Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2022 v 17:41
Čas čtení 1:00
Barbora Volfová

Enzym v krvi kojenců by mohl souviset se syndromem náhlého úmrtí kojenců, odhalili vědci

Enzym v krvi kojenců by mohl souviset se syndromem náhlého úmrtí kojenců, odhalili vědci
Zdroj: Unsplash/Khoa Pham/volně k použití
NEWS VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

U zemřelých dětí v souvislosti se syndromem náhlého úmrtí novorozenců vědci prokázali nižší aktivitu enzymu BChE

Zřejmě přelomová studie, kterou publikovali australští vědci v časopise eBiomedicine, jako první identifikuje biochemický marker v krvi, který by mohl být spojen s rizikem syndromu náhlého úmrtí kojenců (SIDS). Ačkoli test není dostatečně přesný, aby mohl být použit při novorozeneckém screeningu, naznačuje, že abnormálně nízké hladiny chemické látky v mozku by mohly způsobit náhlou smrt novorozenců ve spánku.

Výzkum vedla doktorka Carmel Harrington, výzkumná pracovnice v Dětské nemocnici ve Westmeadu v Novém Jižním Walesu. Ta kvůli SIDS přišla o syna. Harrington s kolegy porovnávali vzorky krve od 655 zdravých dětí, 26 dětí, které zemřely na SIDS, a 41 dětí, jež zemřely v dětství z jiných příčin.

U dětí zemřelých v souvislosti se syndromem SIDS vědci prokázali nižší aktivitu enzymu zvaného butyrylcholinesteráza (BChE). BChE je spjat s mozkovým vzruchovým systémem, to podle vědců vysvětluje, proč k náhlému úmrtí dochází právě ve spánku. Nízké hladiny enzymu snižují schopnost dítěte reagovat.

Syndrom náhlého úmrtí kojenců neboli SIDS je definován jako náhlá a vzhledem k předchozímu stavu neočekávaná smrt kojence, u které se nepodaří nalézt příčinu smrti. V České republice postihuje kolem 25 dětí ročně.

„Až doposud jsme nevěděli, co způsobilo nedostatek vzruchů v mozku. Nyní, když víme, že se jedná o BChE, můžeme začít měnit výsledky pro tyto děti a udělat ze SIDS minulost,“ řekla doktorka Carmel Harrington pro The Guardian.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 v 15:42

Podle odborníků by kojenci měli vždy spát na zádech, v čistém prostoru, na rovné, pevné a voděodolné matraci bez objemných lůžkovin, polštářů a hraček. Jako prevence proti možnému náhlému úmrtí může sloužit také monitor dechu.

Domů
Sdílet
Diskuse