Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2022 11:32
Čas čtení 1:21
Barbora Volfová

MAPA: Toto jsou nejvíce a nejméně znečistěné státy za rok 2021

MAPA: Toto jsou nejvíce a nejméně znečistěné státy za rok 2021
Zdroj: TASR/CSIRO
NEWS KLIMATICKÁ ZMĚNA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Výsledky nové zprávy ukazují, že znečištění ovzduší po celém světě se v roce 2021 vyšplhalo na nezdravou úroveň.

Společnost IQAir sleduje globální kvalitu ovzduší a v nové zprávě uvádí, že průměrné roční znečištění ovzduší v každé zemi a 97 % měst překračuje směrnice Světové zdravotnické organizace pro kvalitu ovzduší (WHO), které byly navrženy tak, aby pomáhaly vládám vytvářet předpisy na ochranu veřejného zdraví. Nové směrnice byly aktualizovány v září 2021.

Znečištění ovzduší je dnes povážováno za největší světovou zdravotní hrozbu pro životní prostředí, na které ročně zemře sedm milionů lidí po celém světě. Znečištění ovzduší způsobuje a zhoršuje mnoho nemocí, od astmatu po rakovinu, plicní onemocnění a srdeční choroby.

Metodologie výzkumu spočívá ve výpočtu průměrné roční koncentrace PM 2,5 částic.

PM 2,5 jsou jemné částice prachu o aerodynamickém průměru menším nebo rovném 2,5 mikrometrů (někdy se udává 1,0 až 2,5 mikrometrů). Zkratka vychází z anglického Particulate Matter v překladu tuhé částice . Jedná se o malé částečky pevných látek, které znečišťují venkovní i vnitřní ovzduší.

Společnost IQAir analyzovala průměrnou roční kvalitu ovzduší pro více než 6 000 měst a kategorizovala je od nejlepší kvality ovzduší (modrá barva), která splňují kritéria WHO, po nejhorší (fialová barva), tato města překračují směrníci více než 10krát. Interaktivní mapa je k dispozici také na webu IQAir.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Pouze 222 měst z 6 475 analyzovaných mělo průměrnou kvalitu ovzduší, která odpovídala standardu směrnic WHO. Pouze tři území splňují směrnice WHO: francouzské území Nová Kaledonie a území Spojených států Portoriko a Americké Panenské ostrovy.

Česká republika patří mezi země označené žlutou barvou, které překračují hranici znečistění 2x až 3x, dále mezi ně patří například Francie, Rakousko, Slovensko nebo Brazílie.

Mezi země s nejhorším znečistěním, které překročily směrnice nejméně 10 krát patřily Indie, Pákistán a Bangladéš. Naopak mezi zeměmi s  průměrně nejlepší kvalitou ovzduší se umístily Skandinávské země, Kanada, Austrálie, Japonsko a Velké Británie, tyto země překračovaly směrnice 1 až 2krát.

Jak můžu pomoci se snížením znečištění v mém státě?

  • Vyber si čistší a ekologičtější způsoby dopravy, jako je chůze, jízda na kole a jízda veřejnou dopravou.
  • Sniž osobní spotřebu energie.
  • Sniž množství vyprodukovaného odpadu například recyklací a menším nákupem.
  • Pomáhej zvýšit povědomí o znečištění ovzduší ve tvém okolí.
Domů
Sdílet
Diskuse