Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. dubna 2022 19:47
Čas čtení 0:54
Radim Šlechta

Co o Severní Koreji říká její odpad? Vědec nasbíral na 2 tisíce plastových obalů

Co o Severní Koreji říká její odpad? Vědec nasbíral na 2 tisíce plastových obalů
Zdroj: Unsplash/Naja Bertolt Jensen/volně k užití
NEWS KLDR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Jihokorejský vědec zkoumá, jak vypadá společnost v Severní Koreji pomocí odpadků, které se vyplaví na pobřeží Žlutého moře.

Pro někoho obyčejné odpadky, pro vědce důležitá sonda do života v Severní Koreji. Jihokorejský badatel Kang Tong-wan analyzuje odpadky na pobřeží nedaleko KLDR a sesbíral jich již na dva tisíce kusů. Zkoumáním plastových obalů od bonbonů, krabiček od cigaret nebo balíčky od instantních nudlí nasvědčují nejen silnému znečištění Žlutého moře, ale bystrým očím pomáhá udělat si obrázek o jinak poměrně uzavřené zemi. O vědcově práci informoval The Guardian a NY Post.

Doporučeno
Severokorejští hackeři ukradli hráčům skoro 14 miliard korun v kryptoměnách Severokorejští hackeři ukradli hráčům skoro 14 miliard korun v kryptoměnách 16. dubna 2022 16:36

„Je překvapivé, kolik odpadků se sem dostalo. Díky nim mohu nahlédnout do života Severokorejců,“ sdělil vědec. Odpadky třídí do několika kategorií: sladkosti, pečivo, nápoje, mléčné výrobky, potraviny, koření, alkohol, cigarety, zdravotnické potřeby a drobné zboží.

Dalším překvapujícím faktem podle Kanga bylo, jak rafinované obaly jsou a jak se na severu odráží, jaké výrobky se na jihu produkují. Představa, že je země nevyspělá, je podle něj omezená a obaly jsou přizpůsobeny tomu, aby se líbily spotřebitelům. Podle něj ani tvrdý režim v KLDR nemůže zcela ignorovat tužby svého lidu.

Kim
Zdroj: TASR/AP

Na odpadcích také Kang může nahlédnout do podmínek výroby. Seznamy ingrediencí a data výroby pomáhají odhalit, co si KLDR byla schopna sama zajistit. Podle výrobny je také možné posoudit, komu je výrobek určen. Mnoho „svačinek“ je totiž určeno právě armádě a veřejnost je nedostává kvůli nedostatku financí. Mnoho obalů je také recyklovaných, i když Kang říká, že spíš než láska k přírodě k recyklaci KLDR nutí právě omezené zdroje.

Zpět
Sdílet
Diskuse