Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 8:15
Čas čtení 1:28
Adéla Ježková

Svět brzy překročí kritickou hranici oteplení o 1,5 °C, varují vědci

Svět brzy překročí kritickou hranici oteplení o 1,5 °C, varují vědci
Zdroj: Unsplash/ Matt Palmer/volně k užití
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pravděpodobnost, že svět v příštích letech poprvé překročí hranici globálního oteplení o 1,5 °C stanovenou mezinárodními vládami, je nyní 50 %. V roce 2020 to bylo 20 %.

Svět se pravděpodobně brzy oteplí o 1,5 stupně Celsia v porovnání s předprůmyslovou érou. Ještě v roce 2015 byla pravděpodobnost, že se tak stane v následujících pěti letech, nulová. Od té doby však pravděpodobnost rapidně stoupla, protože klimatická krize se prohlubuje, píše deník The Guardian s odkazem na aktualizační studii klimatu, kterou vydala Světová meteorologická organizace (WMO).

Doporučeno
Klima teď! Škola potom! Studenti v Praze opět stávkovali za klima (Reportáž) Klima teď! Škola potom! Studenti v Praze opět stávkovali za klima (Reportáž) 7. května 2022 6:00

Je tak téměř jisté, že do roku 2026 nastane nejteplejší rok v historii, a překlene tak rok 2016, kdy přirozený klimatický jev El Niño překonal teploty. Je také téměř jisté, že průměrná teplota v příštích pěti letech bude vyšší než v posledních pěti letech.

„Dokud budeme vypouštět skleníkové plyny, teplota se bude zvyšovat. Zároveň se budou oteplovat a okyselovat naše oceány, tát mořský led a ledovce, stoupat hladina moří a počasí bude stále extrémnější. Oteplování Arktidy je neúměrně vysoké a to, co se děje v Arktidě, ovlivňuje nás všechny,“ vysvětlil šéf WMO Petteri Taalas.

Studie podle něj ukazuje, že se svět měřitelně přibližuje k dočasnému dosažení nižšího cíle Pařížské dohody. Ta stanovuje dlouhodobé cíle, které mají vést všechny státy k podstatnému snížení globálních emisí skleníkových plynů, aby se v tomto století omezil nárůst globální teploty na 2 °C, a zároveň usilovat další omezení nárůstu na 1,5 °C.

Podle předběžné zprávy WMO o stavu globálního klimatu byla v roce 2021 průměrná globální teplota o 1,1 °C vyšší než v předindustriálním období.

Doporučeno
MAPA: Toto jsou nejvíce a nejméně znečistěné státy za rok 2021 MAPA: Toto jsou nejvíce a nejméně znečistěné státy za rok 2021 6. května 2022 11:32

„Jediný rok překročení teploty 1,5 °C neznamená, že jsme překročili ikonickou hranici Pařížské dohody, ale ukazuje, že se stále více blížíme situaci, kdy by teplota 1,5 °C mohla být překročena na delší dobu,“ uvedl Leon Hermanson z meteorologického úřadu.

Roční předpověď WMO využívá nejlepší předpovědní systémy z klimatických center po celém světě. Podle ní je v roce 2022 vyšší pravděpodobnost deště ve srovnání s průměrem posledních 30 let v severní Evropě, Sahelu, severovýchodní Brazílii a Austrálii, zatímco v jihozápadní Evropě a jihozápadní části Severní Ameriky se předpokládají sušší podmínky než obvykle.

Domů
Sdílet
Diskuse