Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. dubna 2022 10:30
Čas čtení 1:55
Dominik Vetrák

Moon Knight – dojmy po první části nové marvelovky. Vyplatí se seriál s Oscarem Isaacem sledovat?

FILMY A SERIÁLY MARVEL MOON KNIGHT
Uložit Uložené

První část seriálu Moon Knight odhalila potenciál nejnovější marvelovky.

Moon Knight je nejnovější marvelovský hrdina. Díky síle od egyptského boha Měsíce zvaného Konshu se dokáže proměnit v nemilosrdného bojovníka za spravedlnost. Když mu však Konshu vstoupil do hlavy, rozdělil tím jeho vědomí na několik osobností. Tyto osobnosti o sobě navzájem nevědí.

Právě v tomto bodě života poznáváme Stevena Granta (Oscar Isaac). Stává se mu, že ho lidé nazývají jiným jménem a nedokáže si vzpomenout na některé události, na které reagují jeho známí. Brzy zjišťujeme, že je to proto, že jejich součástí tehdy nebyl Steven Grant, ale Mark Spector, respektive zcela jiná osobnost, kterou má Grant v hlavě.

Doporučeno
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek 31. března 2022 17:30

Steven zjišťuje, že s ním něco není v pořádku, a skvělé na seriálu je, že to zjišťuje společně s divákem. Ten, kdo nezná komiksy, nebude vědět, co se v první části seriálu děje. Zápletka je tedy mysteriózní a plná překvapení, když divák může odhadovat, co se ve skutečnosti děje. Samotný Moon Knight ve svém plném kostýmu se přitom objeví až na konci první epizody.

Z hlediska zajímavosti příběhu tak seriálu po první části nemáme co vyčítat. Tvůrci nám ukázali dostatek na to, abychom v očekávání sledovali, co se bude dít dál, ale ne dost na to, abychom všechno uhodli. Pochvalu si zaslouží i herci. Ethan Hawke hraje záhadného záporáka, ale zatím moc prostoru nedostal.

Na druhé straně je americký herec Oscar Isaac, který bravurně zvládá hrát dvě rozličné postavy, přičemž jednou z nich je i Londýňan s anglickým přízvukem. Pokud se chceš dozvědět více o jednotlivých postavách Moon Knighta a jeho schopnostech, klikej sem.

Moon Knight
Zdroj: Marvel Studios

Děj je tedy zajímavý a Oscar Isaac je prozatím výborný. Líbily se nám i sekvence, ve kterých se osobnosti Stevena a Marca přehazují během akčních scén, přičemž divák vidí jen to, co se děje Stevenovi. U jednotlivých průstřihů tak má Steven najednou v ruce zbraň a kolem něj leží čtyři mrtví gauneři.

Celá první část se tedy drží toho, že na pozadí se odehrává nějaký příběh, ale divák ho sleduje stejně chaoticky, jak ho vnímá postava Stevena. Díky tomu nabírají na atraktivitě a originálním zpracování i vypravěčské postupy a zpracování seriálu.

Doporučeno
Ahoj, já jsem Ondra a v jedné mobilní hře jsem už nechal 24 tisíc korun. Je na čase si přiznat, že mám problém? Ahoj, já jsem Ondra a v jedné mobilní hře jsem už nechal 24 tisíc korun. Je na čase si přiznat, že mám problém? 30. dubna 2024 11:00

Náš zatím největší problém tkví v technických aspektech. V první řadě je to práce s kamerou, která v marvelovských filmech a seriálech už tradičně zaostává za těmi nejkvalitnějšími produkcemi. Většina záběrů působí průměrně a tvůrci nedokážou přijít s extra zajímavými způsoby, jak dění na obraze zvýraznit nějakými unikátními pohyby kamer.

Moon Knight
Zdroj: Disney+

V akčních scénách je pak příliš mnoho zbytečného střihu a nelíbily se nám ani počítačové efekty, jejichž nedokonalost bylo ve scénách o automobilové honičce vidět až příliš. Jako diváka nás to rušilo. Když u akčních scén více řešíš (ne)kvalitu vizuálních triků místo kompozice záběrů a samotné akce, nevysílá to správný signál.

Marvel Studios jsou nejziskovějším hollywoodským studiem, takže je nepřípustné, aby měly mnohem horší vizuální efekty než filmy a seriály od jiných, méně vydělávajících studií. Kromě těchto věcí však seriálu zatím nemáme co jiného vyčítat a těšíme se na další části.

Domů
Sdílet
Diskuse