Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2022 12:35
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Nejmladší populace žije v Praze, nejstarší naopak v okrese Jeseník, ukazují nová data ze sčítání lidu

Nejmladší populace žije v Praze, nejstarší naopak v okrese Jeseník, ukazují nová data ze sčítání lidu
Zdroj: Getty Images/Gabriel Kuchta
NEWS SČÍTÁNÍ LIDU 2021
Uložit Uložené

Český statistický úřad zveřejnil detailnější data, která vzešla ze Sčítání lidu v roce 2021. Nejmladší populace je v Praze, nejstarší v okrese Jeseník a nejméně věřících žije v okrese Most.

Od 27. března do 11. května 2021 probíhalo sčítání lidu, podle kterého žije nejmladší populace v Praze. Z detailnějších výsledků sčítání, které zveřejnil Český statistický úřad také vyplývá, že nejstarším okresem je Jeseník a nejméně věřících žije v Mostě. Během sčítání byly odhaleny i další zajímavé informace, mezi které patří například to, že nejvíce cizinců žije v Praze a každý třetí Pražák i Brňák mají vysokoškolské vzdělání.

Doporučeno
Sčítání lidu 2021: Počet obyvatel v Česku se zvýšil na 10,52 milionu, zvedl se i průměrný věk Sčítání lidu 2021: Počet obyvatel v Česku se zvýšil na 10,52 milionu, zvedl se i průměrný věk 13. ledna 2022 11:12

Okresy s vůbec nejmladším obyvatelstvem jsou Praha-východ a Praha-západ. Pouze zde průměrný věk nepřesáhl 40 let. Naopak pomyslně nejstarším okresem je Jeseník s průměrným věkem 44,8 let,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Nejvíce cizinců (13,6 %) pak žije také v hlavním městě a další okresy jsou za Prahou až s velkým odstupem. V Plzni žije 8,6 % cizinců, v Mladé Boleslavi 8,4 % a naopak nejméně, pouze 1 %, jich žije v Opavě, Bruntálu a Šumperku. Největší podíl cizinců žijících v Praze pak tvoří Ukrajinci a Rusové. 

Zajímavou kategorií je i to, v jakém okrese žije nejvíce nezadaných lidí. Zde na plné čáře zvítězilo Brno-město s 37,2 % nezadanými a na druhém místě skončil Most s 35,8 %. Nejméně nezadaných je naopak v okresech Pelhřimov a Uherské Hradiště. 

Z patnáctiletých a starších obyvatel má vysokoškolské vzdělání více než třetina obyvatel Prahy (35,9 %) a okresu Brno-město (33,6 %). Žádný z dalších okresů v tomto ohledu hranici jedné třetiny nepřekonal. Nejméně vysokoškoláků mají okresy Sokolov (8,2 %) a Tachov (8,7 %),“ dodává ČSÚ.

Během sčítání lidu mohli občané České republiky vyplnit i kolonku týkající se náboženské víry. V dobrovolném odpovídání byla nejaktivnější moravské okresy, přičemž nejvíce lidí přihlášených k víře ČSÚ eviduje v Uherském Hradišti a nejméně zase v Mostě. 

Kompletní statistiky najdeš na webu Českého statistického úřadu

Domů
Sdílet
Diskuse