Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2022 15:33
Čas čtení 1:10
Adéla Ježková

Restaurace v Británii musí na jídelních lístcích uvádět kalorie. Vzroste počet lidí s PPP, varují kritici

Restaurace v Británii musí na jídelních lístcích uvádět kalorie. Vzroste počet lidí s PPP, varují kritici
Zdroj: Unsplash/ Fraser Cottrell/ volně k užití
NEWS PORUCHA PŘÍJMU POTRAVY VELKÁ BRITÁNIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Od 6. dubna musí restaurační zařízení ve Velké Británii, která zaměstnávají více než 250 osob, uvádět na svých jídelních lístcích počet kalorií v jídle.

Nové pravidlo navrhla britská vláda v květnu loňského roku a je součástí jejího širšího plánu pro boj proti epidemii obezity a na pomoc lidem při výběru zdravějších potravin, informoval server Independent. Krok se však setkal s rozsáhlou odezvou ze strany charitativních organizací zabývajících se poruchami příjmu potravy (PPP).

Kalorie umístěné u jednotlivých jídel v menu možná zní jako užitečná informace, kritici ale toto nařízení odsoudili jako nebezpečné a vyvolávající strach a vyjádřili obavy, že by mohl uvrhnout další tisíce lidí do PPP – jen v Británii je takových lidí podle charitativní organizace Beat Eating Disorders přibližně 1,25 milionu. „Veřejné zostuzení“, kdy si návštěvník restaurace raději vybere méně kalorické jídlo, by mohlo tato čísla ještě zvýšit.

Doporučeno
Záchvatovité přejídání člověka pohltí. 5000 kalorií naráz střídalo hladovění, popisuje Ema (Rozhovor) Záchvatovité přejídání člověka pohltí. 5000 kalorií naráz střídalo hladovění, popisuje Ema (Rozhovor) 15. dubna 2022 7:00

„Uvádění kalorií v jídelníčcích může přispět ke zhoršení škodlivých myšlenek a chování při poruchách příjmu potravy. Například u osob s anorexií nebo bulimií může zvýšit fixaci na omezování kalorií nebo u osob s poruchou příjmu potravy zvýšit pocity viny,“ řekl člen Beat Eating Disorders Tom Quinn.

To potvrdila pro BBC i Isabella, která se léčí z poruchy příjmu potravy. Uvedla, že její přirozenou reakcí by bylo vybrat si nejnižší kalorickou variantu v jídelním lístku, a ne to, co vypadá nejlákavěji, což je v rozporu s tím, co se učí v ozdravných programech.

Odpůrci kalorií na jídelních lístcích zároveň argumentují, že za obezitu ve Spojeném království nemůže stravování v restauracích. Britové totiž jí hlavně doma, do restauračních zařízení chodí jednou za čas, uvedl Independent. Existují také velmi omezené důkazy o tom, že by právní předpisy vedly ke změně stravovacích návyků u běžné populace.

Nařízení o kaloriích zároveň zcela opomíjí další důležité faktory jídel – například bílkoviny, sacharidy a tuky. Podle odborníků, na které odkazuje Daily Mail, také vládní iniciativa přišla v „nejhorší možnou dobu“ pro odvětví pohostinství, které se snaží vzpamatovat z pandemie.

Domů
Sdílet
Diskuse