Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. dubna 2022 12:35
Čas čtení 1:23
Ilona Hobzová

Česká televize se omluvila za použití špatné fotografie v reportáži o Ukrajině. „Nešlo o úmysl,“ uvedla

Česká televize se omluvila za použití špatné fotografie v reportáži o Ukrajině. „Nešlo o úmysl,“ uvedla
Zdroj: TASR/Michal Svítok
NEWS ČESKÁ TELEVIZE VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Českou televizi zkritizovali lidé na sociálních sítích, obyvatelé dotčené vesnice i někteří bývalí poslanci.

Česká televize se omluvila za chybu, které se dopustila během vysílání zpravodajského Studia ČT24 ve čtvrtek 28. dubna. Uvedení reportáže o pomoci ukrajinským uprchlíkům totiž ve studiu doplnila fotografií tornádem zpustošené vesnice Mikulčice na Hodonínsku. Televize se omluvila s vysvětlením, že šlo o chybu, nikoli úmysl. Zareagovali také obyvatelé vesnice a někteří bývalí poslanci.

Doporučeno
Kyjiv vyšetřuje 7600 válečných zločinů Kyjiv vyšetřuje 7600 válečných zločinů 29. dubna 2022 19:00

ČT: Chyba v odbavení, nikoli úmysl

Záměnu fotografií u uvedení reportáže Česká televize odůvodnila tím, že záběry pocházely k jiné, ten den chystané reportáži k falešné sbírce na pomoc obětem tornáda. Došlo prý k chybě v odbavení a záměně, nikoli o úmysl. „Omlouváme se. Dění na Ukrajině se věnujeme intenzivně, seriózně, na místě, hodiny denně,“ uvedla ČT. 

Podle informací hodonínského Deníku na sociálních sítích reagovali rozhořčeně i sami obyvatelé Mikulčic. „Vnímám jako velký problém hlavně proto, že by se tohle ve veřejnoprávním médiu stát nemělo. Snižuje to důvěryhodnost jejich zpravodajství a nedivil bych se, kdyby se to objevilo někde v ruských, nebo proruských médiích, jako důkaz o falšování zpráv z Ukrajiny. Jako dnes už Mikulčáka mě to nadzvedlo. Spravovali jsme také dům poškozený po tornádu,“ cituje Deník jednoho z nich. 

Starosta Mikulčic: Máme tu na starost důležitější věci

Kritiku si Česká televize vysloužila i od některých bývalých poslanců. Například Marian Bojko, člen Volného bloku, který veřejnoprávní instituci často kritizuje, obvinil médium ze lži. „Tohle je na podání stížnosti Radě ČT o hrubém porušení pravidel vysílání,“ napsala na Twitter bývalá poslankyně za hnutí ANO Marcela Melková. 

Doporučeno
KVÍZ: Bob a Bobek, Kanafásek nebo Rákosníček. Která postava z Večerníčku jsi? KVÍZ: Bob a Bobek, Kanafásek nebo Rákosníček. Která postava z Večerníčku jsi? 2. dubna 2024 17:31

Smířlivější byl k televizi starost obce Josef Dvořáček. „Na facebooku obce se kolem toho rozjela velká debata. Osobně nechápu, proč se nad tím pozastavovat. Někdo z České televize udělal chybu, ale nemohu říct, že by mě to nějak pobuřovalo,“ řekl Deníku. Dodal, že pochybení Mikulčice nijak nepoškodilo a že mají k řešení určitě jiné a důležitější věci. 

Domů
Sdílet
Diskuse