Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. dubna 2022 15:39
Čas čtení 1:08
Tereza Patočková

Praha vybrala architekty, kteří promění Pražskou tržnici. Takto bude vypadat

Praha vybrala architekty, kteří promění Pražskou tržnici. Takto bude vypadat
Zdroj: Praha / Studio Perspektiv
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Podívej se na vítězný návrh nové Pražské tržnice.

Praha vybrala architekty, kteří dají podobu novému areálu Pražské tržnice. Je jím pražské Studio Perspektiv architektů Jána Antala a Martina Stáry. Jejich návrh vybrala mezinárodní porota ze soutěžních prací od celkem osmnácti studií z devíti zemí světa. Volbu odborné poroty stvrdila Rada hlavního města na pondělním zasedání. Oznámila to Praha ve své tiskové zprávě.

Vizualizace vítězného návrhu Pražské tržnice Studia PerspektivVizualizace vítězného návrhu Pražské tržnice Studia PerspektivVizualizace vítězného návrhu Pražské tržnice Studia PerspektivVizualizace vítězného návrhu Pražské tržnice Studia Perspektiv
Zobrazit galerii
(5)

Areál Pražské tržnice se nám ještě nedávno doslova rozpadal před očima a Praha se o něj soudila s jeho bývalým nájemcem. Budoucnost byla nejistá. Soudní spor se nám ale podařilo vyhrát a od té doby realizujeme první neodkladné opravy a změny. Veřejná prostranství areálu však potřebují jednotný přístup a nová řešení, aby fungovala jako celek," říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má Pražskou tržnici na starosti.

Vítězný návrh dle něj naplnil všechna očekávání. "Nepochybuji o tom, že pomůže oživit Tržnici po celý rok a zpřístupnit ji všem věkovým i příjmovým skupinám Pražanů,“ dodal k vítěznému návrhu Vyhnánek.

Doporučeno
Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň Co nevynechat na fashion weeku? Zeptali jsme se nadějných mladých tvůrců a tvůrkyň 19. dubna 2024 13:00

„Klíčovým tématem pro nás bylo doplnění stromů v prostoru. Transformace místa s novou identitou včetně systému mobiliáře zajistí vyšší atraktivitu a návštěvnost všech obyvatel Prahy,“ uvádějí Martin Stára a Ján Antal, autoři vítězného návrhu ze Studia Perspektiv.

Na vítězném návrhu porota nejvíce ocenila jasný přístup k řešení, který vyniká oproti ostatním projektům, a to nejen v otázce krajinářské a veřejných prostor, ale i v práci s tématy, jako jsou změna klimatu a fenomén tepelného ostrova. Porota vyzdvihla rovněž práci se širokou, rozmanitou a vhodně zvolenou paletou rostlin a propojení Tržnice s okolím.

Proměna veřejných prostranství nezačne hned. Projekční práce budou trvat zhruba následující tři roky. Nové podoby první části Tržnice by se Pražané mohli dočkat zhruba v roce 2027. Předpokládaná hodnota rekonstrukce se bude pohybovat v řádu vyšších stovek milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse