Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. května 2022 11:30
Čas čtení 6:30
Tereza Patočková

Jak se z gelových nehtů stal miliardový nástroj, který pomohl statisícům lidí překonat úskalí spojené s migrací

REFRESHER
Uložit Uložené

Nehtový průmysl je dnes odvětvím, ve kterém se celosvětově točí desítky miliard korun. Jak ale vše začalo a v čem je zrovna tento beauty obor speciální?

Nehtové salóny jsou úplně všude. Jedná se o celosvětově nejrozšířenější walk in zkrášlovací proceduru na světě. Většinu nehtových salónů, které dnes také v Česku známe, řídí a vlastní Vietnamci. Byli to totiž právě vietnamští imigranti, kteří nehtový průmysl během dvou generací proměnili v celosvětové impérium.

Proč právě nehty byly tím, co pomohlo tisícům lidí překonat úskalí spojené s nutností emigrace a opuštěním domova, a jak se za tak krátkou dobu nehtové salóny vyprofilovaly do rozsáhlé struktury, kterou vidíme dnes? Přečti si o historii nehtových salónů, jež je také obecně důležitou součástí historie migrace. 


Vše začalo válkou ve Vietnamu, která byla důvodem, proč Vietnamci museli svoji zemi opustit. Poté, co padl Saigon a k moci se dostala komunistická vláda Severního Vietnamu, přestala být –⁠ především pro lidi z Jižního Vietnamu –⁠ země bezpečná. Komunisté omezili všechny svobody. Zavřeli tržiště, neexistovala svoboda podnikání ani svoboda slova, náboženství či vzdělání. Vláda sledovala každý pohyb a lidi odposlouchávala. Za vystupování proti režimu hrozilo vězení, převýchovný tábor, nebo dokonce smrt. Mnoho lidí nemělo co jíst a bojovalo o přežití. Jelikož byla Amerika do války zapojená, byla také tou zemí, která jako první poskytla lidem prchajícím před režimem azyl. 

Nailed it!
Zdroj: Center for Asian American Media/volně k užití


Jako první opustili Vietnam spolu s americkými vojáky příslušníci vietnamské armády a jejich rodiny. V této první vlně byly také ženy, které v tu dobu zatím ještě nevěděly, že jejich činy budou mít ohromný dopad na stovky tisíc dalších lidí, jež z Vietnamu přijedou do Států po nich, a následně také další generace. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 115260 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse