Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 16:41
Čas čtení 1:12
Ilona Hobzová Vojtěch Vanda

Meteorologové rozšířili výstrahu před požáry. Riziko hrozí i na střední a jižní Moravě

Meteorologové rozšířili výstrahu před požáry. Riziko hrozí i na střední a jižní Moravě
Zdroj: FOTO TASR/Pavol Ďurčo
NEWS PŘEDPOVĚĎ POČASÍ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Výstraha pro některé části Česka platí od středy do pátku.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v úterý výstrahu před vznikem požárů v důsledku sucha. Platit měla od středeční půlnoci do pátku pro šest krajů. Ve středu byla ale rozšířena o dalších 5. Největší riziko předpovídají meteorologové kvůli silnějším nárazům větru ve čtvrtek. V důsledku sucha hrozí nebezpečí vzniku požárů a následných škod, případně i ohrožení životů.

Doporučeno
Svět brzy překročí kritickou hranici oteplení o 1,5 °C, varují vědci Svět brzy překročí kritickou hranici oteplení o 1,5 °C, varují vědci 10. května 2022 8:15

ČHMÚ: Nerozdělávejte v přírodě oheň, neodhazujte nedopalky cigaret

Výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů platí od středy pro Prahu, většinu Středočeského kraje, části Královehradeckého, Libereckého a Pardubického kraje a celý Ústecký kraj. „Nejvyšší riziko šíření požárů bude ve čtvrtek 12. 5. během dne, kdy zejména při přechodu fronty čekáme silnější nárazy větru,“ varovali meteorologové.

Seznam oblastí byl však ve středu, kvůli vysokým teplotám a větru, rozšířen na dalších pět krajů. Konkrétně se jedná o Karlovarský kraj, Plzeňský kraj, kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj a Zlínský kraj. Stupeň nebezpečí se nicméně nezměnil, stále se jedná o nízký. Meteorologové k tomu předpokládají, že 13. května přijdou na střední a jižní Moravu přeháňky, které riziko sníží.

ČHMÚ vydal seznam doporučení

ČHMÚ vydal také seznam doporučení, kterými by se měli lidé řídit. Lidé by podle něj neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, nevypalovat trávu, neodhazovat cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je také důležité řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány, a v neposlední řadě dbát na úsporné hospodaření s vodou.

Domů
Sdílet
Diskuse