Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. května 2022 19:00
Čas čtení 6:47
Tereza Šnajdrová

Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí: Soudci se musí vzdělávat, lékař nemůže chybovat

POLITIKA DOMÁCÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ
Uložit Uložené

V úterý jsme se zúčastnili konference s názvem Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí, která se konala v Senátu. Zazněly na ní šokující informace a bylo upozorněno na chyby v českém soudnictví.

V úterý 10. května se v Senátu uskutečnila konference s názvem Jak a proč (ne)trestáme sexualizované a domácí násilí. Ta byla uspořádána pod záštitou organizace Bez trestu. Konference v Jednacím sále Valdštejnského paláce se zúčastnila i redakce Refresheru a shrnuli jsme pro tebe, jaký pohled na tuto problematiku mají odborníci.

Doporučeno
„Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí „Mrška, kouše,“ vyslechla si Dominika, když ji znásilňovali dva muži. Nový dokument popisuje svědectví tří obětí sexuálního násilí 22. listopadu 2021 17:00

Na konferenci nechyběly zakladatelky organizace Bez trestu, ale ani velvyslankyně Kanady Ayesha Patricia Rekhi

Konference začala v 10 hodin dopoledne a zúčastnila se jí desítka řečníků. Jako první k příchozím promluvila spoluzakladatelka organizace Bez trestu Lucie Hrdá. „Téma sexualizovaného a domácího násilí v poslední době ve společnosti hodně rezonuje. Tato konference byla původně zaměřená především na soudce a státní zástupce, kterých se problematika trestání sexualizovaného a domácího násilí týká nejvíce. Bohužel se nám jich akreditovalo velmi málo. A takhle je to vždy. Ti, které bychom tu potřebovali, tu nejsou, a vy ostatní, kteří se o toto téma zajímáte, tu jste,“ řekla hned v úvodu.

znásilnění
Zdroj: Unsplash/Meghan Hessler/volně k použití


Po ní se slova ujala velvyslankyně Kanady Ayesha Patricia Rekhi, která vyjádřila podporu všem obětem a zdůraznila, jak důležité téma se dnes bude řešit. U řečnického pultu ji následně vystřídala předsedkyně Výboru pro sociální politiku Miluše Horská. Ta ve svém úvodním projevu vypíchla, jak důležité je, aby oběti sexuálního a domácího násilí dostávaly jako odškodné větší částky, ale také například to, že problémem je i délka soudního procesu. Ten je prý často zdlouhavý, zatěžující, vyčerpávající, mnohdy postrádá respekt k oběti a nevede ke spravedlivým, adekvátním trestům.
 
Právě z toho důvodu, že hlavním tématem byly tresty pro pachatele sexualizovaného a domácího násilí, byla absence vícero soudců a státních zástupců žalostná. Dle slov Lucie Hrdé sešlost sloužila i proto, aby účastníci společnou diskusí došli k závěrům, na čem je potřeba zapracovat. Soudci, kteří by je mohli vyslyšet, však chyběli a do Senátu jich dorazilo jen minimum.
 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 114782 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Co je u trestů podle advokátky největším problémem.
  • Jaké šokující příběhy na konferenci zazněly.
  • Jaké chyby dělají soudci.
  • Čím si musejí traumatizované oběti při soudech procházet.
Domů
Sdílet
Diskuse