Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. března 2022 7:42
Čas čtení 0:58
Tereza Šnajdrová

18letí Španělé dostanou příspěvek na kulturu. 400 eur mohou utratit za festivaly, koncerty i vinyly

18letí Španělé dostanou příspěvek na kulturu. 400 eur mohou utratit za festivaly, koncerty i vinyly
Zdroj: TASR/DUNA/MTI/Zoltán Balogh
NEWS ŠPANĚLSKO
Uložit Uložené

Španělská vláda schválila kulturní bonus pro 18leté, kteří obdrží vouchery v hodnotě 400 eur. Ty pak mohou utratit za koncerty, festivaly, ale také za nákup vinylů či digitálních desek.

Španělsko se rozhodlo jít po vzoru dalších evropských zemí a 18letým začne vyplácet příspěvek na kulturu. Každý, kdo v roce 2022 dovrší 18 let, obdrží od španělské vlády vouchery v hodnotě 400 eur (téměř 10 tisíc korun), kterými bude možné zaplatit vstupy na koncerty, festivaly, ale také třeba vinyly či digitální tvorbu. Španělsko tak chce podpořit kulturu, ale i mladé, píše NME.

Doporučeno
Pojď ven: Vyraz na koncert Louise Tomlinsona z One Direction, zlodějíčky Nothing But Thieves nebo Fontaines D.C. Pojď ven: Vyraz na koncert Louise Tomlinsona z One Direction, zlodějíčky Nothing But Thieves nebo Fontaines D.C. 28. března 2022 12:05

Vouchery v celkové hodnotě 400 eur (bezmála 10 tisíc korun) budou moci 18letí lidé utratit za festivaly, koncerty, vinyly, digitální hudbu, hudební nástroje či knihy o hudbě. Španělská rada ministrů tak chce podpořit kulturu, která během pandemie koronaviru utrpěla největší ztráty a zároveň chce více mladých přivést k hudbě. 

Na útratu voucherů budou mít příjemci jeden rok a samotné poukazy budou rozděleny do tří kategorií. Na nákup vstupenek Španělé dostanou 200 eur (tedy 5 000 korun), na vinyly či CDčka 100 eur (2 500 korun) a na nákup digitálních produktů 100 eur (2 500 korun). 

Projekt Youth Cultural Voucher se snaží usnadnit univerzální a diverzifikovaný přístup ke kultuře pro mladé lidi, vytvořit nové zvyky kulturní spotřeby a posílit ty stávající, vytvořit nové publikum, stimulovat poptávku a snížit negativní dopady způsobené pandemií na různá kulturní odvětví v naší zemi,“ uvádí web španělské vlády.

Vouchery by zároveň mohly „podpořit loajalitu, která u mladých lidí vytváří zvyk konzumovat kulturní produkty, aby jako dospělí pokračovali v pravidelné konzumaci kulturních produktů,“ dodává tamní vláda s tím, že podobné bonusy dostávají plnoletí i ve Francii či Itálii

Domů
Sdílet
Diskuse