Od 6. dubna musí restaurační zařízení ve Velké Británii, která zaměstnávají více než 250 osob, uvádět na svých jídelních lístcích počet kalorií v jídle.
Nové pravidlo navrhla britská vláda v květnu loňského roku a je součástí jejího širšího plánu pro boj proti epidemii obezity a na pomoc lidem při výběru zdravějších potravin, informoval server Independent. Krok se však setkal s rozsáhlou odezvou ze strany charitativních organizací zabývajících se poruchami příjmu potravy (PPP).
Kalorie umístěné u jednotlivých jídel v menu možná zní jako užitečná informace, kritici ale toto nařízení odsoudili jako nebezpečné a vyvolávající strach a vyjádřili obavy, že by mohl uvrhnout další tisíce lidí do PPP – jen v Británii je takových lidí podle charitativní organizace Beat Eating Disorders přibližně 1,25 milionu. „Veřejné zostuzení“, kdy si návštěvník restaurace raději vybere méně kalorické jídlo, by mohlo tato čísla ještě zvýšit.
„Uvádění kalorií v jídelníčcích může přispět ke zhoršení škodlivých myšlenek a chování při poruchách příjmu potravy. Například u osob s anorexií nebo bulimií může zvýšit fixaci na omezování kalorií nebo u osob s poruchou příjmu potravy zvýšit pocity viny,“ řekl člen Beat Eating Disorders Tom Quinn.
To potvrdila pro BBC i Isabella, která se léčí z poruchy příjmu potravy. Uvedla, že její přirozenou reakcí by bylo vybrat si nejnižší kalorickou variantu v jídelním lístku, a ne to, co vypadá nejlákavěji, což je v rozporu s tím, co se učí v ozdravných programech.
Odpůrci kalorií na jídelních lístcích zároveň argumentují, že za obezitu ve Spojeném království nemůže stravování v restauracích. Britové totiž jí hlavně doma, do restauračních zařízení chodí jednou za čas, uvedl Independent. Existují také velmi omezené důkazy o tom, že by právní předpisy vedly ke změně stravovacích návyků u běžné populace.
Nařízení o kaloriích zároveň zcela opomíjí další důležité faktory jídel – například bílkoviny, sacharidy a tuky. Podle odborníků, na které odkazuje Daily Mail, také vládní iniciativa přišla v „nejhorší možnou dobu“ pro odvětví pohostinství, které se snaží vzpamatovat z pandemie.