Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 8:30
Čas čtení 2:32
Barbora Volfová

Fotogalerie: V Praze se konal festival ukrajinské kultury a gastronomie. Dorazily tisíce lidí

Fotogalerie: V Praze se konal festival ukrajinské kultury a gastronomie. Dorazily tisíce lidí
Zdroj: REFRESHER/ Barbora Volfová
GASTRO FESTIVALY GASTRONOMIE UKRAJINA
Uložit Uložené

Ve fotogalerii se dozvíš, jak vypadal čtvrteční festival ukrajinské kultury a gastronomie, který se konal v Pražšké tržnici.

Čtvrteční Pražská tržnice praskala už od odpoledních hodin ve švech. Konal se zde festival ukrajinské kultury a gastronomie UKAUKRAJINU! a my jsme u toho nemohli chybět.

Nahlédli jsme pod pokličku tamní kuchyně a poslechli si živá vystoupení v podání talentovaných umělců. Modrá a žlutá. Tyto barvy v podobě malé stužky měl na sobě skoro každý návštěvník, aby tím vyjádřil podporu ukrajinskému lidu. V galerii se ti pokusíme přiblížit atmosféru z první poloviny festivalu.

Festival UKAUKRAJINU! v Pražské tržniciFestival UKAUKRAJINU! v Pražské tržniciFestival UKAUKRAJINU! v Pražské tržniciFestival UKAUKRAJINU! v Pražské tržnici
Zobrazit galerii
(16)

„Statisíce spoluobčanů ukrajinské národnosti s námi v ČR žijí již dlouho a tvoří jednu z největších národnostních menšin u nás. O jejich kultuře, jídle, zpěvu, tanci toho ale moc nevíme. Chceme to změnit, a proto pořádáme v Tržnici festival ukrajinské kultury a gastronomie,“ uvedli pořadatelé akce, které se zúčastnily tisíce lidí.

Na festivalu se objevilo hned osm stánků, které nabízely ukrajinské speciality, jako jsou holubci, vareniky, boršč, pirožki, běljaši a mnoho dalších. Šéfkuchařka Olga Martynovská,  výherkyně soutěže MasterChef Ukrajina a současná porotkyně, pomáhá stovkám Ukrajinců s projektem „NEJSI SÁM“. Výtěžek z prodeje občerstvení putuje na potřebné léky a zdravotnický materiál pro válkou sužované na Ukrajině.

Ochutnali jsme také kanapky, které voněly po kopru či sladké košíčky s nadýchaným malinovým krémem. O dostatek dobrého se zasloužil hlavně pivovar Ládví Cobolis, který pro dnešní akci uvařil speciální várku piva reflektující události na Ukrajině, s výstižným názvém Východní Independent 14° NEIPA. Připít na svobodu si k tomuto stánku přišel snad každý, alespoň rychle se tvořící fronty tomu byly důkazem.

Doporučeno
Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč Ukrajinská kuchyně a její speciality nabízí nespočet zajímavých chutí. Navštívili jsme pražskou restauraci The Boršč 18. března 2022 11:30

Ukrajinská kultura i gastronomie je velmi rozmanitá, a tak festival měl rozhodně co nabídnout i po stránce hudební. Mimo té ukrajinské jsme byli svědky i arabského představení. Hned na začátku totiž návštěvníky přivítala svým úderným vystoupením taneční skupina Al Sarris Dabkeh, která studuje a provozuje kulturní palestinský a arabský tanec zvaný Dabkeh, což je lidový tanec, který je považován za jedno z hlavních folklorních témat středovýchodní arabské kultury.

Po vydařené taneční show, přišlo na řadu vystoupení mladé zpěvačky Anyi Kovtun, která svými melodickými písněmi v ukrajinském jazyce všem ukázala, jak krásná a zvučná ukrajinština je. Přestože někteří textům úplně nerozuměli, umělkyně dokázala velmi dobře přenést na posluchače všechny emoce, a v tom se skrývalo to kouzlo, které všechny během vystoupení spojilo dohromady.

„Pocházím z Ukrajiny, bydlím tady 8 let. Zpívám a skládám v ruštině a ukrajinštině. Ráda dělám covery, které si skoro úplně předělávám podle svého. V mé hudbě jsou důležité city a emoce, proto ani nezáleží, jestli mému textu někdo ruzmí nebo ne. Hlavní je hudbu cítit. Občas hraju s Ríšou, bubeníkem z Plzně, společně pro vás zahrajeme příští čtvrtek, tak budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout," řekla zpěvačka Anya.

Večerní program zahájily popové písně zpěvačky a producentky Birdsy, která do Čech přijela z Oděsy. Na festivalu účinkovala s doprovodnou kapelou, kterou dala dohromady po příjezdu do České republiky. „Děkujeme České republice, že nás tak vřele přijala, a že tak podporuje naší zemi a naše spoluobčany, kteří byli nuceni opustit své domovy,” dodala umělkyně, která se také zúčasnila talentové soutěže The Voice a znát ji můžeš i z obrazovek u nás.

Nechybělo ani vystoupení flétnisty Nikolaje Tymchaka, který bravurně ovládá hru na ukrajinskou sopilku. Umělec původem ze Zakarpatské oblasti, žije v Česku od svých 20ti let. Už jako dítě hrál v dětském lidovém orchestru a dnes zahrál na flétny, které nasbíral od ukrajinských mistrů. Pod názvem Hardy orchestra se skrývala show plná známých a ukrajinských písní desetičlenného orchestru pod taktovkou dirigenta Alexeje.

Doporučeno
Festival Pohoda ovládnou Pendulum, Peggy Gou nebo Skepta. Podívej se, kdo další doplní line-up Festival Pohoda ovládnou Pendulum, Peggy Gou nebo Skepta. Podívej se, kdo další doplní line-up 27. března 2024 13:00

Konec festivalu se nesl v duchu indie-jóga hudby, jejíž melodie představila ukrajinská kapela Atmasfera - která utekla před válkou do Polska. Umělci kombinují tradiční ukrajinské tóny s indickými a experimentují s hudebními nástroji z celého světa.

Pokud chceš podpořit ukrajinský lid, tak můžeš například prostřednictvím platby přes QR kód. Příspěvek poputuje Organizaci pro pomoc uprchlíkům, z.s., ta aktuálně pomáhá stovkám uprchlíků z Ukrajiny v České republice a dlouhodobě se zasazuje o integraci cizinců u nás. 

Domů
Sdílet
Diskuse