Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 17:41
Čas čtení 1:00
Barbora Volfová

Enzym v krvi kojenců by mohl souviset se syndromem náhlého úmrtí kojenců, odhalili vědci

Enzym v krvi kojenců by mohl souviset se syndromem náhlého úmrtí kojenců, odhalili vědci
Zdroj: Unsplash/Khoa Pham/volně k použití
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

U zemřelých dětí v souvislosti se syndromem náhlého úmrtí novorozenců vědci prokázali nižší aktivitu enzymu BChE

Zřejmě přelomová studie, kterou publikovali australští vědci v časopise eBiomedicine, jako první identifikuje biochemický marker v krvi, který by mohl být spojen s rizikem syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Ačkoli test není dostatečně přesný, aby mohl být použit při novorozeneckém screeningu, naznačuje, že abnormálně nízké hladiny chemické látky v mozku by mohly způsobit náhlou smrt novorozenců ve spánku.

Výzkum vedla doktorka Carmel Harrington, výzkumná pracovnice v Dětské nemocnici ve Westmeadu v Novém Jižním Walesu. Ta kvůli SIDS přišla o syna. Harrington s kolegy porovnávali vzorky krve od 655 zdravých dětí, 26 dětí, které zemřely na SIDS, a 41 dětí, jež zemřely v dětství z jiných příčin.

U dětí zemřelých v souvislosti se syndromem SIDS vědci prokázali nižší aktivitu enzymu zvaného butyrylcholinesteráza (BChE). BChE je spjat s mozkovým vzruchovým systémem, to podle vědců vysvětluje, proč k náhlému úmrtí dochází právě ve spánku. Nízké hladiny enzymu snižují schopnost dítěte reagovat.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců neboli SIDS je definován jako náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence, u které se nepodaří nalézt příčinu smrti. V České republice postihuje kolem 25 dětí ročně.

„Až doposud jsme nevěděli, co způsobilo nedostatek vzruchů v mozku. Nyní, když víme, že se jedná o BChE, můžeme začít měnit výsledky pro tyto děti a udělat ze SIDS minulost,“ řekla doktorka Carmel Harrington pro The Guardian.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Podle odborníků by kojenci měli vždy spát na zádech, v čistém prostoru, na rovné, pevné a voděodolné matraci bez objemných lůžkovin, polštářů a hraček. Jako prevence proti možnému náhlému úmrtí může sloužit také monitor dechu.

Domů
Sdílet
Diskuse