Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. května 2022 7:45
Čas čtení 0:43
Jakub Paulík TASR

Donald Trump zůstává na Twitteru zablokovaný. Soud jeho argument o cenzurování obsahu neuznal

Donald Trump zůstává na Twitteru zablokovaný. Soud jeho argument o cenzurování obsahu neuznal
Zdroj: TASR/AP/Joe Maiorana
POLITIKA DONALD TRUMP TWITTER ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Žalobu bude moci podat znovu.

Federální soud v Kalifornii zamítl žalobu exprezidenta Donalda Trumpa, který chtěl, aby mu odblokovali účet na Twitteru. Bývalý prezident USA si stěžoval na to, že sociální platforma ho tímto způsobem cenzurovala.

Soud tento argument považoval za slabý. Ve verdiktu objasnil, že ústava zakazuje vládním orgánům zasahovat občanům do jejich práva na svobodu projevu. To se však nevztahuje na soukromé firmy, kterou je Twitter.

Doporučeno
7 věcí, co Elon Musk změní po převzetí Twitteru 7 věcí, co Elon Musk změní po převzetí Twitteru 27. dubna 2022 7:00

„Smluvní podmínky umožnily Twitteru jednat tak, jak uzná za vhodné, pokud jde o jakýkoli účet nebo obsah a z jakéhokoli důvodu,“ objasnil své rozhodnutí soudce James Donato. Žalobu však Donald Trump může podat znovu.

Trump v žalobě, kterou soud zamítl, požadoval odblokovat svůj účet a zároveň náhradu škody v hotovosti. Twitter i Facebook účty prezidenta zablokovaly po útoku příznivců Donalda Trumpa na Kongres ve Washingtonu z ledna 2021, který si vyžádal několik obětí. Kritici exprezidenta tvrdí, že vpád do Kongresu podnítil svými statusy.

Elon Musk, který koupil Twitter, nicméně přislíbil, že moderování obsahu plánuje omezit na zákonné minimum. Banování účtů do budoucna by se tak mohlo změnit. Více o změnách na Twitteru pod vedením Elona Muska se dočteš v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse