedník) do čistého hrnce. Přidej cukr a za občasného míchání vař na mírném ohni zhruba 1,5 hodiny. Až med zhoustne do požadované konzistence, máš hotovo – a je veganský! Ještě teplý med přelej do důkladně vymytých skleniček. Skladuj v temnu a suchu.
Med by se nikdy neměl zalévat vodou, která má více jak 45 °C. Horká voda by zničila všechny dobré vlastnosti.
Poke bowl je havajský pokrm, jehož základem je na kostičky nakrájená syrová ryba, zelenina a sushi rýže. Variant je opravdu mnoho. Slovo „poke" znamená nasekaný na kousky.
Suroviny:
(2 porce, čas: 30min)
mísa uvařené sushi rýže (2 porce)
2 mrkve
svazek ředkviček
1 balení baby špenátu
2 hrsti sedmikrásek
1 filet z lososa (vegetariánská varianta: tofu/tempeh)
1 pomeranč
pesto z medvědího česneku (viz recept níže)
3-4 polévkové lžíce sójové omáčky
Zálivka na sushi rýži se připravuje zahřátím rýžového octa, soli a cukru v poměru 5:2:1.
Postup:
Uvařenou sushi rýži dochuť zálivkou z rýžového octa. Mrkev a ředkvičku nakrájej na tenké plátky. Lososa a polovinu pomeranče nakrájej na centimetrové kostičky, vlož do misky, zakápni šťávou ze zbylé poloviny pomeranče, přidej sójovou omáčku, dostatečně promíchej a nechej marinovat.
Mezitím si připrav servírovací misky, do kterých cca do jedné třetiny vlož rýži, tu potři tenkou vrstvou pesta z medvědího česneku. Na vrstvu s pestem rozprostři hrst baby špenátu. Polovinu špenátové vrstvy překryj plátky ředkviček a druhou plátky mrkve.
Teď je čas na marinovaného lososa s pomerančem. Připravenou směs dobře promíchej, (šťáva z pomeranče a sójová omáčka by měly být z části krásně nasáklé do lososa) a vylej do středu připravených dvou misek se zeleninou a rýží. Takto připravené poke bowl stačí dozdobit omytými sedmikráskami.
Výskyt: vlhká, stinná místa, na úpatích svahů, lužní a listnaté lesy, kolem potoků
Benefity: má antibakteriální, fungicidní, antioxidační, afrodiziakální a antibiotické účinky, stimuluje tvorbu bílých krvinek, působí močopudně a pomáhá při revmatických bolestech
Obsahuje: allicin, antioxidanty, vitamin A, B1, B2, C (ve 100 g se ukrývá kolem 150 mg vitamínu C), železo, glykosid
V Praze můžeš medvědí česnek najít na Divoké Šárce, u Hladové zdi nebo na farmářských trzích.
Recept na pesto z medvědího česneku s chilli
Suroviny:
svazek medvědího česneku
hrst nastrouhaného parmazánu
sůl
pepř
hrst kešu oříšků
olivový olej
chilli flakes – pokud holduješ pikantnějším chutím
Postup:
Česnek důkladně propláchni, pokrájej na větší kousky, vlož do mixéru a můžeš začít mixovat se všemi zbylými ingrediencemi. Množství přidávej „od oka“ tak, aby pesto nebylo suché, ale spíše lehce plavalo v oleji. Dochuť solí, pepřem a případně sušenými chilli vločkami.
Hotové pesto přelej do vymytých skleniček a zalij vrstvou olivového oleje – to zaručí konzervaci. Pesto se dá rovnou namazat na chleba nebo zamíchat do těstovin, salátů či použít při přípravě jarního poke bowl se sedmikráskami.
Výskyt: mezi křovinami, ve světlých lesích, travinách, vlhkých místech
Benefity: detoxikuje, pomáhá při kožních problémech (hemeroidy), revmatismu, zánětech svalstva, rozpouští hleny, tlumí kašel, uklidňuje dýchací cesty, uvolňuje zarputilý kašel, tlumí bolesti hlavy
Obsahuje: saponiny, metylsalicylát (příbuzný s acylpirinem), odoratin, rutin, vápník, železo, vitamin A, C
Využití: čaj, ozdobný jedlý květ, salát, likér, polévka, sirup, tinktura, rozdrcená rostlina se přikládá na špatně hojící se rány
Fialka patří mezi naše nejstarší léčivé rostliny. Za dob Dioskoridea a Plinia st. (přibližně rok 100 n.l.) se doporučovalo k ní přivonět při bolestech hlavy.
Postup je jednoduchý, hrst fialek zalij horkou 60 °C vodou a nech pět minut louhovat. Krásně do fialova zbarvený čaj je vhodný při nachlazení, dýchacích potížích či bolestech hlavy.
250 ml horké filtrované, nebo destilované vody z lékárny
Postup:
Hrst fialek zalij horkou vodou a nech louhovat do vychladnutí. Vzniklý nálev sceď a přelej do lahvičky s rozprašovačem. Hotová pleťová voda vydrží v lednici pouze pár dní. Doporučujeme tedy část přelít do formiček na led a využívat dle potřeby.
Fialková voda je vhodná pro unavenou, mdlou a problematickou pleť, jelikož obsahuje kyselinu salicylovou. Pomáhá zklidnit podráždění a začervenání.
Zajímá tě, kde všude se vyskytují léčivé bylinky? Mrkni na portál botanických dat, kde najdeš databanku a výskyt flóry v České Republice.