Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. dubna 2022 13:27
Čas čtení 1:07
Tereza Šnajdrová

V Keni vyrábí brikety z lidských exkrementů. Jejich pálením vzniká méně emisí, pochvalují si ekologové

V Keni vyrábí brikety z lidských exkrementů. Jejich pálením vzniká méně emisí, pochvalují si ekologové
Zdroj: Unsplash/Egor Gordeev/volně k použití
NEWS EKOLOGIE
Uložit Uložené

V Keni přišli se zajímavou novinkou. Z lidských exkrementů vyrábí hořlavé brikety, které během pálení produkují méně emisí, což těší především ekology.

Napadlo by tě někdy, že jednoho dne budeme vařit na vlastních exkrementech? V Keni se tato myšlenka stala skutečností. Společnost Sanivation mění lidské exkrementy v hořlavé brikety, které hoří déle než uhlí, vzniká z nich méně emisí, a navíc šetří stromy, které se nemusí zbytečně kácet, píše nizozemská vláda. Brikety lze podle Africa News bez problémů používat ke grilování, zatápění či čemukoli dalšímu.

Doporučeno
Netflix poprvé po 10 letech ztratil předplatitele. Oproti začátku roku jich má o 200 tisíc méně Netflix poprvé po 10 letech ztratil předplatitele. Oproti začátku roku jich má o 200 tisíc méně 20. dubna 2022 7:51

Výkaly při výrobě našeho produktu prochází takovým procesem, že brikety by lidé v podstatě mohli používat bez problémů i ke grilování,říká manažer továrny Sanivation Paul Manda.

Lidské exkrementy putují z domácností do septiků a odtamtud do továren, kde jsou nejprve pomocí vysokých teplot zbaveny bakterií a jiných škodlivin. Následně se z nich vyrobí hořlavé brikety, které mají oproti těm klasickým mnoho výhod. Pálením produkují méně emisí i kouře, hoří déle než uhlí, a navíc šetří stromy. „Další výhodou je, že z lékařského hlediska brikety neovlivňují zdraví našich zaměstnanců,“ dodává zaměstnankyně firmy. 

Původním záměrem společnosti bylo oslovit především domácnosti, které by pomocí briket z výkalů mohly ušetřit za vytápění i vaření, ale jak se zdá, nápad zaujal především větší firmy.

Mimo to mu fandí také ekologové. „Brikety jsou dobrou alternativou k dřevěnému uhlí a dřevu — a hlavně jsou vyrobeny z převážně odpadního materiálu, takže snižují množství kácených stromů,“ řekl Nickson Otineo, šéf organizace Niko Green. V briketách z výkalů prý vidí budoucnost, neboť v Keni je na uhlí závislých až 82 % městské a 34 % venkovské populace.

Domů
Sdílet
Diskuse